GOOD LIFE

Τα 5 οφέλη της κινόα και ένα μυστικό για να μην πικρίζει

Οι επιστήμονες της NASA έχουν χαρακτηρίσει την κινόα εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή» υπερηφανεύεται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Επιφάνιο Μουράνα, επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Κινόα της Βολιβίας.

Πλέον η κινόα κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά και οι διατροφολόγοι συμφωνούν ως 5 είναι τα μεγαλύτερα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό.

1. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες :Το κινόα αποτελεί ένα καταπληκτικό superfood, καθώς είναι από τις ελάχιστες τροφές που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Τα περισσότερα δημητριακά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λυσίνη και ως εκ τούτου θεωρούνται ελλιπή σε πρωτεΐνες. Το κινόα όμως περιέχει λυσίνη, καθώς και τα υπόλοιπα οκτώ αμινοξέα, καθιστώντας το μια πλήρη πρωτεΐνη, παρόμοια με τις ζωικές. Ένα φλιτζάνι κινόα παρέχει περίπου 220 θερμίδες και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

2. Αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών: Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα για την υγεία είναι η περιεκτικότητα του κινόα σε φυτικές ίνες. Περιέχει περίπου 5 γραμμάρια ινών ανά φλιτζάνι (μαγειρεμένο). Οι περισσότερες ίνες που βρίσκονται στο κινόα είναι αδιάλυτες, βοηθώντας να διατηρηθεί υγιές το πεπτικό σύστημα.Ένα άλλο πλεονέκτημα με την κατανάλωση αδιάλυτων ινών είναι ότι παρέχει όγκο στη δίαιτα χωρίς επιπλέον θερμίδες. Τρόφιμα υψηλά σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρης χωρίς την προσθήκη επιπλέον θερμίδων.

3. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς: Ένα από τα οφέλη της διατροφής με κινόα είναι το υψηλό ποσοστό υγιών λίπών που περιέχει. Το κινόα περιέχει περίπου 4g λίπους ανά φλιτζάνι, και δεν περιέχει trans λιπαρά οξέα. Το ελαϊκό οξύ που είναι ένα είδος υγιούς μονοακόρεστου λίπους, βρίσκεται σε περιεκτικότητα 25% στο κινόα , και ένα 8% αποτελείται απο α-λινολενικό οξύ, ένα είδος των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), έχει δειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές προσβολές. Η ισορροπία των λιπών είναι το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή. Μια διατροφή υψηλή σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

4. Επιταχύνει την απώλεια βάρους: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες , το κινόα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αίσθηση της πληρότητας μετά από ένα γεύμα, γνωστή ως κορεσμός.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχει αποδειχτεί ότι αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας μετά τα γεύματα σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα δημητριακά.Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες βοηθάει στην επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίο το φαγητό φεύγει από το στομάχι, οδηγώντας σε συνολική μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως το κινόα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση του κορεσμού, η οποία συνεπάγεται μείωση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα.

5. Έχει αντιοξειδωτική δράση: Το κινόα είναι πλούσιο σε δυο αντιοξειδωτικές ουσίες, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες . Οι δύο αυτές αντιοξειδωτικές ουσίες μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, της οστεοπόρωσης και του διαβήτη. Τέλος το κινόα είναι επίσης υψηλό σε δυο άλλα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κερκετίνη και καμφερόλη, σημαντικά για τη μείωση της φλεγμονής, ενός παράγοντα κινδύνου για χρόνιες ασθένειες.

Πώς να τη κάνεις να μην πικρίζει

Αν μετά από όλα αυτά έχει πειστεί πως πρέπει να εντάξεις την κινόα στη διατροφή σου, αλλά σε αποθαρρύνει η λίγο πικρούτσικη γεύση της, διάβασε στο Cooking του Sigmalive ένα μυστικό για το βράσιμό της που θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τελείως τη γεύση της με απλό και υγιεινό τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!