GOOD LIFE

Διαιτολόγος αποκαλύπτει 5 σημάδια ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

Ένα γλυκό αραιά και πού, δε θα μας βγάλει εκτός του προγράμματος της ισορροπημένης διατροφής. Εάν όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς γλυκό, και εάν αυτό αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη, τότε ίσως θα πρέπει να προβληματιστείτε με την κατανάλωση των σακχάρων.

Η Shyla Cadogan, διαιτολόγος, καταγράφει πέντε περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι το έχετε παρακάνει με τα γλυκά και θα πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωσή τους.

Λαχταράτε συνεχώς κάτι γλυκό

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την όρεξη και την επιθυμία για τρόφιμα που συνήθως δεν είναι τόσο θρεπτικά. Συνεπώς, η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα οδηγώντας τες σε μια ανοδική πορεία. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος κατανάλωσης γλυκών ως απάντηση σε αυτή την επιθυμία.

 

Παρατηρείτε διαφορές στα επίπεδα της ενεργητικότητάς σας

Τα σάκχαρα μπορεί να δίνουν αρχικά μια δόση ενέργειας, στην πραγματικότητα όμως αυτή δεν έχει διάρκεια. Έτσι, εάν καταναλώσετε μια φέτα κέικ για πρωινό, θα αισθανθείτε πιθανότατα γεμάτοι ενέργεια αρχικά, στη συνέχεια όμως και μετά από περίπου 30 λεπτά ή μία ώρα, ίσως ξεκινήσετε να νιώθετε κουρασμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα ενέργειάς σας έχουν πιθανότατα πέσει κατακόρυφα και το σώμα σας περιμένει να το τροφοδοτήσετε με περισσότερα σάκχαρα.

Δεν αισθάνεστε ποτέ χορτάτοι

Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες εντείνει το αίσθημα του κορεσμού, ενώ, αντίθετα, όταν ένα γεύμα περιέχει περισσότερα σάκχαρα και λιγότερο τα δύο άλλα συστατικά, δε θα νιώθετε για αρκετή ώρα χορτάτοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα δημητριακά πρωινού και άλλα γλυκίσματα που συνήθως τρώμε για πρωινό δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια.

Έχετε πάρει βάρος

Ένα από τα πιο πρόδηλα σημάδια ότι έχετε υπερβεί το όριο με την κατανάλωση σακχάρων είναι οι μεταβολές στο βάρος. Η προσθήκη επιπλέον σακχάρων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της γκρελίνης, η οποία είναι γνωστή ως «ορμόνη της πείνας». Επιπλέον, η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει το ρόλο της ινσουλίνης στο σώμα, καθώς πρόκειται για την ουσία που συμβάλλει στην αποβολή των σακχάρων από το αίμα σας και να εισέλθει στα κύτταρά σας για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν η ικανότητα του σώματός σας να το κάνει αυτό διακυβεύεται, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αύξηση του σωματικού βάρους.

Έχετε υπέρταση

Αν και η πρώτη σκέψη για την αιτία πίσω από την υψηλή αρτηριακή πίεση θα ήταν το αλάτι, και η υψηλή κατανάλωση σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα. Μάλιστα, ορισμένες μελέτες έχουν συμπεράνει πως η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης θα μπορούσε να είναι πιο βλαβερή από το αλάτι. Ο προτεινόμενος μηχανισμός για να εξηγηθεί αυτό είναι ότι η προστιθέμενη ζάχαρη επηρεάζει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και η μειωμένη λειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε ένταση στα αγγεία, η οποία οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!