GOOD LIFE

Μάθε ποιες επιπτώσεις προκαλεί πιθανά η αλλαγή της ώρας

Πρόσφατα περάσαμε ξανά στη θερινή ώρα. Όμως η αλλαγή μιας μόνο ώρας, είναι ικανή να προκαλέσει χρονοδιάλειμμα στον εγκέφαλο, δηλαδή αλλοίωση της αντίληψής μας για το χρόνο, μαζί με μια σειρά επιπτώσεων στον το σώμα μας, από απλή κούραση μέχρι πιο σοβαρά προβλήματα. 

Κάποιες ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι τη Δευτέρα που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας υπάρχει αύξηση 24% στα εμφράγματα , 8% στα εγκεφαλικά και 8% στα τροχαία ατυχήματα, σε σύγκριση με οποιαδήποτε Δευτέρα του έτους. Επιπλέον, οι εξετάσεις αίματος που πραγματοποιούνται τη Δευτέρα το πρωί μετά τη θερινή ώρα μπορεί να αποκαλύψουν αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης , καθώς και της αρτηριακής πίεσης.

Αυτή η αλλαγή στο βιολογικό μας ρολόι επηρεάζει τον οργανισμό, την υγεία, το σώμα αλλά και τον εγκέφαλο με επιδράσεις που εκδηλώνονται διαφορετικά από άτομο σε άτομο, αλλά που με μεταβλητό τρόπο είναι κοινά σε όλους, σε σημείο που για κάποιο διάστημα πολλοί υποστηρίζουν την ιδέα της κατάργησης της αλλαγής ώρας. Για ποιο λόγο όμως υπάρχει η αλλαγή της ώρας και σε τι χρησιμέυει; Η θερινή ώρα, με το ρολόι να πηγαίνει μία ώρα μπροστά, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το 1932 αλλά καθιερώθηκε επίσημα το 1975. Το κίνητρο πίσω από αυτήν την αλλαγή είναι η δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξοικονομώντας έτσι ρεύμα.

10 επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στην υγεία, το σώμα και το μυαλό

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αλλαγή της ώρας έχει επιπτώσεις στο σώμα και στον οργανισμό μας, γιατί την αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα για αρκετές ημέρες (μερικές φορές και έως και 3 εβδομάδες) αφού μετακινήσουμε τους δείκτες του ρολογιού. Νιώθουμε περίεργα και απείθαρχα. Αλλά η αλλαγή της ώρας έχει στην πραγματικότητα συγκεκριμένες επιπτώσεις σε μας σε μεταβολικό, ορμονικό, καρδιαγγειακό και χυμικό επίπεδο και έχει επίσης επιπτώσεις στον εγκέφαλό μας. Η Vogue δημοσίευσε τις 10 επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

1. Διαταραχές ύπνου: Το πιο διαδεδομένο αποτέλεσμα είναι η ανισορροπία στον κιρκάδιο ρυθμό μας, που καθορίζει τον ύπνο και την εγρήγορση. Μπορεί να νυστάζουμε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ, ξυπνώντας ήδη κουρασμένοι. Ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί αναμφίβολα να επηρεάσει την ποιότητα της ημέρας μας.
2. Απώλεια συγκέντρωσης: Η διαταραγμένη ανάπαυση οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει αντίκτυπο στην εργασία. Η συγκέντρωση μπορεί να είναι πιο δύσκολη από το συνηθισμένο.
3. Κούραση: Ο κακός και λίγος ύπνος, όπως συμβαίνει με την έλευση της καλοκαιρινής ώρας, αναπόφευκτα θα αυξήσει το αίσθημα εξάντλησης.
4. Αυξημένη όρεξη: Όταν κοιμόμαστε λιγότερο, αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι, ειδικά για γλυκά και junk φαγητά. Για αυτό το λόγο μπορεί να συμβεί με την αλλαγή της ώρας να έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο.

5. Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης: Η στέρηση ύπνου και η επακόλουθη γενική κακουχία αυξάνει τα επίπεδα στρες και άγχους, που αντιστοιχούν σε αύξηση της κορτιζόλης που υπάρχει στο αίμα, της ορμόνης που σε υψηλές ποσότητες δείχνει έναν στρεσογόνο τρόπο ζωής.
6. Αύξηση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών: Έχει επισημανθεί μια συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου αύξησης αυτών των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της αλλαγής της ώρας. Τα αίτια πρέπει πάντα να αναζητούνται στην αύξηση του στρες λόγω της αλλαγής του βιολογικού ρολογιού και του κιρκάδιου ρυθμού.
7. Επιδράσεις στην Αμυγδαλή: Αυτό το μικρό αμυγδαλωτό μέρος του εγκεφάλου είναι το βαθύτερο και πιο «αρχαίο» μέρος του εγκεφάλου μας και έχει μεγάλη ευθύνη: αυτή να μας κάνει να αντιδρούμε αμέσως σε ό,τι μας συμβαίνει, να μας κάνει να πραγματοποιούμε αντανακλαστικές ενέργειες. Από την άλλη, είναι και το πιο συντηρητικό κομμάτι του μυαλού μας, αυτό που αντιστέκεται στις αλλαγές. Για το λόγο αυτό αντιδρά στην αλλαγή της ώρας και απελευθερώνει ορμόνες του στρες, ενεργοποιώντας νευροβιολογικούς μηχανισμούς που σίγουρα δεν μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την καλοκαιρινή ώρα.
8. Ψυχολογικές επιπτώσεις: Η αλλαγή του χρόνου έχει επιπτώσεις στη διάθεση, αυξανόμενη ευερεθιστότητα, αλλαγές στον ενθουσιασμό και τη θλίψη, το αίσθημα δυσφορίας και ψυχική σύγχυση.
9. Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Αυτή η ψυχοσωματική αλλοίωση εμφανίζεται ιδιαίτερα το φθινόπωρο με την επιστροφή της ηλιακής ώρας και αποτελείται από διαταραχές της διάθεσης και καταθλιπτικά συμπτώματα που συνδέονται με τη μείωση των ωρών της ημέρας.
10. Μείωση της βιταμίνης D: Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν επιστρέφουμε στην τυπική ώρα και αντιμετωπίζουμε την ημέρα με μία ώρα λιγότερο φως. Λιγότερος ήλιος και λιγότερη ζωή στην ύπαιθρο ισοδυναμούν με λιγότερη παραγωγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για το σώμα μας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!