GOOD LIFE

Μάθε τί είναι η δακρυοαδενίτιδα που εμφάνισε ο Χρήστος Μάστορας

Πρόσφατα ο Χρήστος Μάστορας σόκαρε πολλούς αναρτώντας στα social media, εικόνες που έδειχναν τα μάτια του γεμάτα κοκκινίλες, καθώς, όπως ο ίδιος αποκάλυψε εμφάνισε  αμφοτερόπλευρη δακρυοαδενίτιδα. 

Ο τραγουδιστής απουσίαζε για κάποιες μέρες από το κέντρο όπου εμφανίζεται μαζί με τον Σάκη Ρουβά και προχώρησε σε αυτή την ανάρτηση και για να ξεκαθαρίσει τί συμβαίνει με την υγεία του (είχαν ακουστεί φήμες για καβγά, τροχαίο κ.ά.) αλλά και για να ενημερώσει τον κόσμο για αυτή την πάθηση που, όπως ο ίδιος έγραψε οφείλεται στον κορωνοϊό.


Δείτε ΕΔΩ τα όσα ακριβώς έγραψε την ανάρτησή του.
 

Τί όμως είναι αυτή η λοίμωξη που ταλαιπώρησε τον τραγουδιστή και συνδέεται όντως με τον κορωνοϊό; 


Το πρωί της Παρασκευής 16/2 η Ματίνα Παγώνη είπε στην πρωινή εκπομπή της Μελέτη.

«Ο κορωνοϊός με τις υποπαραλλαγές εδώ είναι και έχει αφήσει όλα αυτά τα οποία βλέπετε και τα long Covid και όλα αυτά»,είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Αυτό είναι μια σπάνια περίπτωση, το ξέρουμε, είναι δακρυοαδενίτιδα, η οποία είναι πάρα πολύ σπάνια και μπορεί να οφείλετε σε βακτήριο, σε μύκητες, σε χλαμύδιο ή μπορεί να είναι εκδήλωση ενός συστηματικού νοσήματος».

«Είναι φλεγμονή των αδένων των δακρυικών ή του ενός ή και των δύο. Αν έχουμε μια οξεία μορφή, χρειάζεται κάποιες ημέρες και μετά σταδιακά θα περάσει με αντιφλεγμονώδη, αν είναι μια χρόνια μορφή η οποία μπορεί να είναι από ένα συστηματικό νόσημα, κρατάει πάρα πολύ. Θέλει χρόνο, δεν περνάει από τη μία ημέρα στην άλλη. Είναι τραγικό, το ξέρω, δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Είναι μια δύσκολη περίπτωση που θέλει την εξέλιξή της και σιγά σιγά θα αντιμετωπιστεί», συμπληρώνει.

 

Η αμφοτερόπλευρη δακρυοαδενίτιδα είναι μια πολύ συχνή, μη ειδική φλεγμονή του κόγχου.

Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της φλεγμονής είναι ο πόνος, ο οφθαλμικός ερεθισμός και η διόγκωση (οίδημα) στην περιοχή του δακρυϊκού αδένα, ο οποίος γίνεται ευαίσθητος και ψηλαφητός.

Κατά την εξέταση με αξονική τομογραφία τα ευρήματα δείχνουν διόγκωση του δακρυϊκού αδένα και παρουσιάζει ανώμαλα όρια. Η δακρυοαδενίτιδα διαχωρίζεται σε μικροβιακή, ιογενή ή αυτοάνοση και περιλαμβάνει και τις παθήσεις που αναφέρονται ως συνοδά συστηματικά νοσήματα.

Η αμφοτερόπλευρη δακρυοαδενίτιδα μπορεί να προκύψει λόγω λοίμωξης από διάφορους ιούς, μύκητες ή βακτήρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί και σύμπτωμα κάποιου συστηματικού νοσήματος.

Στην οξεία δακρυοαδενίτιδα υπάρχει πόνος, ερυθρότητα, οίδημα επιπεφυκότα, διόγκωση του πάνω βλεφάρου, πυώδεις εκκρίσεις, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν σημεία λοίμωξης από το ανώτερο αναπνευστικό, πυρετός, διόγκωση των παρωτίδων, διογκωμένοι λεμφαδένες. Στη χρόνια δακρυοαδενίτιδα δεν υπάρχει πόνος, αλλά μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

Οι οξείες, ιογενείς δακρυοαδενίτιδες δεν χρειάζονται θεραπεία, αν και αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή βοηθούν στην πιο γρήγορη εξαφάνισητων συμπτωμάτων. Στις άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το υποκείμενο νόσημα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!