GOOD LIFE

Tα πάντα δε απειλούνται πια από εξαφάνιση - Άλλα ζώα κινδυνεύουν πολύ

Τα συμπαθή ασπρόμαυρα πάντα έγιναν εδώ και δεκαετίες το σύμβολο των οικολογικών οργανώσεων στον αγώνα τους να προστατέψουν άγρια ζώα του πλανήτη από τον αφανισμό.

Όμως τώρα, όπως αναφέρει το National Geogrphic, H Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης  (IUCN) με ανακοίνωσή της και παρουσίαση (έγινε πρόσφατα στη Χαβάη) της νέας "κόκκινης" λίστας, τα πάντα έχουν φύγει πλέον από την κατηγορία "απειλούμενα από αφανισμό" και χαρακτηρίζονται "ευπαθή" είδη, καθώς ο πληθυσμός τους εμφάνισε άνοδο της τάξεως του 17% μέσα σε μία δεκαετία μέχρι το 2014. Συγκεκριμένα η τελευταία καταγραφή που έγινε το 2014 εντόπισε 1850 γιγαντιαία πάντα να ζουν σε δάση της Κίνας, έναντι 1600 ζώων που είχαν εντοπιστεί στη χώρα το 2004. Η Κίνα λέει πως τα νούμερα επιβραβεύουν τις εντατικές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ενθουσιασμένοι δηλώνουν και οι εκρπόσωποι της WWF, ωστόσο ειδικοί όπως ο Marc Brody, που είναι σύμβουλος στο προστατευόμενο πάρκο Wolong  της Κίνας, τονίζει πως είναι νωρίς να πανηγυρίζουμε γιατί τα νούμερα δεν σημαίνουν πως τα ζώα έχουν όντως αυξηθεί σε αριθμό "μπορεί απλά να γίναμε εμείς καλύτεροι στην καταγραφή και τον εντοπισμό τους" λέει χαρακτηριστικά.
Πάντως μπορεί τα νέα να είναι πολύ καλά και αισιόδοξα για τα πάντα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για άλλα ζώα. Με εξαίρεση τα πάντα και την θιβετιανή αντιλόπη (ένα άλλο απειλούμενο είδος που επίσης εμφανίζει αύξηση του πληθυσμού και άλλαξε θέση στη λίστα) από τα 82,954 είδη που περιλαμβάνει η νέα λίστα, τα 23,928 απειλούνται από εξαφάνιση και τη πιο δραμτική μείωση πληθυσμών εμφανίζουν τα μεγάλα πιθηκοειδή όπως οι γορίλες και οι ουρακοτάγκοι με τον Carlo Rondinini, μέλος της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης  (IUCN) και υπεύθυνος για τα στοιχεία των θηλαστικών, δηλώνει χαρακτηριστικά "Ο άνθρωπος είναι ο μόνος μεγάλος πίθηκος που δεν απειλείται από εξαφάνιση" και συμπληρώνει "Εξαφανίζουμε τους πιο κοντινούς μας συγγενείς!". 

Μπορείτε να δείτε όλη τη κόκκινη λίστα εδώ.
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!