GOOD LIFE

Μάθε τι είναι η Βιταμίνη Κ και σε ποια 9 τρόφιμα θα τη βρεις

Η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία το σώμα αποθηκεύει στον λιπώδη ιστό και στο σικώτι, όπως αναφέρει η Heather Viola, DO, ιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Mount Sinai Doctors-Ansonia,  στο Fortune .

Είναι γνωστή για τα οφέλη της στο αίμα, καθώς βοηθάει στη σωστή πήξη αλλά και θρόμβωση του αίματος, όπως αναφέρει και το Harvard αφού περιέχει πρωτείνες που βοηθούν το αίμα αλλά και βοηθούν στην καλή υγεία των οστών.

Ποιά είναι τα τρία είδη βιταμίνης Κ

Βιταμίνη Κ1 ή φυλοκκινόνη
Βιταμίνη Κ2 ή μετακινόνη
Βιταμίνη Κ3 ή μεναδιόνη, μία συνθετική μορφή της βιταμίνης Κ η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ η οποία συχνά βρίσκεται σε ζωοτροφές και δεν χρησιμοποιείται πλέον από ανθρώπους.

Εκτός από τη σωστή πήξη του αίματος η βιταμίνη Κ είναι πολύ σημαντική και για τα κόκαλα, καθώς τα διατηρεί δυνατά.  Ακόμα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oncology Letters, η βιταμίνη Κ βοηθάει επίσης και στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και του καρκίνου στον προστάτη και τον πνεύμονα.

Τα 9 τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ1 και Κ2 βρίσκονται:

Σπανάκι
Μπρόκολο
Μαρούλι
Σε έλαια όπως το λάδι σόγιας
Σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως οι λαχανίδες.
Τα γαλακτοκομικά προιόντα πλήρων λιπαρών
Χοιρινό
Κοτόπουλο
Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Για τους ενήλικες μετά τα 19 έτη η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι τα 120 μικρογραμμάρια για τους άντρες ενώ για τις γυναίκες τα 90 μικρογραμμάρια. Σύμφωνα με την κλινική του Cleveland η κάθε ηλικία έχει διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά την πρόσληψη της βιταμίνης.

Αν και η έλλειψη βιταμίνης Κ για τους ενήλικες είναι σπάνια, είναι πολύ κοινή στα νεογνά καθώς γεννιούνται με πολύ μικρά επίπεδα. Τα νεογνά θα πρέπει να λαμβάνουν μία ένεση βιταμίνης Κ καθώς η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει ακατάσχετη αιμοραγία.

Τι να προσέξετε

Ο γιατρός σας είναι σύνηθες να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης Κ αν έχετε κάποια πάθηση που προκαλεί ακατάσχετη αιμοραγία ή που δεν αφήνει την βιταμίνη Κ να απορροφηθεί.

Τα άτομα που έχουν προβλήματα υγείας όπως η νόσος της χοληδόχου κύστης ή των χοληφόρων, η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn θα ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ

Ακόμα, αν παίρνετε αντιπυκτική αγωγή, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης Κ, καθώς μπορεί να αντιστρέψει την δράση των φαρμάκων.

Βιταμίνη Κ και αντιγήρανση

Υπάρχουν πολλές έρευνες που αναφέρονται στα πολλά οφέλη της βιταμίνης Κ σε παθήσεις που έρχονται με την πάροδο του χρόνου όπως η οστεοπόρωση, η οστεοαρθρίτιδα και η στεφανιαία νόσος.

Όσον αφορά τις καρδιολογικές παθήσεις, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Open Heart αναφέρει ότι με την πρόσληψη της βιταμίνης Κ2 μπορείτε να μειώσετε το ρίσκο για αρτηριακή δυσκαμψία, διαβήτη, και στεφανιαία νόσο.

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο και στην ενδυνάμωση των οστών, οπότε εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση θα ωφεληθείτε σημαντικά από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ . Ακόμα η βιταμίνη Κ μειώνει τις πιθανότητες για κατάγματα των οστών κυρίως στις γυανίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και τα κόκαλα τους είναι πιο αδύναμα αναφέρει η Viola.

Καθώς η βιταμίνη Κ έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό , όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που θέλουν να λάβουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ για να προλάβουν τις παθήσεις που έρχονται με το γήρας. Οι περισσότεροι ενήλικες όμως λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Κ μέσω της διατροφής τους , και το να λάβουν παραπάνω από την απαραίτητη δοσολογία για έναν ενήλικα μπορεί ν επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!