GOOD LIFE

Δεν φαντάζεστε πόσα βακτήρια έχουν τα μπουκάλια που πίνεις νερό όταν γυμνάζεσαι

Οι περισσότεροι, όταν αθλούνται φροντίζουν να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι με νερό ή κάποιο ισοτονικό υγρό, αλλά ειδικά αυτοί που χρησιμοποιούν δικό τους μπουκάλι ή χρησιμοποιούν το ίδιο μπουκαλάκι πολλές φορές μάλλον δεν έχουν ιδέα το πόσα βακτήρια υπάρχουν πάνω σε αυτά!

Στο shape.gr διαβάσαμε πως μελέτη της αμερικανικής εταιρείας κυλιόμενων διαδρόμων γυμναστικής "Treadmill Reviews", αποκάλυψε πως ο αριθμός των βακτηρίων πάνω στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ξεπερνάει ακόμα και τον αριθμό των βακτηρίων που βρίσκονται πάνω στα παιχνίδια ενός κατοικίδιου ή στο καπάκι μιας τουαλέτας ευρείας χρήσης.
 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εταιρεία σύλλεξε 12 πλαστικά μπουκάλια μιας ομάδας αθλητών και τα έστειλε για ανάλυση στο μικροβιολογικό εργαστήριο "EmLab P&K", από όπου προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα: ανά τετραγωνικό εκατοστό πλαστικού μπουκαλιού εντοπίστηκαν κατά μέσον όρο 313.499 CFU (μονάδες σχηματισμού αποικιών μικροβίων), όταν το μέσο παιχνίδι ενός σκύλου έχει 2.937 CFU ή το μέσο κάθισμα της τουαλέτας σε ένα σχολείο έχει 3.200 CFU. Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν για τα πλαστικά μπουκάλια που δεν πλένονταν τακτικά μέσα στην εβδομάδα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται όλα και περισσότερα βακτήρια, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, η ανάλυση έδειξε πως τα πιο μολυσμένα μπουκάλια ήταν εκείνα που άνοιγαν αφού πιεστεί το καπάκι με το δάχτυλο, γνωστά και ως slide tops.

Δεύτερα σε σειρά έρχονται τα πλαστικά μπουκάλια με βιδωτό καπάκι και όσα ανοίγουν με τράβηγμα του στομίου. 

Λιγότερα βακτήρια παρατηρήθηκαν σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια που διέθεταν ενσωματωμένο καλαμάκι, αφού στην περίπτωση αυτή ο χρήστης δεν αγγίζει σχεδόν ποτέ το στόμιο με τα χέρια σου.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η λύση των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης δεν είναι ιδιαίτερα φιλική προς το περιβάλλον, για αυτό τονίζουν πως είναι προτιμότερο να γίνεται πλύση των μπουκαλιών τουλάχιστον μια φορά την ημέρα με ζεστό νερό και σαπουνάδα, ενώ να χρησιμοποιείται ειδική βούρτσα πλυσίματος για εκείνα με στενό στόμιο.    

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!