GOOD LIFE

Μήπως είστε ναρκισσιστές; Δείτε αν έχετε αυτά τα 5 σημάδια

Υπάρουν πολλοί Νάρκισσοι, δηλαδή άτομα που παγιδεύονται στην εικόνα που δημιουργούν κάθε φορά για το εαυτό τους και έχουν διαρκώς την ανάγκη να τραβούν τη προσοχή.

Η ναρκισσιστική προσωπικότητα αποτελεί επίσημα ψυχική διαταραχή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ένα ή δύο μεμονωμένα χαρακτηριστικά οδηγούν στην κλινική διάγνωση. 
Δείτε ποιά είναι τα σημάδια που προδίδουν πως κάποιοι έχουν ναρκισσιστική συμπεριφορά.
 

1. Λένε συχνά ψέματα

Οι ναρκισσιστές είναι επιρρεπείς στο ψέμα και στις υπερβολές και έχουν την τάση να καυχιούνται για τα προτερήματά τους. Επίσης προσπαθούν αν φανούν ανώτεροι και ξεχωριστοί γι αυτό και πολλές φορές παραμορφώνουν τα γεγονότα ώστε να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αυξήσουν την κυριαρχία τους.

2. Σπάνια παραδέχονται τα ελαττώματά τους

Πολλοί νάρκισσοι αντιδρούν στην κακή κρατική ή όταν νιώθουν ότι αμφισβητούνται. Σπάνια θα παραδεχτούν ότι κάνουν λάθος, γι αυτό και στις σχέσεις τους είναι αρκετά ανταγωνιστικοί. Επίσης αν νιώσουν ότι έχουν ένα ελάττωμα θα καταφύγουν σε περισσότερα ψέματα ώστε να το κρύψουν.

3. Δημιουργούν μια ψεύτικη εικόνα για τον εαυτό τους

Οι ναρκισσιστές συχνά δημιουργούν μια ιδεατή εικόνα του εαυτού τους και προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο είτε στις προσωπικές είτε στις επαγγελματικές σχέσεις. Πολλοί βλέπουν τον εαυτό τους, ψευδώς φυσικά, ως παντοδύναμο και ικανό να πάρει όλες τις σοβαρές αποφάσεις. Επίσης πολλές φορές μπορεί να προσβάλλουν φίλους και γνωστούς κερδίζοντας έτσι τη σαδιστική ευχαρίστηση.  Στην οι ναρκισσιστές θέλουν να τους λατρεύουν και να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο.

4. Προκαλούν αρνητικά συναισθήματα

Οι ναρκισσιστές απολαμβάνουν να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα για έτσι νιώθουν δυνατοί και ανώτεροι. Επίσης πολλοί παρουσιάζουν απρόβλεπτες μεταβολές της διάθεσης τους και ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να τους απογοητεύσει και να τους αναστατώσει.

5. Είναι χειριστικοί

Οι ναρκισσιστές έχουν την τάση να παίρνουν αποφάσεις για άλλους χωρίς να τους ενημερώνουν. Χρησιμοποιούν επίσης το σύντροφό τους, το φίλο τους ακόμα και την οικογένειά τους για να πετύχουν αυτό που θέλουν ή για να καλύψουν τις αδυναμίες τους. Οι ναρκισσιστές διεξάγουν ψυχολογική χειραγώγηση μέσω της παραμόρφωσης της αλήθειας με σκοπό να αναγκάσουν τα θύματά τους  να νιώθουν λιγότερο σίγουροι.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!