GOOD LIFE

Υπάρχει φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας; Τί απαντά η επιστήμη

Δύο επιστημονικές μελέτες προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να δώσουν απάντηση στο αιώνιο ερώτημα του αν μπορεί να υπάρξει αληθινή φιλία μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Σε μία τετοια έρευνα συμμετείχαν 88 ζευγάρια προπτυχιακών φοιτητών αντιθέτου φύλου και ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες η απόλυτη εχεμύθεια. Προκειμένου να διασφαλίσουν ειλικρινείς απαντήσεις, οι ερευνητές όχι μόνο ακολούθησαν τους τυποποιημένους κανόνες σχετικά με την ανωνυμία και την εμπιστευτικότητα, αλλά επιπλέον απαίτησαν από τους φίλους να συμφωνήσουν ρητά μεταξύ τους ότι δεν θα συζητήσουν για τις απαντήσεις τους  μετά την ολοκλήρωση της μελέτης. Στην συνέχεια χωρίστηκαν τα ζευγάρια φίλων, και ο καθένας απάντησε σε ερωτήματα που αφορούσαν τα  ερωτικά συναισθήματα (ή την έλλειψη αυτών) που ένιωθε για τον άλλο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται την φιλία με το αντίθετο φύλο. Οι άνδρες έλκονται πολύ περισσότερο από τις φίλες τους, απ΄ότι το αντίθετο. Μάλιστα, οι άνδρες ήταν πολύ περισσότερο πιθανόν να πιστεύουν ότι έλκουν το αντίθετο φύλο, κάτι που συνήθως ήταν λανθασμένο. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις των ανδρών σχετικά με το πόσο ελκυστικοί ήταν για τις φίλες τους, δεν ανταποκρινόταν σχεδόν καθόλου στο πώς πράγματι αυτές οι γυναίκες αισθάνονταν για αυτούς. 

Οι γυναίκες πάλι συχνά  δεν έλκονταν από τους άνδρες φίλους τους, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποθέτουν ότι ήταν αμοιβαία αυτή η έλλειψη έλξης.  Η μελέτη κετέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνδρες  υπερεκτιμούσαν το επίπεδο της έλξης που ένιωθαν οι φίλες τους γι’ αυτούς, ενώ οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονταν πλήρως το επίπεδο της έλξης που ένιωθαν οι άνδρες γι’ αυτές.


Επίσης η έρευνα διαπίστωσε πως οι άνδρες ήταν εξίσου πιθανό να επιθυμούν "ρομαντικά ραντεβού"  με φίλες τους που είχαν ήδη σχέση,  ενώ οι  γυναίκες σέβονταν περισσότερο το γεγονός ότι ο φίλος τους είχε σχέση και αδιαφορούσαν για αυτούς που δεν ήταν ελεύθεροι.


Σε μια μελέτη που έγινε αργότερα, ζητήθηκε από τους 249 ενήλικες συμμετέχοντες (πολλοί από τους οποίους ήταν παντρεμένοι) να αναφέρουν τις θετικές και αρνητικές πτυχές που έχει η φιλία με άτομα του αντίθετου φύλου. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών εμφανίστηκαν και εδώ. Οι άντρες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες, να αναφέρουν την ερωτική έλξη ως ένα από τα οφέλη της φιλίας με μία γυναίκα. Αυτό γινόταν πιο έντονο όσο αυξανόταν η ηλικία των ερωτώμενων. Για τους νεαρότερους άνδρες οι πιθανότητες ήταν τέσσερις φορές περισσότερες,  ενώ για τους μεγαλύτερους ήταν δέκα φορές περισσότερες.


Οι επιστήμονες τονίζουν πως η τάση που έχουν από τη φύση τους οι άνθρωποι να ζευγαρώνουν και άρα να έχουν ερωτικές σχέσεις με το άλλο φύλο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες φιλίας.

Αυτό φυσικά, δεν αποκλείει την πιθανότητα ύπαρξης φιλικής σχέσης. Ιδιαίτερα, τα άτομα που γνωρίζονται από την παιδική και τη σχολική ηλικία φαίνεται να έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πραγματικής φιλίας σε σύγκριση με τα άτομα που γνωρίστηκαν στην ενήλικη ζωή τους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!