GOOD LIFE

Μήπως τα γυαλιά ηλίου σου έχουν "γεράσει" και δεν το ξέρεις;

Το ξέρατε πως και τα γυαλιά ηλίου "γερνάνε" και "κουράζονται" και πως ύστερα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να σταματήσετε να τα φοράτε;

Είναι γνωστό πως τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν φίλτρα UV για παρέχουν προστασία στα μάτια κατά τ ης υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Όμως, αυτό που πολλοί αγνοούν είναι πως η προστατευτική δράση αυτών των φίλτρων σταδιακά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. 


Συγκεκριμένα οι ακτίνες του ηλίου βλάπτουν σταδιακά τα φίλτρα κατά της UV που διαθέτουν οι φακοί των γυαλιών και όσο πιο κατακόρυφα πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου τόσο ταχύτερη είναι η γήρανση των γυαλιών, ενώ επίσης όσο πιο μεγάλη είναι η ηλιοφάνεια σε μια χώρα (όπως π.χ. την Ελλάδα και την Κύπρο) τόσο πιο μεγάλη είναι η φθορά που προκαλεί ο χρόνος στα φίλτρα UV.


Η φθορά των φίλτρων έχει ως συνέπεια να διαπερνά ολοένα και περισσότερη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας από τα γυαλιά, προκαλώντας μικροφθορές στα μάτια οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων οφθαλμοπαθειών, όπως είναι το πτερύγιο, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.


Η ανθεκτικότητα των φίλτρων των γυαλιών ηλίου στην υπεριώδη ακτινοβολία ελέγχεται με ειδικό τεστ κοπώσεως, το οποίο είναι κοινό σε Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Το τεστ γίνεται σε εξομοιωτή ηλίου στον οποίο εκτίθενται τα φίλτρα των γυαλιών ηλίου επί 50 ώρες συνεχώς, από απόσταση 30 εκατοστών από την πηγή του φωτός. Η πηγή αυτή είναι μία λάμπα των 450 W (ozone-free xenon arc lamp). Η έκθεση σε αυτή τη λάμπα ισοδυναμεί με έκθεση των γυαλιών σε δύο ημέρες  στο φυσικό περιβάλλον όταν είναι καλοκαίρι ή τέσσερις μέρες όταν είναι χειμώνας.

Πενήντα ώρες έκθεσης στην λάμπα των 450 W ήλιο ισοδυναμεί με 23,5 ώρες έκθεσης στον ήλιο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι πρέπει να αντικαθιστούν τα γυαλιά ηλίου τους κάθε δύο χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές οι οποίοι έκαναν την παραδοχή ότι φοριούνται για δύο ώρες την ημέρα. Σε χώρες που έχουν μικρότερη ηλιακή έκθεση τα γυαλιά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μια ομάδα επιστημόνων από την επίσης ηλιόλουστη Βραζιλία έκανε πρόσφατα μια σχετική μελέτη στην οποία διατυπώνουν την άποψη πως είναι πολύ σημαντικό τα γυαλιά ηλίου σε ηλιόλουστες χώρες να ανανεώνονται συχνά (με συχνότητα το πολύ κάθε 2 έτη) ενώ παράλληλα αμφισβητούν την εγκυρότητα των σχετικών τεστ κοπόσεως των γυαλιών ηλίου που εφαρμόζονται σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!