GOOD LIFE

Πόσο πραγματικά καθαρές και αθώες είναι οι πισίνες

Καλοκαιρινές διακοπές για πολλούς σημαίνει αραλίκι και βουτιές δίπλα σε μια πισίνα. Και όμως η βουτιά στα γαλανά νερά μιας πισίνας μπορεί να γίνει κανονικός εφιάλτης.

Η πισίνα δεν είναι τουαλέτα

Δυστυχώς αυτή η φαινομενικά λογική διαπίστωση, δεν αποτελεί κοινό νου για πολλούς. Παλιότερη έρευνα στις ΗΠΑ είχε αποκαλύψει πως 1 στους 5 Αμερικανούς παραδέχεται πως έχει κατουρήσει σε πισίνα. Και τα ούρα σε πισίνα δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση πέρα από αηδιαστική που σίγουρα είναι. Όπως αναφέρει αυτή την εβδομάδα ο Michael J. Beach, Ph.D, από το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε στο Women’s Health, «Το χλώριο όταν ενώνεται με τα ούρα και τον ιδρώτα δημιουργεί ενώσεις που προκαλούν αίσθηση καψίματος στα μάτια και τσούξιμο στο δέρμα. Αυτό είναι που σας προκαλεί το κάψιμο στα μάτια και όχι από μόνο του το χλώριο».
Επίσης, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, το χλώριο δεν μπορεί να σκοτώσει όλα τα μικρόβια. Υπάρχουν και κάποια που ξεφεύγουν, όπως το Cryptosporidium, στο οποίο αποδίδονται σχεδόν τα μισά περιστατικά γαστρεντερίτιδας. Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο να κάνουμε ντους πριν από κάθε βουτιά και να μην τολμάμε βουτιές σε πισίνες που τα νερά τους δν μας φαίνονται καθαρά.

Κίνδυνοι και εκτός πισίνας

Δεν κρύβει όμως μόνο το νερό της πισίνας κινδύνους. Μύκητες ακολουθούν «κατά πόδας» όσους περπατούν ξυπόλυτοι σε υγρές επιφάνειες κοινής χρήσεως. Ακόμη και οι μυρμηγκιές μπορεί να εμφανιστούν αν περπατήσετε στα αποδυτήρια ή στο χώρο της πισίνας χωρίς υποδήματα.
Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (είναι διαφορετικού τύπου από αυτούς που προκαλούν κονδυλώματα στις γεννητικές περιοχές) και εκτιμάται ότι εμφανίζονται περίπου στο 10% του πληθυσμού, ποσοστό που εκτινάσσεται στα ύψη στις ομάδες εκείνων που συχνάζουν σε γυμναστήρια, πισίνες και κολυμβητήρια.
Συνεπώς, σε πολύτιμο αξεσουάρ για εκείνους που επιλέγουν πισίνα για τις καλοκαιρινές τους βουτιές αναδεικνύονται οι σαγιονάρες, αφού το ξυπόλυτο περπάτημα είναι απαγορευτικό. Φυσικά, προτιμάτε τις δικές σας παντόφλες και αν τα πόδια σας είναι ξηρά, χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα, γιατί τα αφυδατωμένα και σκασμένα πόδια είναι εκτεθειμένα στις μολύνσεις, ιδιαίτερα αν βρίσκονται αρκετή ώρα στο νερό. Παράλληλα, χρησιμοποιείτε τη δική σας, καθαρή πετσέτα. Αν, ωστόσο, εμφανιστεί μυρμηγκιά, δηλαδή ένα ανώμαλο μικρό σπογγώδες εξόγκωμα, μην το πειράξετε γιατί ο κίνδυνος μεταφοράς της μόλυνσης και σε άλλα σημεία του σώματος είναι αυξημένος, ενώ δεν αποκλείεται να μην πρόκειται καν για μυρμηγκιά αλλά για κάτι άλλο. Απευθυνθείτε σε δερματολόγο για να σας δώσει τη λύση και να σας απαλλάξει από τη δυσάρεστη «συντροφιά».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!