Αν ταξιδέψετε στην Αθήνα, αφιερώστε λίγο χρόνο στις δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Μεταξύ των δημιουργών και η Κύπρια Ερατώ Χατζησάββα.
Με δύο νέες θεματικές εκθέσεις συνεχίζουν την εικαστική τους σύμπραξη ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Art-Athina». Η πρώτη αφορά την ιστορία της Αθήνας και του περιβάλλοντός της, καθώς και την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στον δημόσιο χώρο, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με βίντεο-έργα γνωστών καλλιτεχνών στο θεματικό άξονα «Το ταξίδι». Οι νέες εκθέσεις στο αεροδρόμιο αποτελούν το δεύτερο σκέλος της εικαστικής σύμπραξης των 2 φορέων και είναι προσβάσιμες ελεύθερα για το κοινό από τις 4 Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου, καθόλο το 24ωρο.
«Οι τοίχοι της Αθήνας και η Τύχη τους»
Μετά την πρώτη έκθεση «H Αθήνα του χθες, σήμερα», «Οι τοίχοι της Αθήνας και η Τύχη τους» καταπιάνονται με την τέχνη του δρόμου, τα graffiti, τη μνημειώδη καταγραφή του απαγορευμένου και του εφήμερου, για την τέχνη εκτός των κατεστημένων θεσμών. Τα graffiti είναι μια τέχνη ανώνυμη, αλλά όχι χωρίς συγκεκριμένους δημιουργούς, που συχνά αμφισβητούνται, αλλά σίγουρα έχουν καταγεγραμμένη ιστορική πορεία. Πρωτοπόρος απολογητής των τοίχων της Αθήνας και της καθημερινής γλυκόπικρης ιστορίας τους, αλλά και πρόδρομος των street artists του σήμερα, υπήρξε ο διεθνούς φήμης εικαστικός Βλάσης Κανιάρης (1928-2011). Από το έργο του που θα βρίσκεται στην έκθεση στο αεροδρόμιο, περνάμε στους σύγχρονους γκραφιτάδες της Αθήνας, τις «ταγκιές» και στις μεγάλες αφηγηματικές συνθέσεις τους, με έργα των Μανώλη Αναστασάκου και Αλέξανδρου Βασμουλάκη. Επιμέλεια Μάνος Στεφανίδης.
Εκθεσιακός χώρος «Τέχνη και Περιβάλλον» (Επίπεδο Αναχωρήσεων)
«Το ταξίδι: 5 Διαφορετικές οπτικές»
Στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Το ταξίδι», που εγκαινιάστηκε με το έργο της Jenny Marketou, «Stolen Bubbles», η νέα έκθεση στο αεροδρόμιο παρουσιάζει βίντεο-έργα 5 σύγχρονων γνωστών ελλήνων εικαστικών, με τίτλο «Το ταξίδι: 5 Διαφορετικές οπτικές».
Στο έργο της Φωτεινής Γουσέτη σχολιάζεται ένα επιθυμητό, αλλά αδύνατο ταξίδι. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του έργου της Λίνας Θεοδώρου «Cul-de-sac» είναι ο εγκλωβισμός του ατόμου σε ένα εγκεφαλικό αδιέξοδο, μέσα από τον ταξιδιώτη, που βρίσκεται παγιδευμένος σε έναν τόπο… άχρονο. Ο Άγγελος Σπάρταλης παρουσιάζει μια προσέγγιση 15 λεπτών ειδικά για το αεροδρόμιο, από την πρώτη ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους «Από τη Γη στη Σελήνη» κάνοντας μια χιουμοριστική, αλλά και καυστική κριτική.
Στην ίδια έκθεση και δύο έργα με έμπνευση το ίδιο το αεροδρόμιο, ο Γιάννης Γρηγοριάδης δημιούργησε το «Deus ex machina», ένα ψηφιακό κολάζ από επεξεργασμένο αρχειακό υλικό από την άφιξη προσωπικοτήτων στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά τις δεκαετίες ‘60 και ’70, ενώ η Ερατώ Χατζησάββα μέσα από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της μεταβλητής κίνησης των πουλιών, μεταφέρει στον εκθεσιακό χώρο την ενέργεια της κινητικότητας με ιδιαίτερη ένταση.
Εκθεσιακός χώρος «Τέχνη και Πολιτισμός» (Επίπεδο Αφίξεων)