GOOD LIFE

Ειδικός εξηγεί γιατί οι περισσότεροι αισθάνονται τόσο εξαντλημένοι στις γιορτές

Καθώς οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πολλοί διαμαρτύρονται πως αισθάνονται περισσότερο κουρασμένοι και με κακή ψυχολογική κατάσταση. Μια ειδικός εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και ποιες λύσεις υπάρχουν

Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου πριν από τα Χριστούγεννα

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο χειμώνας είναι μια εποχή που «κυλά» αργά, με μικρότερες και πιο σκοτεινές ημέρες, ψυχρότερες θερμοκρασίες και πολύ λιγότερη βιταμίνη D. Είναι αρκετά συνηθισμένο να έχουμε χαμηλά επίπεδα ενέργειας αυτή την εποχή του χρόνου, αλλά κατά την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, μπορεί να αισθανόμαστε ακόμα πιο κουρασμένες από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με τη Maryanne Taylor, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων ύπνου The Sleep Works, η εξάντλησή μας οφείλεται σε έναν συνδυασμό τριών παραγόντων -αλλά είναι δυνατόν να την καταπολεμήσουμε. Η ίδια δήλωσε στην εφημερίδα The Mirror: «Καθώς η χρονιά τελειώνει, τα προγράμματα εργασίας εντείνονται με όλους να προσπαθούν να τελειώσουν τις εργασίες τους, να παρευρεθούν σε εκδηλώσεις και να διαχειριστούν τις επιπλέον πιέσεις της περιόδου των διακοπών. Είναι μια απαιτητική περίοδος όπου το να συνδυάζουμε την εργασία και τις προσωπικές υποχρεώσεις μπορεί να μας κουράσει και να επηρεάσει τον ύπνο».

Πρώτον, η Maryanne αποδίδει τη γενική εξάντληση στα αυξημένα επίπεδα άγχους. «Η πίεση για την εκπλήρωση των κοινωνικών υποχρεώσεων, την προετοιμασία για τις γιορτές και τη διαχείριση των εργασιακών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα του στρες και, κατά συνέπεια, να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο χαλαροί την ώρα του ύπνου, επηρεάζοντας την ικανότητά μας να κοιμηθούμε. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης επηρεάζουν επίσης την παραγωγή μελατονίνης, της φυσικής ορμόνης του ύπνου, η οποία μας βοηθά να αποκοιμηθούμε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Εκτός από τις προθεσμίες εργασίας και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, η υπερδιέγερση είναι ένας άλλος λόγος που έχουμε λιγότερη ενέργεια. «Η εορταστική ατμόσφαιρα, τα έντονα φώτα, οι δυνατές συγκεντρώσεις, η αύξηση των πλούσιων τροφίμων και του αλκοόλ μπορεί να συμβάλλουν στο αίσθημα υπερδιέγερσης», δήλωσε η Maryanne. «Αυτό, ιδιαίτερα το βράδυ, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μας να μεταβούμε σε μια ξεκούραστη κατάσταση που χρειαζόμαστε για να διευκολύνουμε τον ύπνο».

Και τρίτον, η Maryanne είπε ότι το να βρισκόμαστε εκτός της συνηθισμένης μας ρουτίνας την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να επηρεάσει το βιολογικό ρολόι του σώματός μας. «Αυτή η εποχή του χρόνου συχνά προκαλεί διαταραχές στις συνήθεις ρουτίνες μας. Οι αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα, τα ταξίδια, οι ακανόνιστες ώρες φαγητού και ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας - το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας - και όλα αυτά μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην ικανότητά μας να κοιμηθούμε και να διατηρήσουμε ένα σταθερό μοτίβο ύπνου», εξήγησε.

Έτσι, μπορούμε να κατηγορήσουμε το πολυάσχολο κοινωνικό μας ημερολόγιο, τα εορταστικά φαγητά και τα ακανόνιστα μοτίβα ύπνου για το ότι νιώθουμε τόσο εξαντλημένοι. Αλλά πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε; Η Maryanne συνιστά να δώσουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, να προσέχουμε το φαγητό και το ποτό πριν από τον ύπνο και να ρυθμίσουμε τη ρουτίνα μας ενόψει των Χριστουγέννων.

Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες συμβουλές της:

  • Να χωρίσουμε τις μεγάλες εργασίες σε «διαχειρίσιμες»μικρότερες, για να μειώσουμε την αίσθηση του άγχους.
  • Να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά τη δουλειά και τις εκδηλώσεις και να τις επικοινωνήσουμε στους συναδέλφους, την οικογένεια και τους φίλους μας.
  • Να επιδιώξουμε να αφήσουμε ένα χρονικό κενό μεταξύ της κατανάλωσης βαριών γευμάτων και υπερβολικού αλκοόλ και του ύπνου.
  • Να μείνουμε ενυδατωμένοι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αυξήσουμε την έκθεσή μας στο φυσικό φως.
  • Να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια ρουτίνα ύπνου και φαγητού και να ασκούμαστε όσο είναι δυνατόν.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!