GOOD LIFE

Δείτε ποια επαγγέλματα γνωρίζουν "άνθηση" μετά την πανδημία

Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα πάντα στην καθημερινότητα μας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και μοιραία επέφερε μεγάλες αλλαγές και στον εργασιακό τομέα.

Τους τελευταίους μήνες είδαμε να αναπτύσσεται πολύ η τηλεργασία, κάτι που πιθανά δεν θα αλλάξει και το επόμενο χρονικό διάστημα και ειδικά μέσα στο 2021.


Στο kariera.gr σε άρθρο του  Δημήτρη Φαλλιέρου, διαβάσαμε πως μετά την πανδημία άλλαξαν τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας εργαζόμενος που αναζητά τη θέση του στη σύγχρονη αγορά εργασίας και ποια επαγγέλματα αναμένεται να έχουν άνθηση μέσα στο 2021.

Τα soft skills που σου ζητούσαν πριν σκάσει η «βόμβα» της πανδημίας ήταν λίγο-πολύ τα ίδια: Ομαδικότητα, επικοινωνιακά skills κλπ. Για το 2021, θα μπορούσαμε να σου πούμε πολλά νέα skills που έρχονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης, αλλά εσύ δώσε βάση σε αυτά τα τρία:

  • Αυτοπειθαρχία (Επειδή η απομακρυσμένη εργασία είναι συνήθης, το να έχουν οι εταιρείες έναν εργαζόμενο που μπορεί να αυτοπειθαρχεί, να κινητοποιείται χωρίς ιδιαίτερο «σπρώξιμο» και να αποδίδει στη δουλειά του χωρίς να τον ελέγχουν, αποτελεί ζητούμενο.)
  • Ευρηματικότητα (Σε έναν κόσμο που αλλάζει πιο γρήγορα, το να βρίσκεις εναλλακτικές λύσεις σε απρόβλεπτα προβλήματα είναι μέγιστης σημασίας. Αν δεν το ‘χεις εξελίξει ακόμα, τώρα είναι η ώρα.)
  • Ενεργητική ακρόαση (Όλοι έχουν μια άποψη και θέλουν κάτι να πουν. Όμως αυτοί που θα ξεχωρίσουν ως ταλέντα το 2021 θα είναι αυτοί που ξέρουν να «ακούνε», να αφουγκράζονται τις ανάγκες της ομάδας τους και να δίνουν έμφαση στα ερεθίσματα που λαμβάνουν. Αυτό είναι το άκρως πολύτιμο soft skill του “active listening”.)

Επαγγέλματα που ανεβαίνουν σε ζήτηση το 2021

Σίγουρα το 2020 έφερε μια δυσμενή πραγματικότητα με πολλές θέσεις εργασίας να χάνονται. Έφερε όμως και κάτι καλό: έδωσε σε πολλά επαγγέλματα που βρίσκονταν παλιότερα στο παρασκήνιο, την βαρύτητα που τους άξιζε. Έδειξε ότι κανένας εργαζόμενος δεν είναι δεύτερης διαλογής. Υπάλληλοι σε τηλεφωνικά κέντρα (τώρα που το τηλέφωνο έγινε βασικό μέσο επαφής των εταιρειών με τους πελάτες), άνθρωποι σε delivery και εταιρείες διανομής, νοσηλευτές και άλλοι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. Όλοι είμαστε, ανεξαρτήτως θέσης, άκρως σημαντικοί για τη βιωσιμότητα της επόμενης μέρας. Μια μικρή εκτίμηση για το ποια επαγγέλματα θα αποκτήσουν περαιτέρω δημοφιλία το 2021 συνοψίζεται στα εξής:

  • Επαγγέλματα ψηφιακής κατεύθυνσης. Υπεύθυνοι Κυβερνοασφάλειας. Software Engineers. User Experience/UX Design Specialists. Artificial Intelligence Engineers. Data Analysts. Performance Marketeers (δώσε βάση σε αυτό αν ασχολείσαι με το Marketing, αποτελεί το πιο σύγχρονο trend του κλάδου).
  • Επαγγέλματα υγείας. Εργαζόμενοι σε φαρμακευτικές εταιρείες, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, νοσηλευτές, ερευνητές, αλλά και ειδικότητες που έχουν να κάνουμε με το e-health που φαίνεται να αναπτύσσεται. Επίσης αποκτούν μεγαλύτερη αναγνώριση, για ευνόητους λόγους, τα επαγγέλματα ψυχικής υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης, όπως και οι ειδικοί διαχείρισης εργασιακού στρες.
  • Υβριδικά επαγγέλματα. Αυτό δεν είναι ακριβώς είδος επαγγέλματος αλλά οπωσδήποτε ανήκει στις νέες τάσεις του 2021. Όσο οι εταιρείες προσπαθούν να ανακάμψουν θα ψάχνουν versatile εργαζομένους που θα μπορούν να αναλάβουν συνδυαστικούς ρόλους. Π.χ. ένας/μία administrative assistant που θα μπορεί να βοηθήσει και σε θέματα HR, είναι μόνο ένα παράδειγμα υβριδικού ρόλου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!