GOOD LIFE

Πολλά γνωστά ελληνικά βότανα δρουν ως ασπίδα κατά του καρκίνου

Μια επιστημονική έρευνα έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη καλό λόγο για να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται περισσότερο στη μαγειρική μας και στα πιάτα μας αγαπημένα μεσογειακά βότανα, όπως η ρίγανη, ο δύοσμος, ο βασιλικός κ.ά.

Μια ομάδα ερευνητών από το Ισραήλ μελέτησε εκχυλίσματα από τη ρίγανη, την τσουκνίδα και την αρτεμισία. Σε εργαστηριακές δοκιμές και τα τρία ήταν πολύ αποτελεσματικά στην εξόντωση καρκινικών κυττάρων. Η δράση τους σχετιζόταν με την απόπτωση (τον μηχανισμό που αναγκάζει τα καρκινικά κύτταρα να αυτοκτονούν). Όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση των βοτάνων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ικανότητά τους να προκαλούν τον θάνατο στα καρκινικά κύτταρα. Η δράση τους στόχευε μόνο τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει καθόλου τα υγιή.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, τα μαγειρικά εκχυλίσματα βοτάνων από δυόσμο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μέντα και θυμάρι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του εντέρου και του ορθού. Το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, ο μαϊντανός και η ρίγανη έδειξαν επίσης ότι σχετίζονται με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει και αναγνωρίσει τα ενεργά συστατικά αυτών των βοτάνων. Ένα συγκεκριμένο φυτοθρεπτικό που ονομάζεται καρνοσόλη αναγνωρίστηκε και αξιολογήθηκε για τις ιδιότητές του ενάντια στη λευχαιμία, στον καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του εντέρου, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Η καρνοσόλη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και στοχεύει πολλές διαδρομές που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον καρκίνο. Επίσης, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων χημειοθεραπειών, όπου εμφανίζει επιλεκτική τοξικότητα απέναντι στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!