GOOD LIFE

Υπάρχουν δύο στάσεις στον ύπνο που ευθύνονται για πολλά προβλήματα

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο να... βολεύεται όταν κοιμάται και αρκετοί αλλάζουν πολλές στάσεις σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Υπάρχουν όμως δύο στάσεις ύπνου που καλό είναι να τις αποφεύγουμε, καθώς συνδέονται με την εμφάνιση ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Αν κοιμάσαι μπρούμυτα ή από τη δεξιά πλευρά τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις αρκετά προβλήματα.

Προκαλούν "καούρες" στο στομάχι

Όταν κοιμάσαι μπρούμυτα ή από τη δεξιά μεριά, μπορεί να προκαλέσεις  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή να επιδεινώσεις αυτό το πρόβλημα αν το βιώνεις ήδη. Αυτό συμβαίνει όταν το οξύ και τα περιεχόμενα από το στομάχι ανεβαίνουν στον οισοφάγο.

Η βαλβίδα που εμποδίζει την απομάκρυνση του οξέος από την περιοχή του στομάχου δεν μπορεί να ελέγξει την παλινδρόμηση λόγω της βαρύτητας σε αυτές τις θέσεις και το περιεχόμενο του στομάχου έρχεται στον πυθμένα του οισοφάγου, προκαλώντας καούρα, δυσφορία, γεύση οξέος στο στόμα, κακή αναπνοή και μερικές φορές ακόμη και θωρακικό άλγος.

Όταν, όμως, κοιμάσαι απ’ την αριστερή πλευρά το σώμα έχει μια διαφορετική κλίση, το στομάχι είναι στη σωστή θέση κι αυτό αναγκάζει το φαγητό να παραμείνει στο στομάχι και να μην φτάσει στην άνω περιοχή του στομάχου και έξω απ’ τη βαλβίδα του οισοφάγου.

Προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και την πλάτη

Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα  σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να εμφανίσουν χρόνιο πόνο στην πλάτη. Η πίεση που ασκείται στην πλάτη και την σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι μεγάλη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βάρους κρατιέται σε αυτά τα μέρη του σώματος.

Η σπονδυλική στήλη δεν βρίσκεται στη φυσική της θέση και γι ‘αυτό ίσως νιώσεις ένα μούδιασμα και την ανάγκη να τεντωθείς όταν αλλάζεις θέση.

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς διαφορετικά, ίσως θα πρέπει να προσθέσεις δύο μαξιλάρια, το ένα κάτω απ’ τη λεκάνη και το άλλο κάτω απ’ το κεφάλι. Ακόμη κι αν κοιμάσαι στο πλάι, τότε βάλε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου.

Προβλήματα στον αυχένα

Είναι αδύνατο να αναπνεύσεις σωστά όταν κοιμάσαι μπρούμυτα αν δεν γυρίσεις το κεφάλι στην άκρη. Αυτή η στάση, όμως, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιων προβλημάτων στον αυχένα, επειδή το κεφάλι και η σπονδυλική σου στήλη δεν είναι ευθυγραμμισμένα ο λαιμός σας αναγκάζεται να στρίψει.

Ρυτίδες

Κι όμως! Όταν κοιμάσαι από τη μια μεριά ή μπρούμυτα, τότε αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στο πρόσωπό σου, καθώς η πίεση που ασκείται σε κάθε πλευρά στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου.

Γι΄αυτό προσπάθησε να κοιμάσαι ανάσκελα για να αποφύγεις τις ρυτίδες και να αφήνεις το δέρμα σου να αναπνέει, χωρίς καμία πίεση.

Πίεση στο στήθος

Ως γυναίκα πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι η πιο σωστή στάση για ένα υγιές στήθος.

Οι ειδικοί λένε πως όταν κοιμάσαι μπρούμυτα προσθέτεις περιττή πίεση στο στήθος και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο.

Από την άλλη πλευρά, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του στήθους με την πάροδο του χρόνου, επειδή η βαρύτητα φυσικά το τραβάει προς τα κάτω.

Η ιδανική στάση για ύπνο.

Σε γενικές γραμμές όταν κοιμάσαι απ’ την αριστερή πλευρά τότε αυτό είναι το καλύτερο για τη λειτουργία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, σε αυτή τη θέση η καρδιά λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και πιο ξεκούραστα, ενώ η κυκλοφορία του αίματος γίνεται πιο ομαλή.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!