GOOD LIFE

Μάθε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σου αν χάσεις μια μέρα ύπνου

Τα οφέλη που προσφέρει ο καλός ύπνος είναι λίγο πολύ γνωστά, όμως λίγοι γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ύπνου, ακόμα και να αυτή συμβεί μόλις μόνο μια μέρα.

Ακόμα και όσοι δεν υποφέρουν από αυπνίες, σίγουρα θα τύχει κάποια μέρα να χάσουν τον ύπνο τους και την επόμενη μέρα να αισθάνονται... περίεργα.


Και μια έρευνα δείχνει τι είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν χάνεις τον ύπνο σου ακόμα και για μια μέρα και η απάντηση είναι μία: έχεις άγχος!

Συγκεκριμένα ερευνητές του U.C. Berkeley διαπίστωσαν ότι ο βαθύς ύπνος μπορεί να ηρεμήσει και να ξεκουράσει ένα αγχωμένο μυαλό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους είναι να κοιμηθούμε βαθιά.

Για να μελετήσουν τον ρόλο που διαδραματίζει ο ύπνος στην εκδήλωση του άγχους, οι μελετητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων. Αρχικά, εξέτασαν τον εγκέφαλο 18 νεαρών ενηλίκων την ώρα που αυτοί παρακολουθούσαν βιντεοκλίπ που προκαλούσαν άγχος.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν τα συγκεκριμένα βιντεοκλίπ μετά από μία νύχτα που είχαν κοιμηθεί καλά και μετά από μία νύχτα που είχαν κοιμηθεί λιγότερο καλά. Καθένας από αυτούς συμπλήρωσε στη συνέχεια ένα ερωτηματολόγιο για το πόσο αγχωμένοι ήταν μετά το clip που είδαν.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μετά από μια βραδιά αυπνίας.

Μετά από μία νύχτα χωρίς ύπνο, οι ακτινογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν ένα shutdown στον προμετωπιαίο φλοιό, το μέρος του εγκεφάλου που διατηρεί τα επίπεδα του άγχους υπό έλεγχο. Αντίθετα, μετά από ένα βράδυ καλού ύπνου, τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων είχαν μειωθεί δραστικά!

Τέλος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα όταν επανέλαβαν το ίδιο πείραμα σε άλλους 30 συμμετέχοντες. Μία νύχτα χωρίς ύπνο αύξησε τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων κατά 30%, ενώ μετά από έναν βαθύ ύπνο τα συναισθήματα ήταν πιο σταθεροποιημένα και τα συμπτώματα του στρες και του άγχους μειωμένα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!