GOOD LIFE

Μια έρευνα θα σε πείσει πως αξίζει να... αγαπάς και να εκτιμάς τον εαυτό σου

Το να έχει κανείς αυτοεκτίμηση και να μη... χρεώνει διαρκώς αρνητικά πράγματα στον εαυτό του, έχει θετικά οφέλη όχι μόνο για την ψυχολογία ενός ατόμου, αλλά ακόμα και για τη συνολική υγεία του.

Η νέα έρευνα πραγματοποίηθηκε από δύο πανεπιστήμια (το University of Exeter και το University of Oxford ) και σε αυτή οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην επίδραση που έχουν στους παλμούς της καρδιάς η αυτοκριτική και η αυτοεκτίμηση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 135 φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Exeter, οι οποίοι μοιράστηκαν σε 5 ομάδες και τους ζητήθηκε να δώσουν έμφαση στις αισθήσεις του σώματος τους, σε άλλους να σκεφτούν κάποιον που συμπαθούν, σε άλλους να αναλογιστούν κάτι στο οποίο έχουν αποτύχει και άλλοι ν σκεφτούν κάτι που έχουν επιτύχει. Το πέμπτο γκρουπ έπρεπε απλά να φανταστεί ότι πάει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Μετά από αυτές τις οδηγίες που τους δόθηκαν, έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με το πόσο ασφαλείς νιώθουν, το αίσθημα που νιώθουν όταν επικοινωνούν με άλλους και κατά πόσο είναι πιθανό να είναι ευγενικοί μαζί τους. Έτσι, οι ερευνητές μέτρησαν τους παλμούς της καρδιάς και το αν ίδρωναν καθώς απαντούσαν.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι η συμπόνια προς τους ίδιους μας τους εαυτούς σχετίζεται άμεσα με του χτύπους της καρδιάς, αφού εκείνοι που εστίασαν στις αισθήσεις του σώματος τους ή σκεφτηκαν κάτι θετικό είχαν χαμηλότερους παλμούς και έκκριση ιδρώτα από εκείνους με τις αρνητικές σκέψεις. Με το να έχεις αυτοπεποίθηση τοποθετείς το σώμα σου σε μια ασφαλή «συνθήκη» και έτσι μπορείς να χαλαρώσεις.

Η έρευνα έγινε για να αποδείξει κατά πόσο το να συμπεριφέρεσαι καλά σε σένα όταν όλα πάνε λάθος μπορεί να ωφελήσει την ψυχολογία σου. Με το να αποβάλλεις κάθε μορφή αρνητικότητας, δημιουργείς ένα θετικό κλίμα που βοηθάει τον ίδιο σου τον εαυτό ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω. Οπότε είναι προφανές ότι το να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως κάτι σπουδαίο, σου δίνει την ώθηση που χρειάζεσαι για να επιτύχεις τους στόχους σου, χωρίς όμως, να φτάσεις και στο άλλο άκρο, δηλαδή τη μεγαλομανία και την υπεροψία.

Επιπλέον, οι συνεχώς αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς σου, η οποία βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση «σοκ». Προσπάθησε να χαλαρώσεις και φρόντισε την καρδιά σου!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!