GOOD LIFE

Tα 4 μυστικά μιας φυλής όπου οι άνθρωποι ζουν πάνω από 100 χρόνια

Πιθανά να έχετε ακούσει για τη φυλή Χούνζα, μια φυλή στην Ασία, όπου ο χρόνος μοιάζει να μην αγγίζει τα μέλη της φυλής, οι γυναίκες δείχνουν αγέραστες και οι περισσότεροι ζουν πάνω από 100 χρόνια. Πως τα καταφέρνουν και ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας τους;

Όπως διαβάζουμε στο jenny,gr, στα βουνά των Ιμαλαίων στο βορειότερο σημείο της Ινδίας, ζει ένας λαός ο οποίος λέγεται πως έχει βρει το μυστικό της μακροζωίας, η φυλή Χούνζα. Υπάρχουν αναφορές ότι εκεί οι άνθρωποι ζουν μέχρι και 145 ετών. Σε αυτή την κοιλάδα θα βρείτε γυναίκες που είναι 80 ετών και μοιάζουν με 40 και άλλες που έχουν γεννήσει στα 60 τους. 

Κι όμως όλο αυτό δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, ούτε υπάρχει κάποιο μαγικό φίλτρο. Αυτό που κάνει τη φυλή Χούνζα τόσο ξεχωριστή, είναι ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες των ανθρώπων. Ας δούμε μερικές από τις συνήθειες των κατοίκων και ίσως ανακαλύψουμε και εμείς το μυστικό της μακροζωίας.

Η διατροφή της φυλής Χούνζα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις σκληρές κλιματολογικές και γεωραφικές συνθήκες και συνοψίζονται σε μια λέξη: λιτότητα. Οι Χούνζα τρώνε μόνο δυο γεύματα την ημέρα και το πρώτο είναι στις δώδεκα το μεσημέρι. Αν και σηκώνονται κάθε μέρα στις 5 το πρωί, συνήθως δεν τρώνε τίποτα ή θα φάνε λίγα λαχανικά και φρούτα. Αυτό ακούγεται περίεργο, δεδομένου ότι οι ειδικοί της διατροφής τονίζουν τη σημασία του πλούσιου πρωινού, ακόμα και αν ο τρόπος ζωής στις Δυτικές κοινωνίες δεν είναι τόσο ενεργός, σε σχέση με τους Χούνζα που ασχολούνται με απαιτητικές σωματικές εργασίες όλο το πρωί.

Μπορεί οι Χούνζα να τρώνε λίγο, όμως τι ακριβώς τρώνε; Λοιπόν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους αποτελείται από σπόρους: κριθάρι, κεχρί, το φαγόπυρο και το σιτάρι. Επίσης καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά και τα περισσότερα από αυτά είναι ωμά. Ο μόνος τρόπος επεξεργασίας των τροφίμων είναι να τα αφήνουν στον ήλιο και να ξηραίνονται. Επιπλέον, φτιάχνουν γάλα και τυρί χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες ή φάρμακα.

Δεν τρώνε πολύ κρέας.

Οι Χούνζα τρώνε περίπου μια φορά την εβδομάδα κρέας, αλλά κατά κύριο λόγο καταναλώνουν ψάρια και φυσικά η ποιότητα του κρέατος δεν μοιάζει καθόλου με ό,τι τρώμε στις Δυτικές κοινωνίες. Επίσης, έχουν τη συνήθεια να τρώνε πολύ γιαούρτι και έτσι χωρίς να το καταλαβαίνουν, βοηθάνε στην καλή υγεία του γαστρενετερικού. Η μικρολχωρίδα του εντέρου είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και κατ επέκταση για τη μακροζωία.

Τρώνε το κουκούτσι από το βερίκοκο.

Ίσως η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια σας ακούγεται λίγο παράξενη, όμως είναι αλήθεια ότι οι Χούνζα αγαπάνε το κουκούτσι του βερίκοκου. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, παρόλα αυτά κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι το κοκούτσι περιέχει αμυγδαλίνη, μια βιταμίνη που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου.

Ασκούνται καθημερινά.

Ένα άλλο μυστικό της φυλής Χούνζα για την υγεία και τη μακροζωία είναι η καθημερινή και για μεγάλο χρονικό διάστημα σωματική δραστηριότητα. Οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, στα βουνά και στον καθαρό αέρα. Σίγουρα και εμείς πάμε γυμναστήριο, όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την πεζοπορία στο φυσικό περιβάλλον και σε ένα ανώμαλο έδαφος.

Διαλογίζονται.

Παρά το γεγονός ότι οι Χούνζα δουλεύουν πολύ σκληρά και για πολλές ώρες, ακολουθούν πρακτικές χαλάρωσης και διαχείρισης ενέργειας. Έχουν επίσης τη συνήθεια να εργάζονται με σταθερούς ρυθμούς, χωρίς να αγχώνονται. Αυτό τους βοηθάει να έχουν ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην εξαντλούνται. Στα διαλλείματα τους κάνουν διαλογισμό και διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, με αποτέλεσμα αποφορτίζονται και να αποκτάνε και πάλι τη χαμένη τους ενέργεια. Αφιερώνουν στιγμές για να επικοινωνήσουν με το σώμα τους και τη ψυχής τους, πράγμα που είναι ύψιστης σημασίας για να νιώθουν ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι.

Δείτε μερικά σχετικά βίντεο για τους κατοίκους της κοιλάδας Χούνζα

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!