GOOD LIFE

Αν αναζητάς ένα υγιεινό σνακ για το χειμώνα μάθε τα οφέλη του κάστανου

Είναι πλέον γνωστό πως όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν superfoods, αφού παρέχουν στον οργανισμό καλά λιπαρά και δεκάδες θρεπτικά στοιχεία και τους χειμερινούς μήνες τα κάστανα είναι ο ξηρός καρπός που αποτελεί έναν αληθινό διατροφικό θησαυρό.

Το κάστανο προέρχεται από τις καστανιές, που είναι δέντρα που φύονται σε υψόμετρο άνω των 250 μέτρων και μας χαρίζουν τους καρπούς τους αυτή την εποχή.
Τα κάστανα καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι καστανιές είναι γνωστές και ως αρτόδεντρο, αφού σε πολλά σημεία του πλανήτη το κάστανο και όλα τα τρόφιμα που προέρχονταν από αυτό αποτελούσαν την πιο βασική τροφή.


Και η αλήθεια είναι πως και η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει τα πολλαπλά οφέλη του κάστανου που όντως έχει τόσα πολλά θρεπτικά στοιχεία, που δικαίως θεωρείται super food.
Μόνο που, μολονότι το κάστανο έχει λιγότερα λιπαρά σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς, έχει αρκετές θερμίδες, αφού μόλις τα 100 γραμμάρια κάστανα έχουν περίπου 300 θερμίδες. Άρα χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση τους.


Είναι όμως ιδανικά για σνακ αφού περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, παρά το γεγονός ότι από διατροφικής άποψης, είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ.

Επίσης τα κάστανα είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, καθώς τα 100 γρ. έχουν περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών , δηλαδή το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. 

Παράλληλα έχουν  υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα  παρέχουν 43 mg βιταμίνης C, δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ενώ είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, (τα 100 γραμμάρια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος, δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) και καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής (HDL). 

Τέλος τα κάστανα περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (τα 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν περιέχουν γλουτένη.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!