Η πρώτη ευχή που όλοι λέμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι "χρόνια πολλά" και όλοι ευχόμαστε οι γονείς μας να φτάσουν σε πολύ βαθιά γεράματα.
Όμως μία νέα επιστημονική έρευνα απέδειξε πως η μακροζωία των γονιών, των γιαγιάδων και των παππούδων μας δεν είναι θέμα ευχών. Η έρευνα δείχνει πως το αν τα αγαπημένα μας ηλικιωμένα πρόσωπα θα ζήσουν για πολλά ακόμη χρόνια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δικές μας πράξεις.
Την έρευνα έκανε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπου ερευνητές παρακολούθησαν για 6 ολόκληρα χρόνια την κατάσταση 1,600 ηλικιωμένων ανθρώπων που δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.
Το μόνο κοινό στοιχείο των ανθρώπων που επιλέχθηκαν ως δείγμα στην έρευνα ήταν η ηλικία, ώστε τα όποια πορίσματα να μη συνδέονται με άλλους κοινωνικούς παράγοντες όπως το εισόδημα ή το μορφωτικό επίπεδο.
Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τα επίπεδα της μοναξιάς που βίωναν οι ηλικιωμένοι και φρόντισαν να καταγράφουν τις κοινωνικές τους επαφές.
Μετά από 6 χρόνια τα στοιχεία αποδεικνύουν πως μόλις το 14% των ηλικιωμένων που δέχονταν συχνά επισκέψεις από τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, έφυγε από τη ζωή, ενώ για όσους δεν έβλεπαν συχνά ή καθόλου τα παιδιά και τα εγγόνια τους, το ποσοστό σκαρφαλώνει στο 23%.
Άρα ας μην μένουμε μόνο στις ευχές και ας φροντίζουμε να βλέπουμε όσο γίνεται πιο συχνά τους παππούδες, τις γιαγιάδες μας και τους γονείς μας, ειδικά αν αυτοί είναι ηλικιωμένοι.