GOOD LIFE

Για ποιό πράγμα στη ζωή τους μετανιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι;

Μία έρευνα του πανεπιστημίου του Ιλινόι στις ΗΠΑ, θέλησε να εντοπίσει ποιά είναι τα πράγματα για τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι μετανιώνουν και θα ήθελαν να γυρίσουν πίσω το χρόνο και να τα αλλάξουν.

Στην έρευνα που έκανε ομάδα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων συμμετείχαν 400 άτομα, τα οποία ζητήθηκαν να καταγράψουν για ποιό πράγμα, απόφαση, ενέργεια, ή επιλογή τους, αισθάνονται περισσότερο μετανιωμένοι. Τα πορίσματα δε της έρευνας είναι εντυπωσιακά καθώς δείχνουν πως η επικρατέστερη απάντηση έχει να κάνει με τον έρωτα. Συγκεκριμένα άνω του 18% όσων συμμετείχαν στην έρευνα είπε πως έχει μετανιώσει που έχασε την ευκαιρία να κάνει τη ζωή του με κάποιο συγκεκριμένο ταίρι ή μετανιώνει για κάποιο χωρισμό. Οι επικρατέστερες απαντήσεις αφορούσαν τις συγκεκριμένες πτυχές της ζωής:


1. Έρωτας (18,1%)
2. Οικογένεια (15,9%)
3. Εκπαίδευση - μόρφωση (13,1%)
4. Καριέρα (12,2%)
5. Οικονομικά (9,9%)
6. Ανατροφή παιδιών (9%)
7. Υγεία (6,3%)
8. Φιλία (3,6%)
9. Πνευματικά ζητήματα (2,3%)


Ενώ σε κάποιο άλλο κομμάτι της ζωής τους  που δεν σχετίζεται με κανένα από τους παραπάνω τομείς της ζωής αναφέρθηκε το 5,6% των συμμετεχόντων.

Ο καθηγητής Neal Roese που ήταν επικεφαλής της έρευνας επισημαίνει πως οι γυναίκες που είπαν πως μετανιώνουν για ερωτικές επιλογές τους ήταν σχεδόν διπλάσιες στον αριθμό σε σχέση με τους άνδρες που δηλωσαν πως μετανιώνουν για τον ίδιο λόγο. Παράλληλα αναφέρει πως η έρευνα αποκαλύπτει πως οι συμμετέχοντες με ανώτατη εκπαίδευση ήταν αυτοί που κυρίως δήλωσαν πως μετανιώνουν για ζητήματα και επιλογές στην καριέρα τους και στα οικονομικά τους. Τέλος σε γενικές γραμμές διαπιστώθηκε πως οι ανθρωποι έχουν κυρίως την τάση να μετανιώνουν όχι τόσο για τις πράξεις τους, αλλά για αυτά που δεν έκαναν: για παράδειγμα στον τομέα της οικογένειας οι περισσότεροι συμμετέχοντες που εμφανίστηκαν να έχουν μετανιώσει για τη σχέση τους με κάποιο συγγενή (οικογένεια) δεν δήλωσαν πως μετανιώνουν για κάποιο καβγά ή για το τί είχαν πει ή κάνει, αλλά κυρίως γιατί δεν έκαναν ποτέ κάποια κίνηση συμφιλίωσης ή ξεκαθαρίσματος με τον όποιο συγγενή.
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!