Τα τέλη του καλοκαιριού και οι αρχές του φθινοπώρου είναι η ιδανική εποχή για να εντάξουμε στη διατροφή μας τα σταφύλια.
Η διατροφική αξία των σταφυλιών είναι γνωστή και ευρέως αποδεκτή αφού έχει επιστημονικά επιβεβαιωθεί πως τα σταφύλια περιέχουν γλυκόζη, φρουκτόζη, μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο (μέρος του οποίου είναι σε μορφή λεκιθίνης), νάτριο, πηκτίνη, οργανικά οξέα, βιταμίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυάνες. Παράλληλα είναι πλούσια σε νερό και βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ είναι αποδεκτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των συστατικών του.
Όμως μπορεί κατά καιρούς να έχουν δημοσιευτεί μελέτες που κάνουν λόγο για ισχυρή αντικαρκινική δράση των σταφυλιών, ωστόσο επιστημονικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον όχι με την μοφρή "θεραπείας" κατά του καρκίνου, αλλά είναι αποδεκτές οι θεωρίες πως τα σταφύλια βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Εξίσου αμφισβητήσιμη είναι και η περίφημη πρακτική της σταφυλοθεραπείας. Η “Σταφυλοθεραπεία” ή αλλιώς “Αμπελοθεραπεία” είναι μια μονοφαγική δίαιτα με σταφύλια η οποία εικάζεται πως βοηθάει στην αποτοξίνωση, στην τόνωση και στην αναζωογόνηση του οργανισμού και εφαρμόζεται από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν πηγές που δείχνουν πως ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη αλλά και στους Άραβες. Η κανονική σταφυλοθεραπεία απαιτεί κάποιος να τρώει αποκλειστικά σταφύλια (και τίποτε άλλο εκτός από νερό, μάλιστα περιλαμβάνει και μέρες με πλήρη αφαγία) για διάστημα σχεδόν ενός μήνα (28 με 29 ημέρες). Οι υπέρμαχοι αυτής της δίαιτας ισχυρίζονται πως εκτός από την εγγυημένη απώλεια περιττού βάρους και την αναζωογόνηση δέρματος, μαλλιών και νυχιών, βοηθά στο να αποτοξινωθεί το ήπαρ, το έντερο, τα νεφρά, και θεραπεύει τα γαστρεντερικά προβλήματα, τη δυσκοιλιότητα, τις ρευματικές παθήσεις, την ουρική αρθρίτιδα, τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και την υπέρταση. Ωστόσο πολλοί διατροφολόγοι επιμένουν πως η μονοφαγία (με οποιαδήποτε τροφή η ακόμα και ένα ωφέλιμο φρούτο) είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον οργανισμό και ειδικά για ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένες παθήσεις και είναι ακόμα πιο επικίνδυνη όταν αυτή διαρκεί για μεγάλο διάστημα. Λιγότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται με την σταφυλοφαγία των μόλις 3 ημερών. Άρα πριν μπείτε στον πειρασμό τώρα που τα σταφύλια αφθονούν να κάνετε και εσείς την περίφημη σταφυλοθεραπεία, συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας.
Φυσικά το να εντάξετε τα σταφύλια στη καθημερινή διατροφή σας (σε συνδυασμό με άλλες τροφές) είναι απολύτως καλό και το συστήνουν τόσο οι γιατροί όσο και οι διαιτολόγοι.