GOOD LIFE

Το μακροβιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στην Πίνδο;

Σε πρόσφατο άρθρο της η Washington Post αναφέρει πως το αρχαιότερο και μακροβιότερο μοναχικό δέντρο στην Ευρώπη βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της Πίνδου στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο δέντρο, που είναι είδος πευκοέλατου ( Pinus heldreichii - bosnian pine), το έχουν "βαφτίσει" με το όνομα "Adonis" και έχει ηλικία 1075 ετών και το άρθρο σπεύδει να εξηγήσει πως μπορεί να υπάρχουν δέντρα στην Ευρώπη που η ηλικία τους αγγίζει ακόμα και τα 10.000 χρόνια, αλλά στην ουσία πρόκειται για κλώνους, δηλαδή δέντρα που συνεχώς ανανεώνονται από το ίδιο ριζικό σύστημα και όχι για το ίδιο αρχικό δέντρο που συνεχίζει να ζει. 
Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Paul J. Krusic, που ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε το δέντρο εξηγεί "Η επιβίωση δέντρων με το σύστημα της κλωνοποίησης είναι μία εντυπωσιακή στρατηγική της φύσης αλλά δεν ισχύει το ίδιο σε αυτό το δέντρο. Είναι σαν να μπορείς να επιβιώσεις εσύ μόνος σου, με τους δικούς σου μηχανισμούς για πάνω από 1000 χρόνια και αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό".  Ο συγκεκριμένος επιστήμονας δεν ξεκίνησε με σκοπό να εντοπίσει το αρχαιότερο δέντρο στην Ευρώπη.  Αρχικά ξεκίνησε την έρευνά του στα συγκεκριμένα δάση για να χρησιμοποιήσει την μέθοδο χρονολόγησης δέντρων μέσω των δακτυλίων τους και να διαπιστώσει πιθανές αλοιώσεις από τις  κλιματικές αλλαγές, αλλά όταν είδε τα δέντρα από κοντά του θύμισαν πολύ αρχαία δέντρα που είχε δει στις ΗΠΑ (εκεί είναι πολύ πιο συνηθισμένη η παρουσία δέντρων που ζουν πάνω από 1000 χρόνια) και εφάρμοσε την μέθοδο χρονολόγησης για να εκτιμήσει την ηλικία μίας συστάδας τέτοιων δέντρων. Έτσι εντόπισε το δέντρο Adonis.Να σημειωθεί πως άλλα ευρωπαϊκά δέντρα που έχουν εκτιμηθεί πως είναι άνω των 1000 ετών, η χρονολόγηση έχει γίνει με εκτιμήσεις με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης και τον σημερινό όγκο του δέντρου, όμως αυτή η μέθοδος αφήνει μεγάλα περιθώρια απόκλισης από την πραγματική ηλικία του δέντρου και τα πορίσματά της δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως σωστά. Όμως το συγκεκριμένο είδος δέντρου μεγαλώνει κατά ακριβώς έναν δακτύλιο κάθε χρόνο, άρα η μέθοδος μέτρησης των δακτυλίων του, επιτρέπει να βρει κανείς την ακριβή του ηλικία. Μάλιστα για να επιβεβαιώσει την εκτίμηση της ηλικίας των συγκεκριμένων δέντρων και ειδικά του Adonis, ζήτησε την συνδρομή και άλλων επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Μέινζ και της Αριζόνα και όλοι επιβεβαιώνουν πως το συγκεκριμένο δέντρο έχει ηλικία τουλάχιστον 1075 έτη χαρίζοντάς του τον τίτλο του μακροβιότερου ζωντανού οργανισμού στην Ευρώπη. 
 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!