Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος συμβολισμός σε αυτή τη κίνηση, ή απλώς είναι μία συνήθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια;
Αν έχεις παρακολουθήσει μία οποιαδήποτε απονομή μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έχεις σίγουρα παρατηρήσει αρκετούς βραβευμένους αθλητές να παίρνουν το μετάλλιο στα χέρια τους και να το δαγκώνουν. Μία πρώτη πιθανή εξήγηση είναι ότι πολύ απλά τους το ζητούν οι φωτογράφοι για να κάνουν κάτι αστείο και παιχνιδιάρικο με τα μετάλλια τους, ώστε η εικόνα να βγει πετυχημένη και χιουμοριστική.
Σύμφωνα, όμως, με τον Φρανκ Φάρλεϊ, ο οποίος είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Φιλαδέλφεια, αναφέρει ότι είναι μια μορφή συναισθηματικής σύνδεσης των νικητών με την επιτυχία τους, ένας τρόπος να δηλώσουν ότι είναι όντως οι νικητές.
Ωστόσο, μία αλλή εκδοχή, υποστηρίζει ότι αυτή η συνήθεια προέρχεται από τα παλιά χρόνια, τότε που οι άνθρωποι συνήθιζαν να δαγκώνουν τα χρυσά κέρματα για να διαπιστώσουν αν ήταν αυθεντικά ή κίβδηλα. Αν το δόντι άφηνε το σημάδι του πάνω στο κέρμα, ο κάτοχός τους ήταν σίγουρος ότι ήταν γνήσιο και άξιζε τα λεφτά του, καθώς ένα πραγματικά χρυσό νόμισμα είναι πιο μαλακό από ένα επίχρυσο νόμισμα από μόλυβδο. Βέβαια, πόσο απογοητευτική είναι αυτή η διαπίστωση, κρίνοντας από το γεγονός ότι τα περισσότερα σύγχρονα χρυσά μετάλλια από το 1912 και μετά είναι φτιαγμένα όχι από χρυσό, αλλά από ασήμι επικαλυμμένο από χρυσό σε ποσοστό 92,5%