GOOD LIFE

Τα 5 βιβλία της εβδομάδας που αξίζει να διαβάσετε

Εμείς επιλέξαμε 5 βιβλιοπροτάσεις γι' αυτή την εβδομάδα και σας τις παρουσιάζουμε: 

Τα βιβλία δεν επιμορφώνουν μόνο, αλλά κάποια διασκεδάζουν, μερικά προσφέρουν καθοδήγηση και κάποια βοηθούν τον αναγνώστη όχι μόνο να διαμορφώσει άποψη, αλλά και να οδηγηθεί σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχε φανταστεί. 

1. Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μία ιστορία που φέρνει πιο κοντά τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι στα συναισθήματα, στις διαχρονικές αξίες καθώς και στις ουσιώδεις πινελιές της σύγχρονης ιστορίας μας. Οι τρεις ηρωίδες του βιβλίου, η Μελισσάνθη, η Κλέα και η Λόλα, είναι δεμένες από την πρώτη ανάσα μ’ ένα βαρύ μυστικό και μια ξεχωριστή φιλία παρά τις ταξικές τους διαφορές. Στο κατώφλι της ενήλικης ζωής τους πια, μυστικά και ψέματα κι αμαρτωλά πάθη του παρελθόντος θ’ αρχίσουν ν’ αποκαλύπτονται, βαφτίζοντας μια δυνατή αγάπη ανόσια και ξεκινώντας τον χορό των αποχωρισμών. Αποκομμένες πλέον μεταξύ τους, αλλά κι απ’ τη γενέθλια πόλη, ρίχνονται στη χοάνη της πρωτεύουσας και στο κυνήγι χιμαιρικών ονείρων. Μα, καθώς ο καιρός κυλά κι οι ψευδαισθήσεις της νιότης χάνονται, θα διαπιστώσουν πως ελάχιστα μοιάζουν τελικά με ό,τι είχαν ονειρευτεί στα χρόνια της αθωότητάς τους. 

2. Υπουργός νύχτας από τις εκδόσεις Πατάκη

Ένα κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα γεμάτο με διαπλοκή. Ήρωας της νέας ιστορίας του Γιώργου Σκαμπαρδώνη είναι ένας μοναχικός τυχοδιώκτης-χαρτοπαίκτης που αναρριχάται σε μια κοινωνία διαλυμένων θεσμών, προσωπείων, συμβατικότητας, κλισέ αντιλήψεων και ψεύδους. Γίνεται καταρχήν καθωσπρέπει επαγγελματίας, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, και με αυτή τη βιτρίνα μπλέκει στον βαθύ υπόκοσμο. Αναλαμβάνει αρχηγός συμμορίας που ελέγχει όλες σχεδόν τις νυχτερινές, σκοτεινές συναλλαγές –τράφικινγκ, ναρκωτικά, τοκογλυφία, πορνεία, αρχαιοκαπηλία– και παίρνει τον τίτλο «υπουργός νύχτας». Ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο κάνει μία εύστοχη ανάλυση περί του πώς χτίζονται καριέρες, περιουσίες, αντιπαροχές και οικονομίες ή εκμαυλισμένες πολιτικές συνειδήσεις. 

3. Η άγνωστη δίπλα μου από τις εκδόσεις Λιβάνη

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, γεμάτο αλήθειες γύρω από τις διαπροσωπικές ανθρώπινες σχέσεις και μια αστυνομική εσάνς. Η ζωή της κτηνιάτρου Μελίνας φτάνει σε κρίσιμο σημείο και αποφασίζει να παρατήσει την πρωτεύουσα για να ζήσει στο Αιθερικό, ένα χωριό κοντά στα Γιάννενα, μαζί με τα αγαπημένα της σκυλιά, Πάτσο και Μέλια. Εκεί γνωρίζει άτομα που η συγγραφέας φροντίζει να μας συστήσει σε όλες τους τις διαστάσεις τους. Η ματιά της Μαρίας Κωνσταντίνου μπαίνει βαθιά στη μικρή κοινωνία που καλείται να περιγράψει, τονίζει τις αρετές της αγάπης και της δοτικότητας και μου χάρισε ένα συγκινητικό φινάλε.

4. Τα κόκκινα λουστρίνια από τις εκδόσεις Ωκεανός 

Η ιστορία διαπραγματεύεται το μακρύ ταξίδι μιας ελληνικής οικογένειας που άρχισε στα μέσα του 19ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τέσσερις γενιές που η Ιστορία σημάδεψε τη μοίρα τους. Άντρες και γυναίκες, που γνώρισαν το πάθος, τον έρωτα, τη χαρά της δημιουργίας, τη ζεστασιά της οικογένειας, αλλά και την αποτυχία, τη μοναξιά. Ζάκυνθος, Οδησσός, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αθήνα. Μετά τη Ρωσική Επανάσταση ο Γιάγκος με την οικογένειά του εγκατέλειψε την Οδησσό και ρίζωσε στην Κωνσταντινούπολη. Η δισέγγονή του Νένα θα ζήσει τον αφανισμό των Ρωμιών και το τέλος μιας εποχής. Στην Αθήνα όπου θα βρεθεί θα χαράξει τη δική της διαδρομή, όμως η Πόλη θα είναι πάντα εκεί. Τα κόκκινα λουστρίνια συμβολίζουν τα παιδικά χρόνια, την αθωότητα, την αισιοδοξία, την ομορφιά, τις αναμνήσεις και τη χαρά της ζωής.

5. Καφές με ζάχαρη από τις εκδόσεις Κέδρος

Η Μάρω Λεονάρδου στο μυθιστόρημα αυτό αναζητά τα αποθέματα που έχει ο καθένας μας όταν ρίχνεται στη μάχη της διεκδίκησης του ανθρώπου που πιστεύει ότι θα τον κάνει ευτυχισμένο. Μέσα στα κεφάλαια του βιβλίου διακρίνει κανείς την ευρυμάθεια και το σπινθηροβόλο πνεύμα μιας ανήσυχης ρεπόρτερ, που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω.  Το όνομά της είναι Πλουμίνα-Ζαΐρα Ζωγραφιά. Μαζί με κάποιους από τους ήρωες του Σιγά, ρε φίλε, με έναν διευθυντή ορχήστρας που σκέφτεται με νότες, έναν διάσημο συγγραφέα και μια ασήμαντη φιλόλογο προχωρά στα δύσβατα μονοπάτια του έρωτα και της ζωής, ανακαλύπτοντας τη χαμένη μαγεία των συναισθημάτων και της ανθρώπινης ύπαρξης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!