GOOD LIFE

Λένα Μαντά: «Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει τίποτα αρνητικό»

Η συγγραφέας που έχει πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, μιλάει στο Sigmalive Magazine. 

Με αφορμή τη παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Η εκδίκηση των αγγέλων» στη Κύπρο*, επικοινωνήσαμε με την συγγραφέα και μας μίλησε για το καινούργιο μυθιστόρημα της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα εικοσάχρονο κορίτσι σωριάζεται νεκρό την ώρα που δουλεύει. Κανένας δεν μπορεί να βρει την αιτία. Η Γαλάτεια δεν ξέρει αν υπάρχει καν δολοφόνος ή αν όλα όσα υποψιάζεται ο γιος της και η μητέρα της κοπέλας ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Στο μέλλον, και με όσα θα αποκαλυφθούν, θα ευχόταν να ήταν έτσι. 

Από τον Άγγελο Γεραιουδάκη

Ποιο ήταν το αρχικό ερέθισμα που σας οδήγησε στην ιστορία που αφηγείστε στο νέο σας μυθιστόρημα;
Εδώ και αρκετά χρόνια, γνωρίζω την ιστορία του κοριτσιού που σωριάστηκε νεκρό την ώρα που δούλευε και ακόμα κανείς δεν έμαθε μέχρι και σήμερα την αιτία. Όλο αυτό το διάστημα, η ιδέα γύριζε συνεχώς στο μυαλό μου, αλλά δεν έβρισκα το κουράγιο ν’ αποδώσω κάτι τόσο τραγικό. Τελικά, άγνωστο πώς και γιατί, μου προέκυψε μια αστυνομική ιστορία!

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο τίτλο; 
Γιατί όταν μια κοπέλα που δεν πρόλαβε να ζήσει, ν’ αγαπήσει και να γελάσει, χαθεί τόσο άδικα, μόνο άγγελος μπορεί να γίνει και εκεί ψηλά να ενωθεί με τους άλλους αγγέλους. Κάποιοι από αυτούς βοήθησαν για να επέλθει η κάθαρση μαζί με την εκδίκηση…. Επιπλέον, όπως θα διαβάσετε στα λίγα λόγια που παραθέτω πάντα στην αρχή, πολλές συγκυρίες οδήγησαν σε αυτόν τον τίτλο και μια από αυτές ήταν η μέρα που καλοσχηματίστηκε στο μυαλό μου το βιβλίο και γιόρταζαν οι αρχάγγελοι! 

Η Γαλάτεια είναι μητέρα και διάσημη συγγραφέας αισθηματικών μυθιστορημάτων, όπως και εσείς. Υπήρξαν στιγμές που ταυτιστήκατε μαζί της;
Παρ’ όλο που η ζωή της ηρωίδας μου είναι εντελώς διαφορετική από την δική μου, παρ’ όλο που όσα βίωσε, δεν πλησιάζουν καν τις δικές μου εμπειρίες, σαφώς και πολλές φορές «μπέρδευα» ποια μιλάει από τις δυο μας! Εξάλλου σε κάθε μυθιστόρημα, η ηρωίδα τρυπώνει στο μυαλό μου και με επηρεάζει τόσο, όσο την επηρεάζω κι εγώ. Πολύ δε περισσότερο, στην συγκεκριμένη περίπτωση, που είχαμε πολλά να μας ενώνουν με την Γαλάτεια! 

Τα ονόματα που επιλέγετε για τους ήρωές σας είναι τυχαία ή συμβολίζουν κάτι;
Αναζητώ σπάνια ονόματα, αυτή είναι η αλήθεια ή τουλάχιστον όχι πολύ συνηθισμένα, αλλά δεν συμβολίζουν κάτι. Έχω μπροστά μου κατάλογο ονομάτων και όταν ξεκινώ ένα μυθιστόρημα, αφήνω το βλέμμα μου ν' αναζητήσει και να σταματήσει στο όνομα που «κάτι» μου λέει…

Το νέο σας βιβλίο είναι αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείτε να γράψετε ένα τέτοιου είδους βιβλίο. Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε περισσότερο αυτή τη φορά; Κι αν ναι, τι;
Με τα «πείραμα» με τα πέντε κλειδιά, ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ η εμπειρία και ήθελα να γράψω κάτι ακόμα με χροιά αστυνομικού. Σαφώς ήταν πιο δύσκολη αυτή η δεύτερη φορά γιατί εδώ είχα να κάνω με τον θάνατο ενός νέου κοριτσιού και έπρεπε να βρω αιτίες, ακόμα και ν’ αποφασίσω αν τελικά μιλάμε για δολοφονία ή όχι! Επιπλέον έπρεπε ν’ αποφασίσω για την δομή και να προσέχω πάρα πολύ μην αποκαλύψω στοιχεία πριν την ώρα τους! 

Κάθε φορά που παρουσιάζετε ένα καινούργιο βιβλίο νιώθετε αγωνία αν θα το αγκαλιάσει ο κόσμος, όπως τα προηγούμενα;
Όχι! Μετά από 15 βιβλία, θα ήταν ανώριμο να μην αποδεχτώ το γεγονός ότι δεν μπορούν όλα ν’ αρέσουν σε όλους. Γράφω με πολύ αγάπη και πάθος κάθε καινούριο μυθιστόρημα και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να νιώσει τίποτα αρνητικό, όταν το παραδίδω ή όταν το βλέπω πια έτοιμο. Εξάλλου όταν βγαίνει κάθε νέο βιβλίο, εγώ είμαι ακόμα στην δίνη του επόμενου που ολοκληρώνω! 

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη ενός συγγραφέα; Και ποια η δική σας;
Για μένα μόνο μπορώ να μιλήσω. Πρώτα λοιπόν θα υπολογίσω την ζωηρή φαντασία που στην κυριολεξία κάποιες φορές είναι βασανιστική. Από εκεί και μετά, υπάρχουν πολλά. Η ξενοιασιά του να ανήκεις σ’ έναν εκδότη σαν τον κύριο Ψυχογιό σε αφήνει απερίσπαστη να ταξιδέψεις στην βαθιά θάλασσα της έμπνευσης, χωρίς περιορισμούς και άγχη. Η ήρεμη ζωή που μου προσφέρει η οικογένειά μου και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό θα βάλω την αγάπη του αναγνωστικού κοινού που είναι δυνατή, ζεστή και γλυκιά. Όλα αυτά μαζί, είναι ακατανίκητα! 

Ποιο βιβλίο είναι αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο να γράψετε το τέλος του; Και γιατί;
Συνήθως το τέλος, μου έρχεται …στην αρχή! Ξέρω δηλαδή πώς θα τελειώσω ένα βιβλίο πριν το ξεκινήσω. Ακριβώς γι αυτό το λόγο, νομίζω ότι το Βαλς με δώδεκα θεούς ήταν το πιο δύσκολο γιατί ήξερα τι έπρεπε να γράψω και δεν είχα το κουράγιο να βάλω στο χαρτί όσα θα συνέβαιναν στην αγαπημένη μου παρέα. Το αμέσως επόμενο σε δυσκολία, ήταν η Θεανώ που αλλού ήθελα να την πάω και αλλού με πήγε! 

Υπάρχει κάποιος απ’ τους ήρωες σας που προτιμάτε και αναπολείτε; 
Εύκολη η απάντηση! Δεν νομίζω ότι θα ξεπεράσω ποτέ την Ντάτα μου, θεωρώ ότι θα την κουβαλάω πάντα μέσα μου. Την ιστορία της, καθυστέρησα όσο μπορούσα να την ολοκληρώσω για να μην τελειώσει και όταν έγραψα την λέξη τέλος, για πρώτη φορά στην ζωή μου, ξεκίνησα να την διαβάζω και πάλι από την αρχή και πάλι δεν την χόρταινα. Τρελός έρωτας για μένα αυτό το βιβλίο! 

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν τα εξής μυθιστορήματά της: Βαλς με δώδεκα θεούς (2005), Θεανώ, η λύκαινα της πόλης (2006), Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι (2007), Η άλλη πλευρά του νομίσματος (2008), Έρωτας σαν βροχή (2009), Το τελευταίο τσιγάρο (2010), Δεν μπορεί, θα στρώσει (2010), Χωρίς χειροκρότημα (2011), Όσο αντέχει η ψυχή (2012), Με λένε Ντάτα (2013), Ήταν ένας καφές στη Χόβολη (2014), Τα πέντε κλειδιά (2014), Μια συγνώμη για το τέλος (2015). 

*Η Λένα Μαντά θα παρουσιάσει το νέο της βιβλιο τη Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο Parga στη Πάφο και το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 12.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Κυριακού στη Λεμεσό. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!