GOOD LIFE

H πιο ωραία βιβλιοθήκη του κόσμου μόλις χτίστηκε

Μια βιβλιοθήκη δίπλα στη θάλασσα κυριολεκτικά, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Vector είναι πράγματι το πιο ωραίο δημόσιο κτίριο που έχεις δει τελευταία.

Φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από χυτό σκυρόδεμα η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε μια ερημική παραλία και διαθέτει μια αίθουσα ανάγνωσης που φωτίζεται φυσικά από την οροφή.

Οι Αρχιτέκτονες Vector από το Πεκίνο εύστοχα ονόμασαν το κτίριό τους Αιγιαλός αφού είναι τοποθετημένο στη λευκή άμμο της παραλίας της Nandaihe, μιας παραθαλάσσιας περιοχής στην ανατολική Κίνα.

Μια αίθουσα ανάγνωσης βρίσκεται στο κέντρο του διώροφου κτιρίου, ενώ ένας χώρος διαλογισμού,μία  αίθουσα δραστηριοτήτων, και το μπαρ συμπληρώνουν τους βοηθητικούς χώρους γύρω από το αναγνωστήριο.

Οι τοίχοι από μπετόν έχουν "εντυπωμένο" το σχέδιο του ξυλότυπου όπως αυτός έχει επηρεαστεί από τα σημάδια που άφησε η άμμος από τον άνεμο. "Αυτό σημαίνει και ένα σημάδι της μνήμης" αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.

"Εξωτερικά, μοιάζει με βράχο που είναι καθαρός και σταθερός. Αλλά στο εσωτερικό, αυτό που βρίσκεται είναι τα πλούσια συναισθήματα και οι εμπειρίες", πρόσθεσαν.

"Ο ωκεανός έχει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο χαρακτήρα και αλλάζει από εποχή σε εποχή, από το πρωί ως το βράδυ", δήλωσε η σχεδιαστική ομάδα. "Είναι σαν ένα παιχνίδι της φύσης". Και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτό απ όπου κι αν κάθεται μέσα στο κτίριο.

Οι οπές στην οροφή επιτρέπουν στο φως και τον αέρα να μπαίνουν, ενώ οι γυάλινες πόρτες κατά μήκος του ισογείου επιτρέπουν την πρόσβαση από το αναγνωστήριο στην παραλία, σα να είναι η αμμουδιά φυσική συνέχεια του χώρου. Ένα παράθυρο με πανοραμική θέα στον επάνω όροφο παρέχει διαφορετικούς τονισμούς στο φυσικό φως όταν εισέρχεται.

Ένα πραγματικά σύγχρονο κτίριο και σε πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία, με το τσιμέντο να κυριαρχεί και να επιτρέπει στα βιβλία να γίνονται το κυρίως θέμα. Τα βιβλία, η ησυχία του ανέμου, και η σαγήνη του ωκεανού.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!