GOOD LIFE

Γιατί τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία

Έχει αποδειχθεί ότι χαϊδεύοντας έναν σκύλο ή μια γάτα μειώνεται η αρτηριακή πίεση τόσο σε υγιείς όσο και σε υπερτασικούς. Όσοι όμως έχουν κατοικίδια βλέπουν κι άλλα καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες.

Μια νέα έρευνα στο Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας στην Bethesda, διαπίστωσε ότι, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων φαίνεται ότι δυσκολεύονται να βρουν κίνητρα για να προσέξουν τη δική τους υγεία, όταν ένας κτηνίατρος υποχρεώνει το υπέρβαρο ζώο τους σε 30 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα, τόσο οι ίδιοι όσο και ο σκύλος τους χάνουν βάρος μέσα από την άσκηση.

Τα πρώτα συμπεράσματα για τα ευεργετήματα των κατοικιδίων στη ζωή των αφεντικών τους ήρθαν το 2005 από το American Heart Association, το οποίο διαπίστωσε ότι 12 λεπτά περπάτημα με ένα σκύλο όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση αλλά περιορίζει και την απελευθέρωση των ορμονών που σχετίζονται με το άγχος.

Το χάιδεμα ενός ζώου, σύμφωνα με τον Stephen Goldstein στο UCLA People-Animal Connection, είναι απίστευτα ευεργετικό. Ο ίδιος περιγράφει ότι ένας ασθενής ο οποίος δεν μπορούσε να κινηθεί καθόλου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, αφού είχε ένα σκύλο στο κρεβάτι του για 20 λεπτά, κατάφερε να χαμογελάσει, πράγμα που συγκλόνισε τους νοσηλευτές.

Η Nadine Kaslow, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, τονίζει ότι "πολλοί άνθρωποι νιώθουν άβολα με τους άλλους ανθρώπους. Μερικοί είναι απλά ντροπαλοί. Μερικοί είναι κοινωνικά ανήσυχοι. Άλλοι έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Τα ζώα έχουν πάντα λιγότερες απαιτήσεις από εκείνους, και ταυτόχρονα τους δίνουν αγάπη και ασφάλεια. Οι άνθρωποι αυτοί αν βγουν έξω στο κοσμο με τα κατοικίδια τους, αισθάνονται πιο ασφαλείς απ' ότι αν βγουν μόνοι τους».

Πιστεύει, επίσης, ότι τα κατοικίδια μπορούν να κάνουν αυτό που κανένα φάρμακο δεν μπορεί: να δώσουν ένα σκοπό στη ζωή κάποιου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Σύμφωνα με την Kaslow, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν ζώα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη. Εκείνη πιστεύει ότι αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και οποιασδήποτε ψυχικής κατάστασης. Μία μελέτη δείχνει ότι οι ενήλικες ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να νιώσουν μοναξιά.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι που πιστεύουν ότι τα οφέλη για την υγεία από ένα κατοικίδιο μπορεί να περιοριστούν από τις ασθένειες που ίσως φέρουν στο σπίτι. Ο James E. Gern, καθηγητής αλλεργίας και ανοσολογίας στα τμήματα παιδιατρικής και ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Μάντισον στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, βρήκε ότι τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους και γάτες, έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άσθμα και έκζεμα.

Ίσως είναι προφανές ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν πολλούς λόγους για να νιώθουν ευγνωμοσύνη για τα κατοικίδια τους, αφού εξάλλου είναι οι καλύτεροί τους φίλοι, όμως μέσα από τις έρευνες γίνεται σαφές ότι όπως οι άνθρωποι έχουν αναλάβει τη φροντίδα των ζώων, μπορούν κι εκείνα με τη σειρά τους να φροντίσουν τους ανθρώπους με τον τρόπο τους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!