GOOD LIFE

Τα 5 βιβλία της εβδομάδας που αξίζει να διαβάσετε

Εμείς επιλέξαμε 5 βιβλιοπροτάσεις γι' αυτή την εβδομάδα και σας τις παρουσιάζουμε:   

Τα βιβλία δεν επιμορφώνουν μόνο, αλλά κάποια διασκεδάζουν, μερικά προσφέρουν καθοδήγηση και κάποια βοηθούν τον αναγνώστη όχι μόνο να διαμορφώσει άποψη, αλλά και να οδηγηθεί σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχε φανταστεί. 

1. "Μέσα απ' τις ζωές των άλλων" από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα μυθιστόρημα για τα ασυνήθιστα πάθη καθημερινών ανθρώπων. Η Ροδάνθη, η Φωτεινή, η Δέσπω, η Πέτρα… Τέσσερις γυναίκες που χάνουν και κερδίζουν καθώς η ζωή της καθεμιάς εισέρχεται στις ζωές των άλλων. Το «Μέσα απ’ τις ζωές των άλλων» είναι μία καλογραμμένη ιστορία που μπορεί ο αναγνώστης να δει όλους εκείνους τους πολιτικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς και οικογενειακούς αφορισμούς που στιγμάτισαν τη χώρα στον εικοστό αιώνα. Πόλεμος, τρένα που τρέχουν προς τον αφανισμό του Άουσβιτς, Εβραίοι που πηδούν από αυτά για να αλλάξουν την τύχη των συνανθρώπων τους, εμφύλιος σπαραγμός, Ιουλιανά, αποστασία, χούντα, Πολυτεχνείο, Μεταπολίτευση. Η Κοντολέων στρέφεται προς αυτά τα γεγονότα με λιτές εκφράσεις που προσδίδουν ένταση καταγράφει την πέτρινη αυτή εποχή και το κάνει με μια αμεσότητα στην έκφραση, με συμπυκνωμένες προτάσεις που εντείνουν το ουσιώδες σε ό,τι περιγράφει. 

2. "Πάει η μουστάρδα στη κρεμ μπρουλε;" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα ψυχοθεραπευτικό μυθιστόρημα εθνικής ανάτασης. Μια σάτιρα της σημερινής κοινωνικής κατάστασης με σπαρταριστά επεισόδια, από τον συγγραφέα του best seller Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα. Ο Γιώργος Δενδρινός μπαίνει στην καρδιά της κρίσης και εντάσσει στο οπτικό του πεδίο τις πιο διαφορετικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Καυτηριάζει θέματα, όπως η υπερβάλλουσα ζωοφιλία των Νεοελλήνων, οι συνταξιοδοτικές κομπίνες, οι αναπηρικές μούφες, οι πολυεθνείς μετανάστες, η μαγειρική μανία των καναλιών, οι μεταμεσονύχτιοι τηλεσεξολόγοι, οι πλαστικές επεμβάσεις των κυριών, το μπέρδεμα των φύλων και των φίλων, το αχαλίνωτο σεξ, η διαλυμένη οικογένεια.  Όλη η παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας που οδήγησε διαβρωτικά στην κρίση, μέσα σε ένα όργιο γκροτέσκων υπερβολών, που άλλοτε προκαλεί λυτρωτικό γέλιο και άλλοτε εσωτερικό κλαυσίγελο.

3. "Κόκκινο και γυμνό" από τις εκδόσεις Κέδρος

Ένα μυθιστόρημα για τον επαναστατημένο άνθρωπο και το ταξίδι αναζήτησης της ουτοπίας. Σ’ όλο το βιβλίο υπάρχουν διάσπαρτες αναφορές σε φιλοσοφικές ρήσεις, μουσικές της δεκαετίας του ’80 αλλά και παλιότερες, αναφορά σε στίχους ποιητών ή τίτλους βιβλίων, ενώ ιδιαίτερα πετυχημένη και ευρηματική είναι η διακειμενική αναφορά στους συγγραφείς Καμύ και Κέρουακ, με τους οποίους ο Αλκιβιάδης έχει φανταστικές συνομιλίες. Ανήμπορος να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του, ο Άλκης αναπολεί τη ζωή του. Τον έρωτα σαν παιδικό σκίρτημα, σαν εφηβική αναστάτωση, σαν ενήλικη επανάσταση όταν γνώρισε τον Ιάσονα και τη Νόρα. Αναζητώντας την ευτυχία, που συχνά βιώνεται στιγμιαία, οι τρεις τους επιχείρησαν από κοινού ένα ταξίδι αυτογνωσίας: ένα ερωτικό τρίγωνο χωρίς ψευδαισθήσεις, κτητικές διαθέσεις και ανόητα πάθη. Τους ένωνε η αγάπη τους για την περιπλάνηση, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία.

4. "Το όνομα" από τις εκδόσεις Καστανιώτης

Επρόκειτο για ένα κανονικό βιβλίο του Φίλιππου Πλιάτσικα, ένα μυθιστόρημα 270 σελίδων, που απαιτεί προσήλωση, αφού είναι πυκνογραμμένο και έργο πολυπρόσωπο. Η ιστορία αγγίζει γνωστά μονοπάτια της ψυχής του γνωστού τραγουδοποιού, στα οποία περπατάει κοντά 30 χρόνια. Όμως πάντα, μέσα απ’ αυτά τα μονοπάτια και τα τραγούδια του, αναζητάει τις αλήθειες της ζωής. Τρεις ήρωες που ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το αληθινό όνομα του Θεού. Το αληθινό όνομα του Κόσμου. Το πιο μεγάλο μυστικό, που είναι καλά κρυμμένο από την αρχή του χρόνου. Όταν εμφανίζεται μπροστά τους «τυχαία», τους οδηγεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δουν από πολύ κοντά το πρόσωπο της θυσίας, όπως και να βρεθούν στην αντίπερα όχθη, αντιμέτωποι με το σκοτάδι που συχνά σκεπάζει τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής.

5. "Κλασσικές ιστορίες τρόμου απ' όλο τον κόσμο" από τις εκδόσεις Αίολος

Κάθε λαός έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζει το δέος και τον φόβο για τον θάνατο και το άγνωστο. Οι ιστορίες του βιβλίου αποτυπώνουν ανάγλυφα αυτόν τον φόβο και το δέος, ταξιδεύοντάς μας από τις φτωχογειτονιές του Μεξικού στα σλάβικα χωριά του 18ου αιώνα, από τις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής ως τα παζάρια της Αφρικής, από τα υγρά κάστρα της Αγγλίας μέχρι τις στεγνές ερήμους της Αραβίας και τις στέπες της Κίνας. Γραμμένες από τους πιο διάσημους συγγραφείς ή από τον ανώνυμο λαϊκό δημιουργό, όλες έχουν ως κοινό στοιχείο τους τον υπερφυσικό τρόμο που κρύβεται πίσω από τις ποικιλόμορφες μάσκες του.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!