GOOD LIFE

Τα επαγγέλματα που μπορεί να εκλείψουν λόγω ρομπότ μέχρι το 2020

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Εργασίας της Κορέας (KEIS) σε πρόσφατη αναφορά της δημοσιεύει μία λίστα 406 επαγγελμάτων που μπορεί να εκλείψουν μέχρι το έτος 2020 και οι άνθρωποι που τα ασκούν να χάσουν την δουλειά τους αφού θα αντικατασταθούν από ρομπότ.

Όπως αναφέρει η Korea Herald, στην κορυφή της λίστας βρίσκονται επαγγέλματα όπως μπετατζής, χασάπης, φύλακας, παραγωγός πλαστικών, εργάτης σε εργοστάσιο, οδοκαθαριστής, λιμενεργάτης και κούριερ.

Γενικά στις πρώτες θέσεις υπάρχουν κυρίως χειρονακτικές εργασίες και επαγγέλματα που σήμερα θεωρούνται "βαρέα και ανθυγιεινά". Αντίθετα επαγγέλματα που απαιτούν την ανθρώπινη φαντασία όπως μουσικός, συνθέτης, καλλιτέχνης, γλύπτης κ.λπ. εμφανίζουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να αντικατασταθούν ακόμα και από ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης (τουλάχιστον με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα) ενώ στις τελευταίες θέσεις τις λίστας βρίσκονται επαγγέλματα και πάλι καλλιτεχνικής φύσεως όπως ηθοποιός, σχεδιαστής μόδας, μακιγιέρ κ.λπ.

Ο αναλυτής του KEIS, Park Ga-yeol, τονίζει πως όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν να έχεις κοινωνική επαφή και κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και ταλέντο και φαντασία έχουν πολλές πιθανότητες να μην αντικατασταθούν ποτέ από τα ρομπότ, ενώ εξηγεί πως η εκτενής χρήση ρομπότ θα βελτιώσει πολύ την οργάνωση των κοινωνιών, αλλά η παρουσία του ανθρώπου  θα είναι πάντα απαραίτητη, αφού αυτός θα οργανώνει και θα σχεδιάζει τις δράσεις τους. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!