GOOD LIFE

7 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τις ορχιδέες

Κάθε χρόνο αυτή την εποχή ο βοτανικός κήπος της Νέας Υόρκης, κάνει την ετήσια έκθεση ορχιδέας, που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον πλανήτη, ενώ τώρα ξεκινά η ανθοφορία των ειδών ορχιδέας που φύονται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Με αφορμή αυτά ψάξαμε και βρήκαμε πολλά εντυπωσιακά (και συχνά άγνωστα) στοιχεία για ένα από τα ομορφότερα λουλούδια του πλανήτη.

1. Υπάρχουν χιλιάδες είδη

Εκτιμάται πως υπάρχουν 880 γένη και σχεδόν 22.000 είδη ορχιδέας, ενώ κάποιοι ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 25.000, ακόμα και στις 27.500

2. Αγαπούν το φως αλλά το «σωστό» φως

Στις ορχιδέες δεν «αρέσει» να δέχονται απευθείας πάνω τους το φως του ήλιου. Ενώ αγαπούν το φως, αυτό πρέπει να μην τις χτυπάει όλη την ημέρα. Αν βρείτε το σωστό σημείο με τον σωστό φωτισμό, η ορχιδέα δεν χρειάζεται πολύ περιποίηση.

3. Δεν αγαπούν το πολύ νερό

Μολονότι τα περισσότερα είδη ορχιδέας (και ειδικά αυτά που πωλούνται ως διακοσμητικά φυτά) προέρχονται από εξωτικά μέρη με τροπικό κλίμα, οι ορχιδέες δεν αγαπούν το συχνό πότισμα. Ο ιδανικός τρόπος να τις ποτίσετε σωστά είναι να βάλετε 4 παγάκια κάτω από τα φύλα τους - έτσι θα ποτίζονται αργά αργά - ή να τις ψεκάσετε με νερό πάντα κάτω από τα φύλα και όχι πάνω σε αυτά

4. Είναι το λουλούδι με τα περισσότερα και μικρότερα σπόρια στον πλανήτη

Κάθε καρπός ορχιδέας μολονότι είναι πολύ μικρός περιέχει 3 εκατομμύρια σποράκια, αριθμός που χαρίζει στην ορχιδέα την παγκόσμια πρωτιά ως το φυτό με τα περισσότερα σπόρια.

5. Υπάρχουν ακόμα και στον Αρκτικό κύκλο

Μπορεί τα περισσότερα είδη ορχιδέας να φύονται σε τροπικές κυρίως περιοχές  της και σε όλες τις περιοχές κοτά στον Ισημερινό, αλλά συναντάμε είδη ακόμη και πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, στη Νότια Παταγωνία, ακόμη και στο Μακάριο Νησί, κοντά στην Ανταρκτική.

6. Κάποτε ήταν σύμβολο πλούτου και εξουσίας

Οι Βρετανοί τον 19ο αιώνα είχαν κανονική μανία με τις ορχιδέες. Τότε άρχισε η εισαγωγή τους από την Αφρική, την Ασία και την κεντρική Αμερική και οι ορχιδέες κοσμούσαν τότε μόνο τα σπίτια των αστών και των γαλαζοαίματων και ήταν το πιο ακριβό λουλούδι στον κόσμο. Τώρα οι τιμές τους ξεκινούν από πολύ χαμηλά επίπεδα και ανεβαίνουν μόνο στα εξαιρετικά σπάνια είδη.

7. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη ορχιδέας σε Ελλάδα και Κύπρο

Στην Κύπρο εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 80 είδη ορχιδέας (μπορείτε να δείτε φωτογραφίες τους στο cyprus-orchids.blogspot.gr), ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 είδη με την μεγαλύτερη ποικιλία να εμφανίζεται στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στις ορεινές περιοχές της Αττικής (Υμηττός, Πάρνηθα κ.λπ.) και μπορείτε να τις δείτε στο greekorchids.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!