GOOD LIFE

Ένα εργοστάσιο καλλιέργειας μαρουλιών που λειτουργεί μόνο με ρομπότ

Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο στο κόσμο που παράγει μαρούλια και λειτουργεί χωρίς ανθρώπινο δυναμικό. 

Η πρωτοπόρα επιχείρηση βρίσκεται στο Κιότο της Ιαπωνίας και ανήκει στην εταιρία Spread. Οι "αγρότες ρομπότ" φροντίζουν καθημερινά τα μαρούλια, εκτελώντας κάθε ενέργεια που θα έκανε ένας αγρότης, όπως φύτεμα, πότισμα, κόψιμο σοδειάς και λίπανση  των φυτών. Η μόνη συμμετοχή του ανθρώπου είναι να φυτεύουν τα πρώτα μαρούλια. 

Η συγκεκριμένη ιδέα φαίνεται πως έχει ήδη αποδώσει θετικά αποτελέσματα, αφού σήμερα τα ρομπότ της εταιρίας εξασφαλίζουν τα μαρούλια για περισσότερα από 2.000 supermarket της Ιαπωνίας, ενώ η Spread ευελπιστεί πως από την επόμενη χρονιά, μετά από μια βελτίωση στις εγκαταστάσεις της, θα καταφέρει να διπλασιάσει την παραγωγή της, φτάνοντας στα 50.000 μαρούλια ημερησίως.

Παράλληλα, όσο αφορά τα έξοδα της εταιρείας έχουν μειωθεί αρκετά καθώς η χρήση των ρομπότ, υπολογίζεται πως έχει μειώσει στο μισό το κόστος παραγωγής της εταιρίας, ενώ ο φωτισμός LED του εσωτερικού του κτιρίου έχει μειώσει στο ένα τρίτο το ενεργειακό κόστος. Παράλληλα, το νερό που χρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται σε ποσοστό 98%, μειώνοντας επιπλέον τα κόστη για την εταιρία.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!