GOOD LIFE

Θανάσης Χειμωνάς: «Στην χώρα μας ανθεί περισσότερο το είδος της γυναικείας λογοτεχνίας»

Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι ένας σύγχρονος συγγραφέας με πλήθος λογοτεχνικών βιβλίων και διακρίσεων στο ενεργητικό του. Είναι πτυχιούχος φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, σπούδασε κινηματογράφο στο ίδιο πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ραμόν» κυκλοφόρησε το 1998, το δεύτερο, «Σπασμένα Ελληνικά», το 2001 και από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν πολλά ακόμα. 

Το τελευταίο του βιβλίο που έχει τίτλο «Αίτημα φιλίας» είναι ένα μυθιστόρημα κινηματογραφικά γραμμένο για το παρελθόν και τα φαντάσματά του, από τα οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει - όσο καλά κι αν κρυφτεί και όσα χρόνια κι αν περάσουν. 

Του Άγγελου Γεραιουδάκη

Το νέο σας μυθιστόρημα «Αίτημα φιλίας» διαδραματίζεται στο κόσμο του Facebook. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε για να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα;

Είμαι στο Facebook σχεδόν εννέα χρόνια και περνώ πολλή ώρα (ίσως περισσότερη από όσο πρέπει) σε αυτό. Θεωρώ πως αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εποχής μας και ήταν λογικό κάποια στιγμή να με απασχολήσει και λογοτεχνικά.

Συνήθως πώς διαλέγετε τις ιστορίες των βιβλίων σας;

Η αλήθεια είναι πως συνήθως με διαλέγουν αυτές! Ποτέ δεν έχω επιλέξει θέμα. Η ιστορία αρχίζει σιγά σιγά να σχηματίζεται στο μυαλό μου και όταν είμαι πλέον σίγουρος την περνώ στο χαρτί. Είναι φυσικά λογικό Λένα θέμα που με απασχολεί στη ζωή μου να εξελίσσεται σε βιβλίο μου. Έγινε με τον ρατσισμό στα Σπασμένα Ελληνικά ή με το Facebook στο Αίτημα Φιλίας.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο τίτλο για το μυθιστόρημά σας;

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική φεισμπουκικη έκφραση. Ακούς "Αίτημα Φιλίας" και καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Παράλληλα όμως είναι και μια αλλόκοτη έκφραση, έτσι δεν είναι; Πως μπορείς να κάνεις αίτημα σε κάποιον να γίνει φίλος σου;
 
Στην καθημερινότητα μας τα social media παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποιες συμπεριφορές, αλλά και ποιες συνήθειες των χρηστών σας εκνευρίζουν περισσότερο;

Με ενοχλεί η κακή συμπεριφορά, η έλλειψη ανατροφής ορισμένων. Το ότι έρχονται και σε προβάλουν χυδαία μέσα στα μούτρα σου μόνο και μόνο επειδή έχουν διαφορετική άποψη από σένα και δεν έχουν επιχειρήματα να την στηρίξουν. Και μετά δε, έχουν την απαίτηση εσύ να σκύψεις το κεφάλι και να μην αντιδράσεις. Σε μένα φυσικά κάτι τέτοια δεν περνάνε.
 

Εσείς πώς χρησιμοποιείτε το δικό σας λογαριασμό στο Facebook;

Λίγο απ' όλα. Το μόνο που δεν κάνω σχεδόν ποτέ είναι να διαφημίζω εκεί τα βιβλία μου. Το θεωρώ spam.
 
Σε ποιο βαθμό σάς επηρεάζει η γνώμη των κριτικών, του τύπου και του αναγνωστικού σας κοινού;

Σίγουρα δεν επηρεάζει την γραφή μου. Δεν πρόκειται να αλλάξω τον τρόπο που γράφω επειδή κάποιος θα μου πει κάτι. Δεν θα πω ψέματα όμως. Μου αρέσει να γράφονται και να ακούγονται καλά πράγματα για το έργο μου.
 
Τα βιβλία σας βασίζονται σε δικές σας εμπειρίες, πραγματικά γεγονότα ή είναι, ως επί το πλείστον, μυθοπλαστικά;

Η βάση είναι σχεδόν πάντα πραγματικά γεγονότα, η συνέχεια όμως αποτελεί μυθοπλασία. Ακόμα και το Αίτημα Φιλίας ξεκίνησε από ένα αληθινό -θλιβερό- γεγονός. Τον χαμό μιας νεαρής αθλήτριας.
 
Οι άντρες συγγραφείς θεωρείτε ότι διαφέρουν από τις γυναίκες όταν γράφουν για ερωτικά θέματα; Κι αν ναι πού;

Κανονικά δεν θα έπρεπε. Όταν είσαι συγγραφέας "δημιουργείς" και άνδρες και γυναίκες ήρωες, δεν γίνεται να "επιλέγεις πλευρά". Βέβαια, στην χώρα μας -και όχι μόνο- ανθεί το είδος της "γυναικείας" λογοτεχνίας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άνδρες συγγραφείς που υπηρετούν το είδος αυτό.
 
Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον, τόσο σε επαγγελματικό-καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Πολλά και διάφορα σε πολλούς και διάφορους τομείς. Θα προτιμούσα όμως να μην τα αποκαλύψω εδώ...

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!