GOOD LIFE

Τα 5 βιβλία της εβδομάδας που αξίζει να διαβάσετε

Ένα προφητικό βιβλίο σχετικά με πράγματα τα οποία σήμερα θεωρούμε δεδομένα, όπως είναι το διαδίκτυο, ένα μυθιστόρημα που εξετάζει εξονυχιστικά τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση, μία νεανική ιστορία που αναφέρεται στα κρυφά εφηβικά συναισθήματα, στη φιλία, στα αγόρια, στην οικογένεια και στις κρίσεις πανικού, είναι όλα στις επιλογές αυτής της εβδομάδας. 

1. "Νευρομάντης"από τις εκδόσεις Αιόλος 

Ο Gibson είναι προφητικός σχετικά με πράγματα τα οποία σήμερα θεωρούμε δεδομένα, όπως είναι το διαδίκτυο. Επηρεασμένος από την τεχνολογία της εποχής περιγράφει ένα υπερτεχνολογικό μέλλον το οποίο όμως βυθίζεται σε μια σήψη και μια παρακμή που θυμίζει ζούγκλα.  Ένας νεαρός, πρώην ταλαντούχος κλέφτης πληροφοριών, στερείται τη δυνατότητα πρόσβασης στον Κυβερνοχώρο ύστερα από μια άτυχη επιχείρηση. Είναι παγιδευμένος σ' ένα λαβύρινθο, όπου κυριαρχούν τα τεχνοναρκωτικά και το λαθρεμπόριο πληροφοριών και γενετικού υλικού. Είναι πάντα έτοιμος να διαπράξει κάθε έγκλημα που θα εξασφάλιζε μια μικρή έστω ελπίδα επιβίωσης. Όσο ο κλοιός σφίγγει γύρω του, προσπαθεί ν' ανασυνθέσει τον εαυτό του αναζητώντας τον μάγο της νευροχειρουργικής που θα τον γιατρέψει. Ο Gibson είναι ο γνησιότερος εκφραστής του Κυβερνοπάνκ με βραβεία Hugo, Nebula και Philip Dick. 

2. "Χίμαιρα" από τις εκδόσεις Εστία

Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα εξετάζει εξονυχιστικά τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στη Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης. Νομίζουμε ότι πετυχαίνουμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε πνευματικά. Όλα εν τέλει καίγονται κάτω από το σκληρότατο ελληνικό φως. Σαν μύγες μαγευόμαστε από το άγνωστο, για να γίνουμε παρανάλωμα σε μια στιγμή. Αυτή τη μοιραία στιγμή περιγράφει ο Καραγάτσης.

3. "Το χαμένο Νόμπελ" (μία αληθινή ιστορία) από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Προσωπικές μαρτυρίες, επιστολές, άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία και έγγραφα-ντοκουμέντα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι παρά η ιστορική αλήθεια. Στο βιβλίο αυτό συναντάμε προσωπικότητες όπως ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, αλλά και διάσημους νομπελίστες όπως ο Έσσε, ο Ζιντ, ο Έλιοτ, ο Χέμινγουεϊ και ο Καμύ. Πάνω απ’ όλα, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της οδύσσειας του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, που διήλθε μέσα από τις συμπληγάδες των αντιθέσεων και διαμόρφωσε τις συνθήκες των ημερών μας.

4. "Σε σωστή ώρα νυχτώνει" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Σοφία Δημοπούλου με ιστορική γνώση και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες μας μεταφέρει στην Πάτρα του 1889, για να παρακολουθήσει δύο οικογένειες και δύο γυναίκες αντιμέτωπες με τη μοίρα τους και την ιστορία. Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο θα πλημμυριστεί από έντονα συναισθήματα θλίψης, αγάπης και θυμού, ενώ υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία που περιπλέκονται όμορφα με εικόνες και χρώματα, μαζί με μυρωδιές και άλλες αισθήσεις. Έτσι, δίνεται στον αναγνώστη η ευκαιρία να συμμετέχει και αυτός με τον δικό του τρόπο στη πλοκή της ιστορίας. 

5. "Κορίτσι online" από τις εκδόσεις Λιβάνη

Η Πένι έχει ένα μυστικό. Με το ψευδώνυμο Κορίτσι Online, η Πένι γράφει τα κρυφά της συναισθήματα για τη φιλία, τα αγόρια, για την τρελή οικογένειά της και τις κρίσεις πανικού που παθαίνει η ίδια. Κι ενώ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ταξιδεύει μαζί με τους δικούς της στη Νέα Υόρκη, όπου γνωρίζει τον Νόα, έναν πανέμορφο κιθαρίστα, και τον ερωτεύεται τρελά. Τώρα πια γράφει στο blog της, Κορίτσι Online, για τον έρωτά της. Όμως και ο Νόα κρύβει πολλά μυστικά... Και ένα απ’ αυτά απειλεί να αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα και να διαλύσει μια φιλία για πάντα.  Η Zoe Sugg, γνωστή και ως Zoella, γράφει ιστορίες από παιδί. Το blog της για την ομορφιά, τη μόδα και το λαϊφστάιλ επισκέπτονται εκατομμύρια χρήστες του YouTube.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!