GOOD LIFE

Τα 5 βιβλία της εβδομάδας που αξίζει να διαβάσετε

Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, δημιουργός του αυτοβιογραφικού «Μια ζωή σαν πρόβα» θυμάται τη ζωή της, στην οποία κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η μητέρα της, ένα βαθύ αλλά και διασκεδαστικό μυθιστόρημα σχέσεων με στοιχεία φαρσοκωμωδίας αποτελούμενο από 21 ιστορίες, ένα βιβλίο που περιγράφει τη ζωή σε μία γειτονιά του Πειραιά, την περίφημη Τρούμπα και μία ιστορία που αναφέρεται στη παρουσία της γυναίκας σε όλες τις ηλικίες μέσα στο πέρασμα του χρόνου, είναι όλα στις επιλογές αυτής της εβδομάδας.

1. "Μια ζωή πρόβα" από τις εκδόσεις Καστανιώτης

Μέσα από την ιστορία της μητέρας της, η Ντόρα Γιαννακοπούλου σύντομα και περιεκτικά επιστρέφει στην απελευθέρωση της Μυτιλήνης, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη δικτατορία του Μεταξά, τη γερμανική κατοχή, τον ελληνικό εμφύλιο. Συγχρόνως υποκλίνεται, με θαυμασμό, σεβασμό και αγάπη μπροστά στην ακούραστη, πεισματάρα γυναίκα που όταν έχασε τον άντρα της, τον «Αμερικάνο», έμεινε μόνη έχοντας έξι παιδιά να αναθρέψει. Το βιβλίο αυτό διαβάζεται σαν μυθιστόρημα , σαν χρονικό μιας οικογένειας, αλλά και σαν απόσπασμα από το αφήγημα της σύγχρονης Ελλάδας. 

2. "Έτσι το έγραψαν οι μοίρες" από τις εκδόσεις Ωκεανός

Ένα μυθιστόρημα καταιγιστικών συναισθημάτων, κεντημένο στον καμβά της αγωνίας και της περιπέτειας. Μια αληθινή ιστορία. Σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, μια νεαρή κοπέλα, η Λένα, έγκυος από τον παράνομο έρωτά της με τον άνδρα της αδελφής της, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να ζήσει για πάντα στην Αυστραλία. Στο μακρινό παρελθόν, στο ίδιο χωριό, έχει διαδραματιστεί μια περίεργη ιστορία. Δύο φίλοι, ο Στέργιος και ο Φάνης,έχουν ανακαλύψει και έχουν θάψει κρυφά έναν θησαυρό. Ο Στέργιος μαζί με άλλους πέντε συγχωριανούς του, σκοτώνεται στον εμφύλιο, ενώ ο Φάνης φεύγει κυνηγημένος από την Ελλάδα. Όμως ο Φάνης κρύβει ένα μεγάλο ματωβαμμένο μυστικό…Πρόσωπα που η ιστορία τους είναι μπλεγμένη και αδιάρρηκτα δεμένη, όλοι θύματα των ανθρώπινων παθών, της απληστίας και του ένοχου έρωτα…

3. "Ευτυχισμένοι οι ευτυχείς" από τις εκδόσεις Εστία

Ένας κύκλος περίπου είκοσι ανθρώπων, ανδρόγυνα, συγγενείς διαφόρων βαθμών, φίλοι, εραστές, ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, νέοι, γέροι, δίνουν το όνομά τους στα αντίστοιχα κεφάλαια και παίρνουν διαδοχικά τον λόγο, βάζοντάς μας βαθιά μέσα στον κόσμο τους. Στιγμές ευτυχίας, υπαρξιακά αδιέξοδα αλλά και πολλά ευτράπελα, καθώς ο αναγνώστης βλέπει από διαφορετικές οπτικές γωνίες τα περιστατικά της ζωής που τους συνδέουν. Στο τέλος, θα παραβρεθούν όλοι μαζί στην ίδια κηδεία. Ένα βαθύ αλλά και διασκεδαστικό μυθιστόρημα σχέσεων με στοιχεία φαρσοκωμωδίας, από μια συγγραφέα που ξέρει να δανείζεται ό,τι της χρειάζεται από τον θεατρικό λόγο, στον οποίο έχει με επιτυχία θητεύσει.

4. "Όταν ο Θεός έπλασε την Εύα" από τις εκδόσεις Λιβάνη

Το βιβλίο αναφέρεται στη παρουσία της γυναίκας σε όλες τις ηλικίες μέσα στο πέρασμα του χρόνου από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι και σήμερα. Σπουδαίο ρόλο στη πλοκή, τη διαμόρφωση και την εξέλιξη του γυναικείου φύλου έχει ο άνδρας. Το διαζύγιο της Άννας γίνεται η αφορμή για να συνειδητοποιήσει την αδυναμία της να αντλεί ερωτική απόλαυση στις σχέσεις της με το άλλο φύλο. Στην προσπάθειά της να βρει τι φταίει, θα έρθει αντιμέτωπη με όλες τις γυναικείες φιγούρες της οικογένειάς της – καθεμιά τους και μια όψη, ένα κύτταρο της Εύας, της πρώτης και αιώνιας γυναίκας. Από την Πέργαμο και τη Σμύρνη ως τη Βηρυτό και την αμαρτωλή Τρούμπα του Πειραιά θα χρειαστεί να αναζητήσει τους κώδικες αυτών των χαρακτήρων και να τους ξεκλειδώσει, για να ελευθερωθεί από όλα εκείνα τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα που έχουν γραπωθεί μέσα της και της στερούν τη χαρά του σεξ. 

5. "Τα δάκρυα του Θεού" από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που περιγράφει αναλυτικά -με τα θετικά και τα αρνητικά- τη ζωή της περίφημης Τρούμπας, μία γειτονιά του Πειραία. Ανάμεσα σε καπνούς στριφτών τσιγάρων και φθηνών ποτών, ο έρωτας εναποθέτει στα κορμιά γυναικών τα ξεφτισμένα όνειρά του και την ελπίδα πως η ζωή είναι μαγική κι ωραία. Μέρα και νύχτα οι πόρνες σουλατσάρουν στα στενοσόκακα, πουλώντας τα κορμιά τους για ελάχιστα χρήματα. Λίγα βήματα πιο πέρα οι τάχα προστάτες τους καραδοκούν σαν γύπες να αρπάξουν τη λεία τους, πουλώντας τους υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο, φτιαγμένο με χρυσόσκονη και αγγέλους. Η κάθε μια από αυτές τις γυναίκες έχει να σου πει και μια διαφορετική ιστορία, που μπορεί να ξεκίνησε από τα καλύτερα σπίτια ή ακόμη κι από έναν γάμο, έναν αρραβώνα, έναν μεγάλο έρωτα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!