GOOD LIFE

Ένα νηπιαγωγείο συστεγάζεται με ένα γηροκομείο και δείτε τί συμβαίνει [βίντεο]

Το κτίριο του Providence Mount St. Vincent στο Σηάτλ των ΗΠΑ, συστεγάζει ένα γηροκομείο και ένα νηπιαγωγείο και αυτή η συνύπαρξη έχει προσφέρει εκπληκτικά οφέλη.

Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο κτίριο (συνολικά εχει εμβαδό που ξεπερνά τα 27 000 τ.μ.) και για χρόνια αποτελούσε την έδρα ενός οίκου ευγηρίας. 
Όμως το 1991 το Mount’s Intergenerational Learning Center (ILC), πήρε την άδεια να λειτουργήσει στον χώρο και ένα νηπιαγωγείο που κάθε μέρα τις 5 εργάσιμες μέρες της εβδομάδας φιλοξενεί περίπου 125 παιδιά (από βρέφη μέχρι παιδιά προσχολικής ηλικίας) .
Αυτή η συνύπαρξη θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη σε ένα μεγάλο κτίριο, όμως τις μέρες που ο καιρός ήταν άσχημος και τα παιδιά δεν μπορούσαν να βγουν έξω, κυκλοφορούσαν μέσα στο κτίριο και άρα η επαφή με τους ηλικιωμένους ενοίκους του κτιρίου ήταν μοιραία.
Πλέον εδώ και χρόνια. αυτή η συνύπαρξη και η συνάντηση όχι απλά δεν είναι τυχαία αλλά ενθαρρύνεται από τους παιδαγωγούς που κάθε μέρα φροντίζουν τα παιδιά να συναντούν τους ηλικιωμένους (για περίπου 20 λεπτά τα βρέφη και περίπου 1 ώρα τα μεγαλύτερα παιδιά), καθώς η επικοινωνία των δύο έχει φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.
Η Evan Briggs, γύρισε ένα ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο "Present - Perfect" και καταγράφει αυτήν την αρμονική συνύπαρξη (βίντεο).
Να σημειωθεί πως στα χρόνια λειτουργίας του ιδιότυπου νηπιαγωγείου, το σχολείο έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη και λόγω του επιπέδου των δασκάλων (όλοι υποχρεωτικά έχουν εμπειρία διδασκαλίας σε κολέγιο), αλλά και γιατί η συνύπαρξη των παιδιών με ηλικιωμένους αυξάνει την επικοινωνία των παιδιών και τα βοηθά να αντιληφθούν καλύτερα πως θα πρέπει να φέρονται σε ανθρώπους με σωματικά και ψυχικά προβλήματα, ενώ τα οφέλη για τους ηλικιωμένους είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή ηλικιωμένων με παιδιά, καθυστερεί την γήρανση και την άνοια, μειώνει την αρτηριακή πίεση, τους προκαλεί ευφορία ενώ έχει παρατηρηθεί μέχρι και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Μάλιστα στο συγκεκριμένο κτίριο, ένας ηλικιωμένος που είχε αρχίσει να μιλά ασυνάρτητα λόγω Άλτσχάιμερ, μόλις βρέθηκε σε ένα δωμάτιο με παιδιά άρχισε να μιλάει και να επικοινωνεί κανονικά.

Present Perfect: a documentary by Evan Briggs from Mezzanine Media on Vimeo.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!