GOOD LIFE

Η υπόγεια πόλη, όπου οι κάτοικοι ζουν κάτω από το έδαφος [βίντεο]

Όταν φτάνει κανείς στα σύνορα της πόλης Coober Pedy στην Αυστραλία, δεν βλέπει σχεδόν τίποτα, αφού το 95% των κτιρίων βρίσκονται κάτω από το έδαφος.

Πρόκειται για μια πόλη 1700 κατοίκων, που βρίσκεται στη μέση μια ερημικής έκτασης στη Νότια Αυστραλία. Η πόλη είναι γnωστή και ως η πρωτεύουσα των οπαλίων, λόγω των ορυχείων των πολύτιμων λίθων που βρίσκονται στη περιοχή, ενώ το όνομά της προκύπτει από την ονομασία που έδωσαν στην περιοχή οι αβορίγινες που αποκαλούσαν το σημείο kupa-piti, δηλαδή "τρύπα του λευκού άνδρα". 
Οι κάτοικοι για να προστατευτούν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (η θερμοκρασία για μήνες σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς) έχτισαν τα σπίτια τους στις στοές των παλιών ορυχείων ή έσκαψαν νέες στοές και κατοικούν κάτω από το έδαφος, όπου δεν χρειάζεται η χρήση air conditioning και η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Υπόγεια είναι και τα σχολεία,οι 5 εκκλησίες της πόλης (έχουν και ορθόδοξο ναό), τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης.
Δείτε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ για την περίεργη υπόγεια πόλη, που λόγω της ιδιαιτερότητάς της, έχει γίνει και εναλλακτικός τουριστικός προορισμός και ακούστε έναν κάτοικο να εξηγεί πως παλιά, όταν κάποια οικογένεια περίμενε μωρό, μαζεύονταν οι κάτοικοι και ανατίνασσαν ένα κομμάτι γης για να φτιάξουν ένα νέο δωμάτιο. Πλέον ο νόμος απαγορεύει τη διάνοιξη νέων στοών και υπόγειων σπιτιών, χωρίς την παροχή ειδικής άδειας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!