GOOD LIFE

Η Μενούνος αποκάλυψε το σύμπτωμα που αποδείχτηκε πως ήταν καρκίνος

Η Μαρία Μενούνος με ειλικρίνεια αποκάλυψε τί συμπτώματα εμφάνιζε και αποφάσισε να πάει σε γιατρό για να ανακαλύψει πως είναι καρκίνο στο πάγκρεας.

Όπως αναφέρει το protothema.gr η 45χρονη παρουσιάστρια, άρχισε να έχει αφόρητους πόνους και ένα φούσκωμα λες και γινόταν έκρηξη μέσα της. Μία φορά μάλιστα σε μία πτήση, αφού είχε φάει σαλάτα με πλιγούρι και λαχανικά, τα συμπτώματα ήταν τόσο έντονα που αποφάσισε να το ψάξει.


Οι γιατροί αρχικά απέρριψαν τα συμπτώματα του φουσκώματος και στη συνέχεια πήγε στο νοσοκομείο όπου έκανε υπερηχογράφημα και εκεί οι γιατροί της βρήκαν ότι καρκίνο παγκρέατος δεύτερου σταδίου.

Η Μενούνος, η οποία εκείνη την εποχή περίμενε να γεννηθεί η κόρη της Αθηνά μέσω παρένθετης μητέρας, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου 3,81 εκατοστών. Όπως η ίδια ενημέρωσε, ο καρκίνος βρίσκεται σε ύφεση.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου στην Αμερική, καθώς μόνο ένας στους δέκα ασθενείς επιβιώνει περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη διάγνωσή του.

Η Μενούνος, η οποία έχει 1,1 εκατομμύρια followers στο Instagram, δήλωσε σήμερα ότι η περίπτωσή της αναδεικνύει την ανάγκη να μην αγνοούμε τα συμπτώματα, ακόμη και όταν οι γιατροί τα απορρίπτουν.

Η ίδια δήλωσε στο Today ότι μετά την κατανάλωση της σαλάτας υπέφερε «από εκείνο το είδος του πόνου όπου νιώθεις ότι θα εκραγείς μέσα σου».

«Νόμιζα ότι έφταιγε η σαλάτα. Σκέφτηκα ότι πρέπει να έχω δυσανεξία στη γλουτένη και ότι το στομάχι μου δεν το χειριζόταν καλά», πρόσθεσε. Η Μενούνος πήγε στο γιατρό της για ενδοσκόπηση και κολονοσκόπηση μετά την εμφάνιση του στομαχόπονου το 2022, αλλά δεν προέκυψε τίποτα το ασυνήθιστο.

Έκανε επίσης αξονική τομογραφία, η οποία επίσης δεν έδειξε τίποτα - με τα αποτελέσματα μάλιστα να περιγράφουν το πάγκρεας της ως «μη αξιοσημείωτο».

Όμως τα συμπτώματά της παρέμεναν, με την ίδια να υποφέρει επίσης από διάρροια και τον Νοέμβριο του 2022 να έχει πάλι δυνατούς πόνους.

Αυτό την οδήγησε στο νοσοκομείο τον Ιανουάριο του 2022 και η μαγνητική τομογραφία αποκάλυψε τον όγκο στο πάγκρεας.

Αργότερα της είπαν ότι στην αξονική δεν φάνηκε ο όγκος τόσο καθαρά όσο στη μαγνητική.

Υποβλήθηκε εσπευσμένα σε χειρουργική επέμβαση τον Φεβρουάριο του 2023 όπου της αφαιρέθηκε ο όγκος μαζί με μέρος του παγκρέατος, μέρος της σπλήνας και 17 λεμφαδένες. Ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί στο σώμα της και δεν χρειάστηκε περαιτέρω θεραπεία.

Η Μενούνος είναι τώρα καλά, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί τα συμπτώματα, καταγράφοντας κάθε ανησυχητικό σύμπτωμα σε ένα ημερολόγιο.


Δημοσιεύοντας μια εικόνα της με μπικίνι, που δείχνει τα σημάδια της επέμβασης, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Κοιτάζω την εγχείρηση και είμαι ευγνώμων για τη δύναμη με την οποία με ευλόγησε ο Θεός για να τα καταφέρω και φυσικά για όλους τους όμορφους ανθρώπους που έστειλε για να με βοηθήσουν. Τώρα βλέπω τις ουλές και χαμογελάω».


Η κόρη της Αθηνά είναι τεσσάρων μηνών και λέει πως είναι η «αγάπη της ζωής μου» και «το καλύτερο φάρμακο μου».

«Το Νο1 πράγμα στη ζωή της είναι να είναι υγιής και από εκεί και πέρα μπορεί να πετύχει και να κάνει ό,τι θέλει», είπε η Μενούνος.«Νομίζω ότι το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μου θα είναι το πιο υγιές, επειδή αναγκάστηκα να επανεκτιμήσω την υγεία μου σε βάθος. Άλλαξε την πορεία των πάντων».
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου και δεν ανιχνεύεται παρά μόνο σε μεταγενέστερα στάδια, όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει περισσότερο και έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία του.

Αυτό συμβαίνει επειδή σπάνια προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια και τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι τόσο ανεπαίσθητα που απορρίπτονται ως λιγότερο σοβαρά.

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που διαγιγνώσκονται με τον καρκίνο είναι άνω των 65 ετών και σχεδόν όλοι είναι άνω των 45 ετών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στο πάγκρεας σύμφωνα με την επιστήμη

 

Οι καρκίνοι του παγκρέατος στην πρώιμη φάση τους συχνά δεν προκαλούν σημεία ή συμπτώματα. Όταν αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα, συχνά έχουν ήδη εξαπλωθεί τοπικά ή ακόμη και έξω κι από το πάγκρεας.

Ίκτερος:

Ο ίκτερος είναι η κίτρινη χρώση των ματιών και του δέρματος. Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος θα έχουν ίκτερο ως ένα από τα πρώτα τους συμπτώματα.

Ο ίκτερος προκαλείται από τη συσσώρευση χολερυθρίνης στους ιστούς.

Οι καρκίνοι που ξεκινούν από την κεφαλή του παγκρέατος είναι κοντά στον χοληφόρο πόρο και κατά συνέπεια μπορούν να τον πιέσουν και να τον φράξουν προκαλώντας ίκτερο ενώ είναι ακόμα αρκετά μικροί. Όταν ο καρκίνος του παγκρέατος εξαπλώνεται, συχνά πηγαίνει στο ήπαρ κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ίκτερο.

Προσοχή: Ο καρκίνος του παγκρέατος δεν είναι η συνηθέστερη αιτία του ίκτερου. Άλλες αιτίες, όπως οι χολόλιθοι, η ηπατίτιδα και άλλες ασθένειες του ήπατος και των χοληφόρων, προκαλούν ίκτερο σε μεγαλύτερη συχνότητα.

Σκουρόχρωμα ούρα:

Μερικές φορές, το πρώτο σημείο του ίκτερου είναι τα σκουρόχρωμα ούρα. Καθώς τα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα αυξάνονται, τα ούρα αποκτούν χροιά σαν κονιάκ.

Ανοιχτόχρωμα ή λιπαρά κόπρανα:

Η χολή δίδει στα κόπρανα το καφέ χρώμα τους. Εάν ο χοληφόρος πόρος μπλοκαριστεί, τα κόπρανα μπορεί να είναι ανοιχτά ή λευκωπά. Επίσης, εάν τα ένζυμα της χολής και του παγκρέατος δεν μπορούν να περάσουν στα έντερα για να βοηθήσουν στη διάσπαση των λιπών, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν λιπαρά και να επιπλέουν στην τουαλέτα.

Κνησμός του δέρματος:

Όταν η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στο δέρμα, μπορεί να αρχίσει να δημιουργεί κνησμό.

Πόνος στη κοιλιά ή στην πλάτη:

Ο πόνος στο επιγάστριο ή στην πλάτη αποτελεί συχνό σύμπτωμα του παγκρεατικού καρκίνου. Οι καρκίνοι που ξεκινούν από το σώμα ή την ουρά του παγκρέατος μπορεί όταν αυξηθούν σημαντικά σε μέγεθος να αρχίσουν να πιέζουν άλλα κοντινά όργανα προκαλώντας πόνο. Ο καρκίνος μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νεύρα που περιβάλλουν το πάγκρεας, γεγονός που συχνά προκαλεί πόνο στην πλάτη. Εντούτοις, ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα και οφείλεται συχνότερα σε άλλες παθήσεις.

Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους :

Η ακούσια απώλεια βάρους είναι πολύ συχνή σε άτομα με καρκίνο του παγκρέατος. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά έχουν μικρή ή καθόλου όρεξη.

Ναυτία και έμετος:

Εάν ο καρκίνος πιέζει το απώτερο άκρο του στομάχου, μπορεί να εμποδίσει ή δυσκολέψει τη διέλευση της τροφής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και πόνο που τείνουν να είναι χειρότερα μετά το φαγητό.

Δυσπεπτικά ενοχλήματα:

Εάν ο καρκίνος αποφράξει τον παγκρεατικό πόρο ο οποίος στο τελικό τμήμα του συνδέεται με τον κοινό χοληδόχο πόρο, μπορεί τα ένζυμα που προκαλούν την πέψη των λιπαρών γευμάτων να μην μπορούν να φτάσουν από τους πόρους αυτούς στο έντερο. Αυτό προκαλεί δυσπεψία μετά τα γεύματα με αίσθημα βάρους στο επιγάστριο, ναυτία ή εμέτους.

Διόγκωση της χοληδόχου κύστης ή του ήπατος:

Εάν ο καρκίνος αποφράσσει τον χοληδόχο πόρο, η χολή μπορεί να συσσωρευτεί στη χοληδόχο κύστη, διατείνοντας την. Επίσης μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ήπατος, ειδικά εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ.

Μερικές φορές οι διογκώσεις των οργάνων αυτών εντοπίζονται κατά την κλινική εξέταση από τον ιατρό. Μπορεί επίσης να διαπιστωθούν σε απεικονιστικές εξετάσεις.

Θρομβοεμβολικά επεισόδια:

Ανεξήγητα θρομβοεμβολικά επεισόδια αποτελούν μερικές φορές την πρώτη εκδήλωση του παγκρεατικού καρκίνου. Αφορούν αρτηρίες αλλά και επιπολής (επιφανειακές), καθώς και εν τω βάθει φλέβες. Συμβαίνουν συνήθως σε προχωρημένη νόσο και συνήθως σε καρκίνους που εντοπίζονται στο σώμα ή στην ουρά του παγκρέατος. Συχνή εντόπιση των εν τω βάθει φλεβών θρομβώσεων είναι τα κάτω άκρα.

Τα συμπτώματα τότε είναι πόνος, οίδημα, θερμότητα, κυάνωση του πρσβεβλημένου ποδιού. Επιπλοκή τους είναι η απόσπαση τμήματος του θρόμβου από το θρομβωμένο αγγείο και η μεταφορά του στους πνεύμονες με αποτέλεσμα δυσχέρεια στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Η ύπαρξη θρομβοεμβολικού επεισοδίου δεν σημαίνει συνήθως ότι έχετε καρκίνο. Η κατάσταση αυτή τις περισσότερες φορές οφείλεται σε άλλα αίτια.

Λιποδυστροφία:

Μερικοί άνθρωποι με καρκίνο του παγκρέατος αναπτύσσουν μια ανομοιογενή κατανομή με ανώμαλη υφή του λιπώδους ιστού κάτω από το δέρμα. Αυτό προκαλείται από την απελευθέρωση των παγκρεατικών ενζύμων που μεταβολίζουν το λίπος.

Διαβήτης:

Σπάνια, οι καρκίνοι του παγκρέατος προκαλούν διαβήτη (υψηλό σάκχαρο του αίματος) επειδή καταστρέφουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα δίψας, πείνας και συχνοουρία. Πιο συχνά, ο καρκίνος μπορεί να οδηγήσει σε μικρές αλλαγές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα που δεν προκαλούν συμπτώματα διαβήτη, αλλά μπορούν να ανιχνευθούν με εξετάσεις αίματος.


 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!