GOOD LIFE

Ιώσεις: 8 ροφήματα που μειώνουν τα συμπτώματά τους

Είναι η περίοδος των ιώσεων και όλοι σου λένε να πίνεις πολλά υγρά. Μήπως όμως χρειάζεσαι περισσότερες λεπτομέρειες; Ποιο είναι το καλύτερο ρόφημα να πιεις για να μειώσεις τα συμπτώματα της ίωσης;

Όταν μιλάμε για ιώσεις στην συντριπτική πλειοψηφία εννοούμε κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού (απλό κρυολόγημα) με συμπτώματα όπως βήχας, συνάχι ή πυρετός ή του γαστρεντερικού (έμετος, διάρροια), οι οποίες διαρκούν λίγες μέρες. Μάλιστα για το κοινό κρυολόγημα, ο μέσος όρος που θα αρρωστήσεις έχει υπολογιστεί ότι είναι περίπου τρεις ιώσεις κάθε χρόνο! Εάν θέλεις να μειώσεις τα συμπτώματα των ιώσεων αυτά τα 8 ροφήματα θα σε βοηθήσουν.

1 Νερό

Το ρόφημα νούμερο ένα που όλοι πρέπει να πίνουμε, ανεξάρτητα από τις ιώσεις, είναι το νερό. Σχεδόν το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, επομένως είναι λογικό ότι το σώμα σου χρειάζεται πολύ νερό, κυρίως όταν έχεις ίωση. Κάθε σωματική λειτουργία εξαρτάται από το νερό. Είναι ακόμη χρήσιμο επειδή απομακρύνει τις τοξίνες, κάτι που βοηθά όταν είσαι άρρωστος. Η συνεχής ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Το νερό βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα για ενέργεια, ανάπτυξη και σωστή λειτουργία και απομακρύνει τα μεταβολικά απόβλητα και τις επιβλαβείς ουσίες.

Ακόμη καλύτερα όταν έχεις ίωση ζέστανε λίγο το νερό και ρίξε λεμόνι. Το ζεστό νερό σε κρατά ενυδατωμένο ενώ ο χυμός λεμονιού προσθέτει βιταμίνη C, η οποία δρα αντιοξειδωτικά για την καταπολέμηση της φλεγμονής.

2 Χυμός πορτοκάλι

Οι φήμες ισχύουν για το χυμό πορτοκάλι και τις ιώσεις, και η επιστήμη τις υποστηρίζει. Ο χυμός πορτοκάλι είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ένα ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού περιέχει το 138% των καθημερινών σου αναγκών σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και η η βιταμίνη C δεν μειώνει την πιθανότητα να κολλήσεις κάποια ίωση και να αρρωστήσεις, οι μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μιας ίωσης.

Μπούκωσε η μύτη σου; Κάνε πλύσεις με αλατόνερο. Είναι βλεννολυτικό και αντισηπτικό και έτσι όχι μόνο ελευθερώνει τη μύτη από τη συμφόρηση, αλλά βοηθά ώστε να ξεφορτωθείς και τα μικρόβια.

3 Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι το κλασικό βότανο για το βράχνιασμα και την φαρυγγίτιδα. Τα συστατικά που περιέχει δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και συστήνεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις πονόλαιμου, αμυγδαλίτιδας, ακόμα και σε περιαμυγδαλικό απόστημα.

4 Τσάι του βουνού

Το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδη δράση και θεωρείται, μαζί με το φασκόμηλο, από τα πιο σημαντικά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μπορείς να πίνεις ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά και, μάλιστα, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι συνήθως συστήνεται για τα περισσότερα βότανα. Εναλλακτικά, μπορείς να πίνεις πράσινο τσάι, που είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

5 Τσάι τζίντζερ

Εάν νιώθεις να σε «γαργαλάει» ο λαιμός σου το τσάι τζίντζερ θα απαλύνει τον πονόλαιμο ή θα καθαρίσει τη συμφόρηση στο στήθος. Το τσάι τζίντζερ περιέχει πρόσθετους παράγοντες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, επειδή είναι από τα φυτά με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδες και αποτρέπει τις ιώσεις, επειδή δεσμεύσει τους ιούς προτού προσκολληθούν στην αναπνευστική οδό. Πίνε καθημερινά 2-3 τσάγια τζίντζερ. Με μέλι θα σε προστατεύσει από τους ιούς.

Tip: Αν έχεις πονόλαιμο βράσε σε νερό ρίζα τζίντζερ. Μόλις πάρει βράση, ρίξε χυμό από ένα λεμόνι και πρόσθεσε μία κουταλιά μέλι.

6 Χυμός από σταφύλι

Τα τελευταία χρόνια ο χυμός σταφυλιών έχει αποδειχτεί ότι κάνει καλό στην πρόληψη γαστρεντερίτιδας και άλλων ιώσεων. Ενώ το πλύσιμο των χεριών και η καλή υγιεινή είναι πιο πιθανό να αποτρέψουν τις ιώσεις, η κατανάλωση χυμού σταφυλιών μπορεί επίσης να βοηθήσει, επειδή τα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει τις ανοσολογικές διεργασίες.

7 Τοματοχυμός

Οι χυμοί ντομάτας είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι κατά τη διάρκεια της εποχής των κρυολογημάτων και των ιώσεων. Οι ντομάτες έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λυκοπένιο.

8 Τσάι με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς συχνά συνδέεται με την ινδική κουζίνα, αλλά πρόκειται για μια πηγή αντιφλεγμονωδών ενώσεων, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό συστατικό για να το προσθέσεις στα ροφήματά σου όταν έχεις ίωση. Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η κουρκουμίνη, μια πολυφαινόλη με ισχυρές ιδιότητες που μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Το turmeric ή κουρκουμάς είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά βότανα στον κόσμο και έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ θεραπευτικό σε φλεγμονώδεις παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!