GOOD LIFE

Έρευνα αποκαλύπτει τι όνειρα βλέπουν όσοι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές

Το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες, έχουν συνδεθεί άμεσα με την ποιότητα του ύπνου, αλλά τώρα μια νέα μελέτη, έρχεται να εντοπίσει πως και τα όνειρα όσων πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές διαφέρουν από αυτά των υπολοίπων ανθρώπων.

πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ που δημοσιεύεται στο Dreaming της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη των Ονείρων, σύμπερανε ότι το μοτίβο ονείρων σε άτομα με διεγνωσμένη αγχώδη διαταραχή διαφέρει από των μη πασχόντων από παθολογικό άγχος, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και την ένταση.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ημερολόγια ονείρων, τις απαντήσεις σε ειδικά ερωτηματολόγια και τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις ονείρων για 76 συμμετέχοντες από δύο ισάριθμες ομάδες μία πασχόντων από διαταραχές άγχους και μία ομάδα ελέγχου χωρίς την ψυχική διαταραχή. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές:

ονειρεύονταν συχνότερα ότι τους κυνηγούν, τους επιτίθενται σωματικά ή ότι παγώνουν από τον φόβο καθώς και θανάτους αγαπημένων τους προσώπων και ατυχήματα όπως συντριβές αεροπλάνων κ.α.
έβλεπαν σπανιότερα ευχάριστα όνειρα με φίλους ή επιτυχία
έβλεπαν όνειρα που περιελάμβαναν περισσότερους χαρακτήρες, τοποθεσίες, μετακινήσεις ή ταξίδια και λεκτική επικοινωνία συγκριτικά με τον υγιή πληθυσμό.

Για τον ψυχολόγο και επικεφαλής ερευνητή, Anton Rimsh, τα όνειρα ίσως αποτυπώνουν τον τρόμο και εχθρικότητα. «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η παρουσία μιας αγχώδους διαταραχής κρύβεται πίσω από τη μεγαλύτερη υποκειμενική ένταση των ονείρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!