GOOD LIFE

Μάθε πως θα καταλάβεις αν έχεις αλλεργία στο αντηλιακό σου

Η αλλεργία στα αντηλιακά αν και είναι σπάνια, μπορεί να συμβεί και καλό είναι να μπορεί κανείς να γνωρίζει ποια είναι τα σημάδια που την προδίδουν.

Όπως διαβάζουμε στο vita.gr έπειτα από μία ημέρα στην παραλία, ίσως κάποιες φορές να δούμε ερυθρότητα στο δέρμα ή να νιώσουμε το αίσθημα κνησμού. Σε όλους μας έχει συμβεί. Ωστόσο αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα στο ότι δεν ανανεώσαμε εγκαίρως το αντηλιακό μας ή ότι μας ξέφυγαν κάποια σημεία. (Υπενθυμίζουμε ότι η ανανέωση του αντηλιακού πρέπει να γίνεται κάθε 2 ώρες.) Τα συμπτώματά μας μπορεί να οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση που προκάλεσε το αντηλιακό. Τέτοια είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα, τα εξανθήματα, το πρήξιμο, η απολέπιση και σε σοβαρότερες περιπτώσεις οι φουσκάλες.

Πόσο συχνό είναι αυτό το φαινόμενο;

Καθόλου συχνό, απαντούν οι δερματολόγοι. Σύμφωνα με μελέτες λιγότερο από το 1% των ανθρώπων είναι αλλεργικοί στο αντηλιακό. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματι κάποια συστατικά τα οποία ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. Πώς λοιπόν θα καταλάβουμε αν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία και τι πρέπει να κάνουμε;

 

Τι είναι

Όπως κάποιοι έχουν αλλεργία ή ευαισθησία σε κάποιες τροφές, έτσι και σε εμάς μπορεί να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση εξαιτίας κάποιου καλλυντικού, στη συγκεκριμένη περίπτωση του αντηλιακού. Πότε είναι πιο σύνηθες; Όταν έχουμε ευαίσθητο δέρμα. Αν αυτό είναι ήδη ερεθισμένο ή αφυδατωμένο, τότε πιθανότατα τα συμπτώματα να επιδεινωθούν εξαιτίας του αντηλιακού.

Αλλοι τύποι αλλεργίας 

-Φωτοαλλεργική δερματίτιδα

Αποτελεί την πιο κοινή μορφή αλλεργίας στον ήλιο και τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως μετά την πρώτη ή δεύτερη έκθεση στο φως το καλοκαίρι.

-Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Παρουσιάζεται ως δερματικό εξάνθημα που συνήθως οφείλεται στην άμεση επαφή του δέρματος με κάποιο χημικό συστατικό του αντιηλιακού.

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία στο αντηλιακό

Αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε τέτοια συμπτώματα λόγω του αντηλιακού, απέχουμε από τον ήλιο μέχρι το δέρμα να «ηρεμήσει» και τα συμπτώματα να υποχωρήσουν. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δε σταματάμε τη χρήση ενός αντηλιακού. Αν το παραλείψουμε, τότε κινδυνεύουμε από άλλες φθορές, όπως έγκαυμα, κηλίδες, αφυδάτωση και πρόωρη γήρανση. Αντίθετα συμβουλευόμαστε έναν δερματολόγο και επιλέγουμε μία σύνθεση υποαλλεργική και ειδικά σχεδιασμένη για το ευαίσθητο δέρμα.

Κάνουμε ένα τεστ

Μία καλή ιδέα που θα έπρεπε να εφαρμόζουμε με οποιοδήποτε νέο καλλυντικό του δέρματος είναι να το δοκιμάσουμε στο σπίτι. Εφαρμόζουμε μία μικρή ποσότητα αντηλιακού σε εμφανή περιοχή του δέρματός μας, όπως το εσωτερικό του αγκώνα. Αν δεν υπάρξει κάποιο σύμπτωμα, μέσα σε διάστημα δύο ημερών, τότε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κανονικά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!