GOOD LIFE

4 φυλές ιθαγενών που απειλούνται από εξαφάνιση [εικόνες]

Εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 130 φυλές ιθαγενών στον πλανήτη, που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον πολιτισμό και οι περισσότερες εξ αυτών βρίσκονται κυρίως στα παρθένα δάση της Βραζιλίας.

Ο βασικός λόγος που ο πολιτισμένος άνθρωπος αποφεύγει να έρθει σε επαφή μαζί τους (απαγορεύεται από διεθνείς συνθήκες και ενίοτε η πρόσβαση στις περιοχές επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς επιστήμονες) είναι γιατί φοβούνται πως λόγω της απομόνωσης δεν έχουν αναπτύξει καθόλου αντισώματα σε ασθένειες του υπόλοιπου πλανήτη. Και η αλήθεια είναι πως οι ασθένειες αποτελούν την βασική απειλή για αυτές τις φυλές ιθαγενών.  Χαρακτηριστικό είναι πως τον 16ο αιώνα στην Βραζιλία υπήρχαν 2000 φυλές ιθαγενών και σήμερα υπάρχουν μόνο 240. Αυτές είναι οι 4 φυλές που βρίσκονται σε διάφορες απομονωμένες γωνιές τους πλανήτη και απειλούνται άμεσα από εξαφάνιση.

Awá

Μια από τις λίγες νομαδικές φυλές κυνηγών της Βραζιλίας σήμερα. Αριθμεί μόνο 355 μέλη εκ των οποίων το 25% δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Εκτιμάται πως ζουν στον ανατολικό Αμαζόνιο και απειλούνται από τους αποίκους, την εντατική γεωργία και τις ασθένειες.

Sentinelese

Κατοικούν στο νησιωτικό σύμπλεγμα Andaman που βρίσκεται στην Ινδία και εκτιμάται πως η ιστορία τους στην περιοχή ξεπερνά τα 60.000 χρόνια. Σήμερα έχουν μείνει ελάχιστοι δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό και οι μόνες τους φωτογραφίες έχουν βγει από ελικόπτερο. Εκτιμάται πως ο πληθυσμός τους μειώθηκε δραματικά μετά το φονικό τσουνάμι του 2004. Επίσης απειλούνται από ασθένειες.

Korowai

Ζουν σε σπίτια που φτιάχνουν πάνω σε δέντρα στις ζούγκλες της Παπούας Νέας Γουινέας. Απειλούνται από τους μεταλλωρύχους και τις ασθένειες.  

Kawahiva

Άλλη μια φυλή του Αμαζονίου. Δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον πολιτισμό. Εκτιμάται πως σήμερα έχουν μείνει μόνο 50 άτομα. Απειλούνται από αποίκους και ασθένειες που ξέσπασαν από την εισβολή αποίκων στην περιοχή τους. Πλέον μετακινούνται διαρκώς, σε περιοχή που κανείς δεν έχει πρόσβαση. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!