GOOD LIFE

Τα βασικά tips για να αντιμετωπίσει κανείς τον καύσωνα

"Καυτό" προβλέπεται να είναι το φετινό καλοκαίρι, καθώς καύσωνες έχουν ήδη ταλαιπωρήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα χώρες που δεν είναι συνηθισμένες σε υψηλές θερμοκρασίες και πολλοί μετεωρολόγοι εκτιμούν πως φέτος το καλοκαίρι οι καύσωνες θα είναι αλλεπάλληλοι. Άρα καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας.

Το ygeiamou.gr αναφέρει πως η εφίδρωση αποτελεί το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού όταν έρχεται καύσωνας. Στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει την άνοδο της θερμοκρασίας. Αλλά αν ο μηχανισμός αυτός αποτύχει ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερθερμίας ή υπερθέρμανσης του σώματος, δηλαδή αυτός της θερμοπληξίας.

Το σώμα μας αποβάλει θερμότητα περιορίζοντας τις καύσεις, διευρύνοντας τα μικρά αγγεία. Αυξάνοντας την εφίδρωση και επιταχύνοντας την αναπνοή. Ωστόσο στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί στο σπίτι θα βοηθήσουν και ορισμένα ακόμη μέσα που ακολουθούν.

Το πρώτο βήμα είναι να πίνουμε άφθονο νερό ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει και τόση σημασία, αν και όταν δεν είναι πολύ κρύο, τότε πίνουμε περισσότερο. Όπως εξηγεί ο Wendell Porter, λέκτορας αγροτικής και βιολογικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η ανεπαρκής λήψη υγρών και η επακόλουθη αφυδάτωση επιτείνουν τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

  • Τα δροσερά ντους βοηθούν επίσης να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του σώματος.
  • Εάν μάλιστα προσθέσετε και σαπούνι με άρωμα μέντας η αίσθηση δροσιάς θα είναι μεγαλύτερη. Καθώς η μενθόλη της μέντας ενεργοποιεί τους υποδοχείς του εγκεφάλου που μεταδίδουν την αίσθηση δροσιάς.
  • Τοποθετήστε παγοκυψέλες σε καρπούς και λαιμό. Πρόκειται για τα σημεία που μετράμε τους παλμούς μας. Και θα εκπλαγείτε διαπιστώνοντας ότι η αίσθηση δροσιάς που θα νιώσετε είναι άμεση.
  • Τοποθετήστε τους ανεμιστήρες προς το παράθυρο ώστε να διοχετεύουν προς τα έξω τον ζεστό αέρα που εισέρχεται από το παράθυρο και να τον αντικαθιστούν με κρύο.
  • Ανοίγετε τα παράθυρα ώστε να κάνουν ρεύμα αέρα τις πολύ πρωινές καθώς και τις βραδινές ώρες όταν η θερμοκρασία μειώνεται. Στη διάρκεια της ημέρας ωστόσο κρατήστε κλειστά τα παράθυρα καθώς και τις κουρτίνες στα παράθυρα με προσανατολισμό στα ανατολικά, συμβουλεύει ο Porter.
  • Φροντίστε ακόμη να κοιμάστε σε βαμβακερά σεντόνια, καθώς δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος σε αντίθεση με τα συνθετικά.
  • Προτιμήστε το μαγείρεμα τις πρωινές ώρες και καταφύγετε σε δροσιστικά σνακ όπως το παγωτό (με μέτρο).
  •  

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!