GOOD LIFE

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε φέτος το αντηλιακό σας

Το αντηλιακό είναι το πλέον απαραίτητο προϊόν περιποίησης και προστασίας της επιδερμίδας χειμώνα - καλοκαίρι. Αλλά με τόσα πολλά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά, από φυσικά και χημικά αντηλιακά έως σπρέι και sticks, προσώπου, μαλλιών ή σώματος, η επιλογή ενός αντηλιακού που να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για εσάς μπορεί να είναι λίγο δύσκολη. 

Δείτε τις  βασικές συμβουλές που οι δερματολόγοι θέλουν να θυμάστε όταν αγοράζετε αντηλιακό

Αναζητήστε υψηλή προστασία: SPF>30 
Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία συνιστά την αγορά αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30 ή υψηλότερο γιατί περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης δερματικού καρκίνου, προλαμβάνει το ηλιακό έγκαυμα, περιορίζει τη γήρανση του δέρματος. Όσο υψηλότερος είναι ο SPF τόσο καλύτερη προστασία προσφέρει έναντι της ακτινοβολίας UVB.

Ελέγξτε την ετικέτα για προστασία ευρέος φάσματος
Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε αντηλιακό που φέρει την ένδειξη «ευρέος φάσματος» ή υποδεικνύει ότι παρέχει κάλυψη τόσο έναντι των UVA όσο και των UVB, καθώς και οι δύο συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση και στον καρκίνο του δέρματος.

Αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό, όχι αδιάβροχο!
Επιλέξτε ένα αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό, ειδικά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε πολύ. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η αντοχή ενός προϊόντος στο νερό διαρκεί συνήθως 40 ή 80 λεπτά, μετά πρέπει να ανανεώσετε ξανά το αντηλιακό. Ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό !Στην πραγματικότητα, δεν θα βρείτε νόμιμα αυτόν τον όρο στην επισήμανση αντηλιακών προϊόντων, επειδή θεωρείται παραπλανητικό.

Επιλέξτε αντηλιακό σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδα σας
Εάν έχετε ξηρό έως κανονικό δέρμα επιλέξτε ένα αντηλιακό με ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη. Εάν έχετε κανονική επιδερμίδα, πιθανότατα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε αντηλιακό σας αρέσει. Επομένως, εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και τι λειτουργεί καλά στο δέρμα σας. Εάν έχετε λιπαρό ή μεικτό δέρμα αναζητήστε αντηλιακά που φέρουν την ένδειξη oil free ή μη φαγεσωρογόνο, που σημαίνει ότι δεν φράζουν τους πόρους ή δεν επιδεινώνουν την ακμή ενώ δεν δημιουργούν ατέλειες στην επιδερμίδα, δηλαδή φαγέσωρες ή αλλιώς μαύρα στίγματα. Συνήθως όσοι έχουν λιπαρό δέρμα μπορεί να επιλέξουν αντηλιακό που είναι ελαφρύ και να απορροφάται άμεσα με ματ φινίρισμα, καθώς αυτό θα απορροφήσει τυχόν υπερβολική λιπαρότητα και δεν θα κάνει το δέρμα να γυαλίζει ή να φαίνεται λιπαρό. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα προτιμήστε φυσικά αντηλιακά, τα οποία περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου, καθώς αυτά τα συστατικά τείνουν να είναι λιγότερο ερεθιστικά από τα χημικά φίλτρα. Επίσης αποφεύγετε αντηλιακά προϊόντα με άρωμα ή άλλα πρόσθετα που μπορεί να είναι σκληρά ή ερεθιστικά για το δέρμα σας.

Αντηλιακό σπρέι, λοσιόν/κρέμα, stic ή τζελ;
Εξαρτάται αποκλειστικά από τις προσωπικές σας προτιμήσεις αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπρέι, λοσιόν/κρέμα, stick ή τζελ. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πώς και πόσο χρησιμοποιείτε. Πιο συγκεκριμένα:

  • Κρέμες / λοσιόν: Αυτές οι συνθέσεις είναι καλύτερες για χρήση στο πρόσωπο και σε ξηρό δέρμα. Προσφέρουν επίσης τον ευκολότερο τρόπο για να διασφαλίσετε ότι εφαρμόζετε αρκετό αντηλιακό προϊόν για να προστατευτείτε αποτελεσματικά από τον ήλιο. 
  • Με χρώμα: Αυτά τα αντηλιακά είναι μόνον προσώπου, ιδανικά για ανοιχτούς φωτότυπους επιδερμίδας και σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούν να αντικαταστήσουν το make-up. Προσφέρουν αποτελεσματική κάλυψη σε δυσχρωμίες, σημάδια και δερματικές ατέλειες, επίσης, το χρώμα έχει εφέ blur, που λειαίνει οπτικά κάθε ατέλεια και προσφέρει όμορφο, διακριτικό μαύρισμα προστατεύοντας παράλληλα αποτελεσματικά το δέρμα από τις ακτίνες UV.
  • Λάδι μαυρίσματος: Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι η αντιηλιακή προστασία που προσφέρουν τα κλασικά λάδια μαυρίσματος ήταν ανεπαρκής. Γι’ αυτό δεν ευθυνόταν η υφή τους αλλά οι χαμηλοί δείκτες SPF που περιείχαν. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, η παρεξήγηση έχει λυθεί και μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία έχει κάνει την εμφάνισή της: τα λάδια προστασίας με υψηλό δείκτη προστασίας.
  • Gel: Τα αντηλιακά σε μορφή τζελ είναι ιδανικά για το τριχωτό της κεφαλής και τις τριχωτές περιοχές του σώματος, όπως το στήθος ενός άνδρα. Τα τζελ μπορούν να στεγνώσουν, οπότε είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτόν τον τύπο αντηλιακού σε ξηρό ή ερεθισμένο δέρμα. 
  • Σπρέι: Αν και τα αντηλιακά σπρέι είναι συνήθως τα πιο εύκολα στην εφαρμογή. Εάν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε, ψεκάστε το προϊόν στις παλάμες σας και μετά να εφαρμόστε το στο δέρμα. Μην τα χρησιμοποιείτε ποτέ απευθείας στο πρόσωπο λόγω του κινδύνου εισπνοής και κυρίως σε μωρά ή παιδιά, καθώς είναι πιο δύσκολο για αυτές τις ηλικιακές ομάδες να κρατούν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εισπνοής.
  • Sticks: Τα αντιηλιακά sticks,  είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τα μάτια, τις πλάτες των χεριών και τα ευαίσθητα ή δυσπρόσιτα μέρη του σώματος. Είναι ιδανικά εάν είστε το αυτοκίνητο ή στο πλοίο και ταξιδεύετε.

Επιλέξτε σύμφωνα με την  υφή τους
Τα αντηλιακά προϊόντα βγαίνουν σε διάφορες μορφές και υφές όπως λεπτόρρευστη ή παχύρευστη υφή, πλούσια ενυδατική υφή, ή mousse για να καλύψουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Γενικά η πολύ πλούσια υφή ενός αντηλιακού προϊόντος μπορεί να βαρύνει την επιδερμίδα και κάποιες φορές να προκαλέσει λιπαρότητα. 

Δώστε σημασία στην ποιότητα των συστατικών
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε στα αντηλιακά είναι η λίστα των συστατικών. Υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακών: χημικά και φυσικά. Τα χημικά αντηλιακά συστατικά (όπως το PABA (παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ) και το η σαλικυλική τρολαμίνη που καλό είναι να αποφεύγονται), απορροφούν τις ακτίνες UV στο δέρμα, ενώ τα φυσικά αντηλιακά συστατικά (όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου) αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός σας και την ηλιοφάνεια. Τα αντηλιακά είναι κυρίως κατασκευασμένα από χημικά εργαστηρίου, αλλά αν θέλετε να προστατεύσετε και να ενυδατώσετε το δέρμα σας επιπλέον, αναζητήστε φυσικά συστατικά, έλαια και εκχυλίσματα.

Μάθετε τι σημαίνουν τα claims στη συσκευασία

  • Για ευαίσθητο δέρμα: Αυτό συνήθως σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει αλλεργιογόνα ή αρώματα, parabens και μεθυλισοθειαζολινόνη. Διαβάστε τη λίστα ενεργών και ανενεργών συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα προϊόν χωρίς τα συστατικά που θέλετε να αποφύγετε.
  • Sport: Ο όρος «sport» χρησιμοποιείται για να κάνει τον καταναλωτή να πιστεύει ότι το προϊόν είναι «αδιάβροχο» ή ανθεκτικό στο νερό σε κάποιο βαθμό. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένα προϊόν που να επιτρέπεται νομικά να ισχυρίζεται ότι είναι «αδιάβροχο» γιατί δεν υπάρχει. 
  • Αντηλιακό προσώπου: Είναι ελαφρύτερο στη σύνθεση και απλώνεται καλύτερα πάνω ή κάτω από το μακιγιάζ. Συνήθως, αυτά είναι χημικά αντηλιακά και έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που μειώνουν τον κίνδυνο της ακμής.
  • Αντηλιακό σώματος: Γενικά, αυτά είναι λίγο παχύρευστα στην εφαρμογή και περιέχουν υψηλότερο SPF.
  • Organic: Τεχνικά organic σημαίνει χημικό αντηλιακό (το οποίο αποτελείται από ενώσεις που περιέχουν άνθρακα). Πολλοί καταναλωτές που επηρεάζονται από προϊόντα με ετικέτα organicαναζητούν ένα προϊόν χωρίς χημικά συστατικά. Επομένως, αυτός ο όρος παραπλανά συχνά τους καταναλωτές. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε ένα προϊόν χωρίς χημικά.
  • Mineral: Αυτό αναφέρεται στο οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία είναι τα δύο μέταλλα που βρίσκονται στα φυσικά αντηλιακά. Αν ψάχνετε για αντηλιακό 100% mineral επιλέξτε ένα με ΜΟΝΟ οξείδιο ψευδαργύρου ή / και διοξείδιο του τιτανίου στα ενεργά συστατικά.
  • Για μωρά: Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για αντηλιακά που είναι φυσικά και περιέχουν μόνο οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο τιτανίου ενώ δεν υπάρχουν αλλεργιογόνα, αρώματα, parabensκαι χρωστικές.
  • Water-resistant: Είναι τα αντηλιακά ανθεκτικά στο νερό. Water-resistant σημαίνει ότι ένα αντηλιακό θα διατηρήσει τον SPF του για 40 λεπτά κολύμπι.
  • Very water-resistant: Τα πολύ ανθεκτικά στο νερό. Very water-resistant σημαίνει ότι το αντηλιακό θα αντέξει περίπου 80 λεπτά στο νερό.

Να θυμάστε:

  • Μη χρησιμοποιείτε σπιτικά αντηλιακά! Υπάρχει μια τάση κάποιοι να φτιάχνουν το δικό τους αντηλιακό βλέποντάς το στο YouTube. Εάν υπήρχε βίντεο με το πώς να κάνουμε το Panadol, θα ήμασταν επιφυλακτικοί. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τα σπιτικά αντηλιακά.
  • Το καλύτερο αντηλιακό είναι αυτό που πραγματικά θα χρησιμοποιήσετε. Άρα το πιο σημαντικό είναι να βρείτε αυτό που σας αρέσει και να μην το παραμελείτε.
  •  

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!