GOOD LIFE

Μην μεγαλώνετε την κόρη σας σαν πριγκίπισσα

Όλοι οι γονείς από το πριγκιπικό ζεύγος της Αγγλίας μέχρι το πιο ταπεινό ανδρόγυνο βλέπουν τις κορούλες τους ως μικρές πριγκίπισσες. Όμως οι ειδικοί τονίζουν πως το στερεότυπο της μικρής πιριγκίπισσας μόνο καλό δεν κάνει.

Αν και οι περισσότερες πραγματικές πριγκίπισσες είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα επιτυχημένες, μορφωμένες, μιλούν αρκετές γλώσσες και έχουν σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια, το κοριτσάκι σας δεν καταλαβαίνει αυτό κάθε φορά που την αποκαλείτε «πριγκίπισσα» και της αγοράζετε μπλουζάκια με στέμματα. Αυτό που καταλαβαίνει κυρίως από τα παραμύθια είναι ότι οι πριγκίπισσες πρέπει να είναι όμορφες και καλές για να γοητεύσουν τον πρίγκιπα που θα έρθει να τις σώσει από τα προβλήματά τους. Η κουλτούρα των πριγκιπισσών παροτρύνει τα κορίτσια να είναι απελπισμένες δεσποινίδες με μοναδικό σκοπό να είναι όμορφες και να περιμένουν τον όμορφο πρίγκιπα να εμφανιστεί και να τις σώσει, για να πάρει αξία η ζωή τους. Λίγοι είναι οι γονείς που παροτρύνουν την ψυχολογία της «πριγκίπισσας-πολεμίστριας» (που είναι δυναμική, υπερασπίζεται με ηρωισμό τα δικαιώματά της και έχει τον έλεγχο της μοίρας της).

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς τους συσχετισμούς που η κοινωνία έχει δημιουργήσει μεταξύ κοριτσιών και πριγκιπισσών, άρα καλό θα ήταν να περάσουμε το σωστό μήνυμα από νωρίς στο παιδί μας. Οι ψυχολόγοι τονίζουν επίσης ότι

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα παιχνίδια που αγοράζετε στην κόρη σας

Όπως αναφέρει το theToc.gr μελέτη του 2009 ανακάλυψε ότι το 31% των «κοριτσίστικων» παιχνιδιών έχουν να κάνουν με την εμφάνιση, π.χ. περιλαμβάνουν πλαστικό μακιγιάζ και φορέματα. Την ίδια στιγμή, παιχνίδια που προορίζονται για αγόρια παροτρύνουν τις ανακαλύψεις, τις αναζητήσεις, τον ανταγωνισμό, την κίνηση, την επίλυση προβλημάτων –ταλέντα που στον κόσμο των μεγάλων σχετίζονται με τις καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Είναι καλύτερα να μην δίνετε στην κόρη σας μόνο κούκλες Barbie και σετ μακιγιάζ, αλλά να της αγοράζετε και άλλα παιχνίδια που παροτρύνουν τις επιστημονικές ανακαλύψεις, τον ανταγωνισμό, τις αναζητήσεις και τις επιλύσεις προβλημάτων.

Μην εστιάζετε μόνο στην ομορφιά της, όσο και αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν την βλέπετε. Δώστε έμφαση και πείτε της ότι είναι πολύ καλή στις κατασκευές, στις χειροτεχνίες, ότι τραγουδάει όμορφα, ότι χορεύει εκπληκτικά.

Όπως λέει και η Bogue, ζούμε σε μία κοινωνία που δίνει τρομερή έμφαση στην εμφάνιση και -επειδή είναι αδύνατο να αποκλείσουμε την κόρη μας από κάθε μορφή ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης στο σχολείο- είναι αναμενόμενο ότι σύντομα θα καταλάβει ότι η εμφάνιση μετράει. Ωστόσο, με το να τονίζουμε και να δείχνουμε θαυμασμό για τα υπόλοιπα θετικά στοιχεία της (ακαδημαϊκά, αθλητικά, μουσικά κ.λ.π.), θα την κάνουμε να καταλάβει ότι η αξία της δεν αρχίζει και τελειώνει μπροστά στον καθρέφτη.

Προσπαθήστε να συνοδεύετε κάθε κομπλιμέντο για την εμφάνισή της, με δύο ακόμα κομπλιμέντα για χαρακτηριστικά της που δεν έχουν να κάνουν με την εμφάνιση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!