Είναι γνωστή και ως Μαύρη Σελήνη και η θέση της στο ζωδιακό μας χάρτη εντοπίζει τις ανικανοποίητες επιθυμίες μας και τα όρια της αυτονομίας μας, δείχνοντάς μας το δρόμο για να πετύχουμε τις πιο κρυφές επιδιώξεις μας.
Η Λίλιθ (ή αλλιώς Μαύρη Σελήνη) δεν αποτελεί ένα απτό ουράνιο σώμα αλλά αντιπροσωπεύει μία θέση της Σελήνης στον ουράνιο θόλο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ταυτίζεται με τη δεύτερη εστία της ελλειπτικής τροχιάς της Σελήνης (την πρώτη κατέχει η Γη). Εν ισχύει παραμένει εντούτοις η θέση που την θέλει να ταυτίζεται με το σημείο εκείνο της τροχιάς της Σελήνης που απέχει περισσότερο από τη Γη.
Μυθικά, η Λίλιθ αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα, η οποία και κατείχε ισότιμη θέση δίπλα στον Αδάμ μέχρι που αντικαταστάθηκε από την πιο προσήνη Εύα. Με κύριο χαρακτηριστικό μια αχαλίνωτη σεξουαλικότητα, που μαγεύει αλλά και απειλεί ευνουχιστικά το αρσενικό φαντασιακό, γυρεύει έκτοτε να πάρει την εκδίκησή της. Όπως αναφέρει ο Χρήστος Νάτσης στο astrologia-zwdia.gr από την μορφή της μυθικής Λίλιθ αντλούνται τα χαρακτηριστικά που αυτή προσλαμβάνει στον γενέθλιο αστρολογικό χάρτη: Αφενός, δεικνύει το ανικανοποίητο του ατόμου, αυτό που σχετίζεται με τα πιο σκοτεινά και απροσπέλαστα στο Εγώ στρώματα του ασυνειδήτου. Αφετέρου, δείχνει το σημείο της ύψιστης αυτονομίας της προσωπικότητας, τον χώρο όπου η θέλησή της θριαμβεύει.
Λίλιθ στον Κριό: Η θέση της Λίλιθ στον Κριό δηλώνει την ύπαρξη του ανικανοποίητου στον σεξουαλικό τομέα. Στην προσωπική σας ζωή βιώνεται την διάσπαση της καθαρά σεξουαλικής από την ερωτική σφαίρα, το σεξ και το συναίσθημα δυσκολεύονται να συμβαδίσουν. Αυτό οδηγεί σε μια κάποια μορφή σκληρότητας έναντι του συντρόφου σας. Ταυτόχρονα, η Λίλιθ στον Κριό σας καλεί, για να αγγίξετε το ύψιστο σημείο της αυτονομίας σας, να επεξεργαστείτε τον τομέα της συνειδητότητάς σας. Λίγη παραπάνω δουλειά με τον εαυτό σας δεν θα έβλαπτε.
Λίλιθ στον Ταύρο: Με τη Λίλιθ στον Ταύρο η εστία του ανικανοποίητου εντοπίζετε στο θέμα της απόδοσης. Το άτομο επιθυμεί να αποδίδει τα μέγιστα σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς του. Στο βαθμό όμως που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, παράγονται οξείες κρίσεις επιθετικότητας, σκοπός των οποίων είναι να στερήσουν από τους άλλους την (φαντασιακή) εξουσία που τους αποδίδεται από το εν κρίσει άτομο. Ταυτόχρονα η θέση της Λίλιθ στον Ταύρο δηλώνει πως η επίτευξη της μέγιστης αυτονομίας επιτυγχάνεται μέσω της συνειδητοποίησης των λόγων που οδηγούν στην ανάγκη της διαρκούς επιτυχίας. Μια συμφιλίωση με τον πραγματικό εαυτό είναι επιβεβλημένη.
Λίλιθ στους Διδύμους: Η θέση της Λίλιθ στους Διδύμους δηλώνει την ύπαρξη του ανικανοποίητου στον τομέα της νόησης. Η ανάγκη υπερανάλυσης των καταστάσεων οδηγεί στην μυθοποίηση του άλλου άκρου: της αδιαμεσολάβητης πρόσληψης της εμπειρίας, του «ζήσε τη ζωή σου όπως είναι». Μόλις όμως φτάσει εκεί, το άτομο νοσταλγεί την κατάσταση που μόλις άφησε. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται επ’ άπειρον μέσα από μια ατέρμονη διαδικασία προσέγγισης και απομάκρυνσης. Ταυτόχρονα η Λίλιθ στους Διδύμους διδάσκει πως η στιγμή της αυτονομίας θα επιτευθεί όταν το άτομο συνειδητοποίησει πως η ζωή και η νοητική της αναπάρασταση δεν είναι δύο ξένες σφαίρες αλλά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Διάλογος με τα πράγματα λοιπόν μέσω των λέξεων.
Λίλιθ στον Καρκίνο: Η Λίλιθ στον Καρκίνο συνδέεται με την παρουσία του ανικανοποίητου στην απεικόνιση της ίδιας της ζωής. Το άτομο βιώνει φαντασιωτικά τον θάνατο ως λυτρωτή από κάθε είδους δυσκολία. Αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του κτίζει φαντασιώσεις καταστροφής και παραίτησης. Καθίσταται έτσι άβουλος παρατηρητής των τεκταινομένων. Ταυτόχρονα η Λίλιθ στον Καρκίνο υπενθυμίζει πως η αυτονομία θα επιτευθεί όταν επέλεθει η συμφωνία με την πραγματικότητα. Όταν τα προβλήματα αντιμετωπιστούν ως μια ευκαιρία απόδειξης της ζωτικότητας, μέσω ακριβώς της υπερκέρασής τους.
Λίλιθ στον Λέοντα: Η Λίλιθ στον Λέοντα τοποθετεί το ανικανοποίητο στον τομέα του ναρκισσισμού. Το άτομο αναλώνεται σε ένα ατέρμονο παιχνίδι επιβεβαίωσης που ως μόνο αποτέλεσμα έχει αρχικά την αποξένωση από το κοινωνικό περιβάλλον –με το οποίο απουσιάζει κάθε βαθιά σχέση- και εν συνεχεία με την αυτοαποξένωση: μέσα από τη διαρκή υπέρβαση των ορίων χάνεται εντέλει η σταθερά του Εγώ. Ταυτόχρονα η Λίλιθ στον Λέοντα δείχνει τον δρόμο της ύψιστης αυτονομίας προς την κατεύθυνση της υπέρβασης μεν του εαυτού αλλά χάριν ενός υψηλού ιδανικού.
Λίλιθ στην Παρθένο: Η Λίλιθ στην Παρθένο τοποθετεί το ανικανοποίητο στον χώρο των ορίων και της υπέρβασής τους. Το άτομο μπορεί εδώ να οδηγηθεί σε μια ακραία, οργιαστική συμπεριφορά θέλοντας να εξαργυρώσει τις απωθημένες επιθυμίες ετών. Μαθημένο σε μια πειθαρχημένη και εύτακτη ζωή όταν δοκιμάσει την υπέρβαση θα βιώσει ένα σοκ προσαρμογής που οδηγεί στη διαρραγή της ταυτότητας. Ταυτόχρονα, η Λίλιθ στην Παρθένο δείχνει το δρόμο για την επίτευξη της μέγιστης αυτονομίας προς την κατεύθυνση της επανεύρεσης του εαυτού μέσα από μια διαδικασία αυτοανάλυσης.
Λίλιθ στον Ζυγό: Η Λίλιθ στον Ζυγό τοποθετεί το ανικανοποίητο στον χώρο των διαπροσωπικών σχέσεων. Το άτομο θεωρεί τον εαυτό του μόνο και εγκαταλελειμένο. Χρησιμοποιεί έτσι την έμφυτη γοητεία του για να συνάπτει δεσμούς τους οποίους εν συνεχεία διαλύει. Μπλεγμένο σε μια διαδικασία αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας καταλήγει όντως μόνο του. Ταυτόχρονα η Λίλιθ στον Ζυγό τοποθετεί το σημείο της μέγιστης αυτονομίας στην συνειδητοποίηση του γεγονότος πως υπάρχουν και ουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.
Λίλιθ στον Σκορπιό: Με τη Λίλιθ στον Σκορπιό το ανικανοποίητο βρίσκετε στην πλευρά των ταμπού και της υπέρβασής τους. Το άτομο καθίσταται κοινωνικά δυσλειτουργικό καθώς δεν μπορεί να εσωτερικεύσει τους κυρίαρχους κοινωνικούς κανόνες. Παγιδευμένο στην μεριά της παράβασης βρίσκει ως τόπο του το περιθώριο. Ταυτόχρονα, η Λίλιθ στον Σκορπιό δείχνει το δρόμο της ύψιστης αυτονομίας στην κατεύθυνση της χρησιμοποίησης της νοητικής οξύτητας ώστε να ελεγθούν οι κοινωνικές συμβάσεις. Το άτομο επιτυγχάνει μέσω της προσποίησης αυτό που δεν μπορεί μέσω της ανοιχτής ρήξης.
Λίλιθ στον Τοξότη: Η Λίλιθ στον Τοξότη καταδεικνύει την ύπαρξη του ανικανοποίητου στον τομέα της πνευματικής καθοδήγησης. Το άτομο αισθάνεται ανεπαρκές όσον αφορά στην κατάκτηση της απαραίτητης –κατ’ αυτό- πνευματικής στάθμης, οπότε μεταβιβάζει αυτήν του την αδυναμία σε μία σειρά πνευματικών καθοδηγητών. Προσφωνώντας «Δασκάλους» τα πρόσωπα αυτά καθίσταται έρμαιο μιας μορφής χειραφέτησης που το καθιστά πολλαπλώς εξαρτημένο. Ταυτόχρονα, η θέση της Λίλιθ στον Τοξότη σημαίνει πως ο δρόμος για την επίτευξη της μέγιστης αυτονομίας περνάει μέσα από την συνειδητοποίηση της ανεπάρκειας όλων των ταγών. Η απομυθοποίηση των θεοποιημένων σημαντικών άλλων μπορεί να οδηγήσει στην αυτογνωσία.
Λίλιθ στον Αιγόκερω: Η Λίλιθ στον Αιγόκερω συνδέεται με την τοποθέτηση του ανικανοποίητου στον χώρο της μοναδικότητας και της διάκρισης από τους άλλους. Το άτομο βασανίζεται από το άγχος να αποδείξει πως είναι ένας πατρίκιος στις τάξεις των πληβείων. Το αποτέλεσμα όμως είναι να υιοθετεί μια αφ’ υψηλού συμπεριφορά που τον απομονώνει από τους γύρω του. Ταυτόχρονα, η θέση της Λίλιθ στον Αιγόκερω δείχνει πως η επίτευξη της ατομικής αυτονομίας είναι εφικτή με το μαλάκωμα απέναντι στους άλλους. Η επίδειξη τρυφερότητας και η αναγνώριση της αυθυπαρξίας και σηματικότητας του άλλου είναι μονόδρομος σε ένα σύμπαν συνεργατικών υπάρξεων.
Λίλιθ στον Υδροχόο: Η Λίλιθ στον Υδροχόο τοποθετεί το ανικανοποίητο στον χώρο της κοινωνικής δικτύωσης. Το άτομο εμφανίζει μια προβληματική σχέση με τις ομάδες. Είτε αισθάνεται παγοδευμένο σ’ αυτές, οπότε καταφεύγει σε μια υπεράμυνα προσωπικών χαρακτηριστικών, είτε τους αποδίδει τον ύψιστο ρόλο. Υπερεπενδύοντας όμως στο σύνολο χάνει την πίστη στον εαυτό, καθισταμένο ένα κατευθυνόμενο ον. Ταυτόχρονα, η Λίλιθ στον Υδροχόο καταδεικνύει πως η επίτευξη της αυτονομίας θα επέλθει μέσα από την αναδόμηση μιας ορθής σχέσης με την ομαδική ζωή. Η συνειδητοποίηση της διαλεκτικής σχέσης ατόμου-ομάδας προστατεύει τόσο από την απομόνωση όσο και από την υποδούλωση.
Λίλιθ στους Ιχθύες: Η Λίλιθ στους Ιχθύες συνδέεται με την τοποθέτηση του ανικανοποίητου στον χώρο της ίδιας της πραγματικότητας. Το άτομο αφήνει στην κατασκευή πλασματικών κατάστεων τις οποίες βιώνει ως αληθινές. Παρά την συσσώρευση δεδομένων που του αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση, δείχνει να μη καταλαβαίνει πού πατά και πού βρίσκεται. Το αποτέλεσμα, συνήθως, είναι να οδηγεί στην απελπισία τους γύρω του. Ταυτόχρονα η Λίλιθ στους Ιχθύες καταδεικνύει πως το πέρασμα στην αυτονομία προϋποθέτει μια ρεαλιστική τοποθέτηση έναντι του κόσμου. Η θέση και η επίτευξη απτών στόχων βοηθά την στροφή προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μπορείς να δεις που έχεις τη Λίλιθ σου εδώ