GOOD LIFE

7 πολύ καλοί λόγοι να πείτε ναι στα πικρά χόρτα και λαχανικά

Τώρα με τα πρωτοβρόχια τα άγρια χόρτα μπαίνουν ξανά στο διατροφικό μας πλάνο. Πολλοί όμως τα αποφεύγουν γιατί τα θεωρούν πικρά. Και όμως τα πικρά άγρια χόρτα και γενικά τα πικρά πράσινα λαχανικά έχουν πολλά οφέλη.

Ραδίκια, τεραξάκο (ή ταραξάκο), αντίδια, σγουρό λάχανο, ρόκα, πικραλίδες, και άλλα πράσινα πικρούτσικα λαχανικά και χόρτα διεκδικούν και αξίζουν μια θέση στο τραπέζι σας. Δείτε γιατί:

1. Βοηθούν στην χώνεψη

Συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των πεπτικών υγρών και την υποστήριξη της πέψης, ενώ ταυτόχρονα ερεθίζουν και τους υποδοχείς της γεύσης στη γλώσσα μας, οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν την παραγωγή ενζύμων και τη ροή της χολής. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε πικρά χόρτα μαζί με μεγάλα γεύματα.

2. Αποτοξινώνουν το συκώτι και ενισχύουν τον μεταβολισμό

Περιέχουν φυτοχημικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος, το οποίο διαχειρίζεται τη χοληστερίνη, εξισορροπεί ορμόνες, αποτοξινώνει το αίμα και μεταβολίζει τα λίπη.

3. Είναι πλούσια σε βιταμίνες

Τα πικρά λαχανικά είναι πλούσια πηγή βιταμινών A, C , Κ και E, αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η χαρακτηριστικότερη βιταμίνη που περιέχουν είναι η βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος, ενώ φαίνεται ότι προστατεύει από την οστεοπόρωση, συμβάλλει στην ελάττωση της αθηροσκλήρωσης και ίσως έχει ρόλο-«κλειδί» στην πρόληψη φλεγμονωδών νοσημάτων, όπως η αρθρίτιδα.

4. Ενυδατώνουν τον οργανισμό

Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό, συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση και στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

5. Είναι πλούσια και σε μέταλλα

Έχει αποδειχτεί πως τα πικρά πράσινα λαχανικά αποτελούν πλούσια πηγή μετάλλων και συγκεκριμένα σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου και αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, καροτενοειδή) που προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων και ελαττώνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

6. Περιέχουν και φυλλικό οξύ

Είναι άριστες πηγές φυλλικού οξέος, που μειώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων, την απώλεια μνήμης,  προλαμβάνει την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει τη διάθεση, δεδομένου ότι συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης. 

7. Μειώνουν τη διάθεσή μας για γλυκό 

Η συστηματική κατανάλωση πικρών λαχανικών "εκπαιδεύει" τους γευστικούς κάλυκες σε νέες γεύσεις και σταδιακά μειώνει τη διαρκή επιθυμία για γλυκά και τροφές με ζάχαρη ή σάκχαρα (από τις σοκολάτες μέχρι τα φρούτα και το ψωμί).

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!