GOOD LIFE

Τα πέντε απλά κολπάκια που βοηθούν να μειώσουν τις λιγούρες

Σχεδόν σε όλους συχνά συμβαίνει να έχουν ξαφνικά μια διάθεση να φάνε ό,τι βρουν μπροστά τους. Αυτές οι... λιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε άτομα που είναι ιδιαίτερα συνεπή στην τήρηση διατροφικών πλάνων και αθλούνται συστηματικά.

Υπάρχουν πολλές αιτίες που ωθούν κάποιον στην... υπερφαγία: από ανία και άγχος μέχρι στεναχώρια ή άλλους παράγοντες, υπάρχουν όμως και λύσεις αν θέλεις να αντισταθείς στις λιγούρες.

Στο wefit.gr διαβάσαμε μια σειρά από συμβουλές για να μπορέσεις να κόψεις το... διακαή πόθο σου να φας ό,τι βρεις μπροστά σου χαλώντας το πρόγραμμα διατροφής που συνήθως τηρείς.


1 Θρέψε την ψυχή σου

Αν στερηθείς κάτι και μετά αναγκαστείς να γυμναστείς ο οργανισμός σου θα μπει σε αντίδραση λιμοκτονίας – δηλαδή, θα υποθέσει ότι υπάρχει έλλειμμα τροφής και θα εκκρίνει ορμόνες του στρες οι οποίες θα κάνουν τον εγκέφαλο να πέσει με τα μούτρα στο τσίζκεϊκ. Αν, όμως, αντί να φας κάνεις κάτι ευχάριστο όπως για παράδειγμα 15 λεπτά παιχνίδια με το σκύλο σου τότε θα παράγεις ορμόνες που προκαλούν ευδαιμονία, οι οποίες καταστέλλουν την αντίδραση του στρες και δίνουν εντολή στον εγκέφαλο να σταματήσει ν’ αποθηκεύει λίπος. Κάνε μια λίστα με δραστηριότητες που σου χαρίζουν ικανοποίηση και μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε στιγμή – από το να αγκαλιάσεις τα παιδιά σου μέχρι να δεις το True detective ή το Games of thrones. Βεβαιώσου ότι σου θρέφουν την ψυχή σου για να αντισταθμίσεις την απόλαυση και την ικανοποίηση που δεν νιώθεις πλέον από το φαγητό.

2 Επαναπρογραμμάτισε τον εγκέφαλό σου

Το πρόχειρο φαγητό προσφέρει ανακούφιση. Αλλά ο λόγος μπορεί να είναι βιολογικός παρά συναισθηματικός. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι στους οποίους χορηγήθηκαν κορεσμένα λιπαρά μέσω γαστρικού σωλήνα (οπότε η γεύση και η υφή δεν έπαιζαν ρόλο) ένιωθαν πιο αισιόδοξοι όταν άκουγαν λυπητερή μουσική από αυτούς που είχαν λάβει αλατούχο διάλυμα. Το ότι η επίδραση έχει βαθύτερη αιτία, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις λιγούρες σου. Η Susan Albers, συγγραφέας του 50 Ways to Soothe Yourself Without Food, προτείνει να πας μια βόλτα ή να κάνεις μασάζ στους μυς σου (δοκίμασε να κυλήσεις το πόδι σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις) την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό ν’ ανοίξεις το ψυγείο. Αν καταφεύγεις συχνά σε αυτές τις δραστηριότητες μπορείς να προγραμματίσεις εκ νέου τον εγκέφαλό σου να συσχετίζει την ανακούφιση από το στρες με κάτι πέρα από το τσιμπολόγημα.

3 Δώσ’ τα όλα!

Το kick boxing δεν συσφίγγει μόνο τους γλουτούς σου, ακονίζει και το μυαλό σου και ελέγχει την όρεξή σου. Σε μελέτη οι ερευνητές σύγκριναν τομογραφίες εγκεφάλου από άτομα με μαύρη ζώνη στο καράτε και άτομα αρχάρια στις πολεμικές τέχνες και ανακάλυψαν ότι οι επαγγελματίες αθλητές είχαν δομικές διαφορές σε κάποια σημεία της παρεγκεφαλίδας και του πρωτεύοντα κινητικού φλοιού, δύο περιοχές που σχετίζονται με τον έλεγχο της κίνησης. Μετάφραση; Η ισχύς πίσω από τις δυνατές γροθιές προέρχεται από τον εγκέφαλο και το επίπεδο της εμπειρίας σου, όχι από τους μυς σου. Στις πολεμικές τέχνες, ευθυγραμμίζεις τις κινήσεις σου με την αναπνοή σου, ώστε να συντονίζεσαι με την προπόνησή σου και να ενισχύεις τα αποτελέσματα τιθασεύοντας τον εγκέφαλό σου. Επίσης η τιθάσευση της δύναμης του μυαλού έχει να κάνει με το συγχρονισμό, γι’ αυτό βάλε τη μουσική που σου αρέσει όταν κάνεις kick boxing και άφησε τη μουσική να σε βοηθήσει να ελέγξεις το μυαλό σου και συνεπώς την όρεξή σου.

4 Πιες κρύο νερό

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Dietetic Association έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν νερό πριν φάνε μείωσαν την όρεξή τους στο μισό. Μια άλλη εργασία στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε αύξηση της τάξης του 30% στο μεταβολικό ρυθμό των συμμετεχόντων που έπιναν μισό λίτρο κρύο νερό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι και το 40% της επιπλέον καύσης θερμίδων οφειλόταν στην προσπάθεια του οργανισμού να θερμάνει το νερό. Πεινάς σαν λύκος; Πιες ένα ποτήρι παγωμένο νερό πριν τα γεύματα για να έχεις διπλό όφελος στην αύξηση του μεταβολισμού. Πρώτον, σε φουσκώνει οπότε μειώνει την όρεξή σου. Και δεύτερον, το σώμα σου δουλεύει πιο σκληρά για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία σου.

5 Πίεσε το μέτωπό σου

Όταν πεινάς σαν λύκος και θέλεις να φας όλο το σακουλάκι με τα πατατάκια, σύμφωνα με το York Obesity Nutrition Research Center, θα καταφέρεις να αντισταθείς στον πειρασμό αν πιέσεις το μέτωπό σου για μισό λεπτό. Από το σημείο αυτό ξεκινάει η λιγούρα και με την πίεση θα την μειώσεις. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!