GOOD LIFE

Υπάρχει γρίπη χωρίς πυρετό; Η επιστήμη απαντά

Ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στο στομάχι, είναι συμπτώματα της γρίπης που όμως δεν εμφανίζονται σε όλους όσοι νοσούν, όμως υπάρχει γρίπη χωρίς πυρετό;

Και όμως υπάρχει. Ίσως φαίνεται περίεργο στους περισσότερους από εμάς, καθώς από τα παιδικά μας χρόνια, το χέρι της μαμάς στο μέτωπό μας και στη συνέχεια το θερμόμετρο, σηματοδοτούσαν την έλευση γρίπης ή γριπώδους συνδρομής . Όμως, η γρίπη χωρίς την εμφάνιση πυρετού μπορεί να συμβεί και μάλιστα δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη. Δείτε όσα αναέφρει το σχετικό άρθρο του greenpharmacy.gr

Ο ορισμός του πυρετού

Ας δούμε, πρώτα από όλα, τον ορισμό του πυρετού. Πρόκειται για την αύξηση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος πάνω από την ημερήσια, κανονική διακύμανσή του. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38°C, μιλάμε για πυρετό, ενώ για θερμοκρασίες πάνω από 37°C τις πρωινές ώρες και 37,2°C τις απογευματινές, μιλάμε για τα γνωστά μας δέκατα.

 

Γιατί κάνουμε πυρετό;

Ο πυρετός είναι η άμυνα του ανοσοποιητικού μας. Ο οργανισμός αντιδρά σε κάθε προσβολή από ξένο εισβολέα, περιλαμβανομένου του ιού της γρίπης, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του. Μάλιστα, με εξαίρεση τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όταν ο ασθενής “ψήνεται στον πυρετό”, η μείωση του πυρετού δεν είναι απαραίτητη.

 

Γρίπη χωρίς πυρετό

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο οργανισμός μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό της γρίπης, χωρίς να αυξήσει τη θερμοκρασία του. Αυτό, προφανώς συμβαίνει στις ηπιότερες περιπτώσεις της νόσου και δεν είναι σπάνιο. Το γνωστό μας μάλιστα αμερικανικό CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) τονίζει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ΔΕΝ θα κάνουν πυρετό όλοι οι ασθενείς με γρίπη.

 

Άλλα συμπτώματα

Εάν όμως απουσιάζει ο πυρετός, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της γρίπης, τότε πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι πιθανόν έχουμε τη νόσο; Δείτε στη συνέχεια κάποια άλλα συμπτώματα που πρέπει να κάνουν το “καμπανάκι” σας να χτυπήσει.

 

Ξαφνική και ανεξήγητη κόπωση

Πολλές φορές, η κόπωση που νιώθετε, μπορεί να οφείλεται στο πολύ φορτωμένο πρόγραμμα εργασίας σας ή σε κάποιο κουραστικό ταξίδι, κλπ. Ωστόσο, εάν ξαφνικά και μυστηριωδώς νιώθετε κόπωση σε βαθμό αδυναμίας, που κάνει ακόμη και τις βασικές σας ημερήσιες δραστηριότητες δύσκολες, τότε θα μπορούσατε να έχετε απύρετη γρίπη.

Πόνοι στο σώμα

Δεν μιλάμε φυσικά για το “πιάσιμο” που νιώθει κάποιος μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή για τις κράμπες μετά από μια καθιστική ημέρα στο γραφείο. Οι πόνοι που προκαλούνται από τη γρίπη είναι πιο έντονοι και επικεντρώνονται κυρίως στην πλάτη και τα πόδια.

Στομαχικές διαταραχές

Ανάλογα με τον τύπο του ιού που σας έχει πλήξει, μπορεί να εμφανίσετε έντονες στομαχικές διαταραχές. Αυτές περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Εκτός του ότι αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να σημαίνουν μία σιωπηλή γρίπη, είναι σίγουρο ότι θα σας αφυδατώσουν. Ενυδατωθείτε όσο μπορείτε.

Βήχας ή ξηρότητα στο λαιμό

Το κεφάλι και ο λαιμός σας είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές στη μάχη εναντίον της γρίπης. Βήχας που επιμένει, ιδιαίτερα με φλέγμα, πρήξιμο ή ξηρότητα στον φάρυγγα και πιθανό σφίξιμο στο στήθος, ή συρίττουσα αναπνοή θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα μίας γρίπης χωρίς πυρετό.

Ρινική καταρροή

Καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα “αλλάζει ταχύτητα” με σκοπό να αντιμετωπίσει τον εισβολέα, μπορεί να εμφανίσετε ρινική συμφόρηση αρχικά και ρινική καταρροή στη συνέχεια.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!